Nederlands protest bij Japanse ambassade in Den Haag
Op vrijdag 30 augustus, Japan Dolphins Day, hebben dierenvrienden verenigd bij dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND hun stem laten horen tegen de jaarlijks terugkerende dolfijnenslachtingen in Taiji, Japan. Wereldwijd hebben enkele duizenden activisten op deze dag en het daaropvolgend weekend tientallen acties en demonstraties gevoerd tegen dit massale bloedbad in Japan.
Bij de ambassade van Japan werd door middel van o.m. banners en fluitjes aan de aanwezige vertegenwoordiging van Japan duidelijk worden gemaakt dat dierenvrienden eisen dat dit wrede bloedbad eindelijk stopt. Ook werd aan de Japanse ambassadeur een brief overhandigd met het verzoek de Japanse regering te vragen menselijkheid te tonen en deze oneervolle jacht te verbieden.
Op zondag 1 september werd namelijk wederom een nieuw seizoen (2019-2020) van 6 maanden durende dolfijnenslachtingen gestart. In Taiji (Japan) vinden nog ieder jaar deze wrede drijfjachten op dolfijnen plaats, die al tijden wereldwijd veel stof doen opwaaien. Tijdens de jacht worden ieder jaar opnieuw honderden dolfijnen afgeslacht voor hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over heel de wereld. De waarde van levende dolfijnen voor de handel is veel groter dan de waarde van het vlees voor menselijke consumptie, dat als onveilig wordt beschouwd vanwege hoge niveaus kwik en andere toxines.
Hele dolfijnenfamilies worden naar het ondiepe deel van de baai gedreven, en daar vervolgens bruut afgeslacht, waardoor het water in de baai zoals ieder jaar rood zal kleuren. Japan heeft de lijst met jachtquota voor het komend seizoen inmiddels bekend gemaakt, totaal zullen zo’n 1749 dieren op brute wijze het leven moeten laten voor deze lucratieve moordlust:
450 gestreepte dolfijnen
298 tuimelaars
280 Pantropische gevlekte dolfijnen
251 grijze dolfijnen
100 wit gestreepte dolfijnen
101 Indische grienden
49 zwarte zwaardwalvissen
20 snaveldolfijnen
200 witlipdolfijnen