Ook ‘Empty the Tanks’ voor vrijheid van de dolfijnen in Harderwijk
Zaterdag 12 mei hebben zo’n 70 leden en sympathisanten van dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND bij het dolfinarium in Harderwijk op publieksvriendelijke wijze bezoekers geïnformeerd over de wrede industrie achter dolfinaria met behulp van megafoon, billboards en folders. Bezoekers werd gevraagd de zeedierengevangenis alsnog niet binnen te gaan, of anders binnen de nodige kritische vragen te stellen en te letten op stereotype gedrag .. Empty the Tanks Day is een wereldwijd evenement geworden waar inmiddels meer dan 60 landen aan deelnemen.
Ook waren sprekers aanwezig zoals ex-trainers van dolfijnen en mensen die in Taiji bij de dolfijnenslachtingen zijn geweest, en werden beelden getoond van dolfijnen in vrijheid en in gevangenschap om het contrast aan te tonen, en kinderen konden kleurplaten inkleuren … Om toeristen in diverse talen te kunnen aanspreken waren ook dierenvrienden uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en België aanwezig.
De missie van ‘Empty the Tanks Day’ luidt: het geven van voorlichting om een wereld te creëren zonder gevangenschap van walvisachtigen, en een wereld met behoud van gezonde oceanen en het leven in zee wereldwijd te bevorderen. Het doel is mensen van alle leeftijden te inspireren om te begrijpen hoe hun individuele keuzes de wereld om hen heen beïnvloeden. Over de gehele wereld werden gelijktijdig Empty the Tank activiteiten georganiseerd: van Europa tot Azië en van Amerika tot Oceanië!
Wereldwijd zitten nog vele dolfijnen en andere walvisachtigen in betonnen bakken in dolfinaria en aquaria. Ook dieren die zogenaamd ‘gered’ worden door dolfinaria blijven nadien in betonnen bassins. Deze zeer intelligente dieren die met behulp van sonar communiceren worden kort gezegd gek door de weerkaatsing van de door hen uitgezonden sonar tegen de wanden van de bakken waarin zij gevangen zitten.
In Taiji (Japan) vinden nog ieder jaar wrede drijfjachten op dolfijnen plaats, die al tijden wereldwijd veel stof doen opwaaien. Deze jaarlijks terugkerende wrede slachting staat ook wel bekend als ‘ground zero voor de dolfijnenhandel’. Tijdens de jacht worden ieder jaar opnieuw honderden dolfijnen afgeslacht vanwege hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over heel de wereld. Hele families worden naar het ondiepe deel van de baai gedreven, en daar vervolgens op brute wijze afgeslacht, waardoor het water van de baai ieder jaar rood kleurt van het bloed van de slachtoffers.
In 2009 kwam de Oscar-winnende documentaire The Cove uit, met voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry in de hoofdrol. The Cove legde de dolfijnenslachtingen in Japan bloot en zorgde internationaal voor veel ophef. O’Barry was één van de eerste dolfijnentrainers ter wereld en was in de jaren zestig verantwoordelijk voor het trainen van de dolfijnen die de show stalen in de TV-serie Flipper. Het keerpunt in zijn carrière was het moment dat één van de Flipper-dolfijnen, Kathy, zich in O’Barry’s armen wierp en zelfmoord pleegde. Sindsdien zet de oud-dolfijnentrainer zich met “Ric O’Barry’s Dolphin Project” en talloze dierenvrienden wereldwijd in tegen de vangst en gevangenschap van dolfijnen voor dolphinaria, en deze drijfjachten in Japan.
O’Barry was in 2016 nog in Nederland toen het NPO TV-programma RamBam undercover opnames had gemaakt in de voor dolfijnen veel te kleine dolfijnengevangenis in Harderwijk waar deze wilde dieren in een piste kunstjes moeten vertonen, en handmatig bevredigd worden door het personeel. Ric en zijn vrouw Helene O’Barry zijn komend weekend bij Empty the Tanks in Duisburg bij onze Oosterburen aanwezig, maar komende zomer in Harderwijk bij een volgende actie.
Zie ook:
- Empty the Tanks
- Onze doorlopende campagne ‘Dolfinarium Zeedierengevangenis’
- Ric O’Barry’s 3-delige serie ‘Blood Dolphin$’, welke te zien was op Animal Planet