Vrijdag 1 september 2017 (International Day of Action for Japanese Dolphins) hebben dierenvrienden met ondersteuning van dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND hun stem laten horen tegen de jaarlijks terugkerende dolfijnenmoord in Taiji, Japan. Wereldwijd vonden deze dag acties en demonstraties plaats tegen dit massale bloedbad in Japan. In Nederland werd in Den Haag een mars gelopen vanaf Koekamplaan naar de Japanse ambassade, waar de deelnemers van de mars zich bij het protest aldaar voegden. Bij de ambassade werd met zoveel mogelijk herrie door middel van o.m. fluitjes aan het ambassadepersoneel duidelijk gemaakt dat dierenvrienden eisen dat dit wrede bloedbad eindelijk stopt.
Op 1 september 2017 startte wederom een nieuw seizoen (2017-2018) van ongeveer 6 maanden durende dolfijnenslachtingen starten. In Taiji (Japan) vinden nog ieder jaar wrede drijfjachten op dolfijnen plaats, die al tijden wereldwijd veel stof doen opwaaien. Tijdens de jacht worden ieder jaar opnieuw honderden dolfijnen afgeslacht vanwege hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over heel de wereld. Hele families worden naar het ondiepe deel van de baai gedreven, en daar vervolgens bruut afgeslacht, waarop het water zoals ieder jaar rood kleurt met dolfijnenbloed. De Mirror zond begin 2017 nog beelden uit van een dolfijnenmoeder die probeerde haar kalf voor dit lot lot te behoeden.
Japan heeft een lijst bekendgemaakt met welke aantallen dolfijnen dit jaar hun leven zullen moeten laten voor deze lucratieve moordlust: 450 gestreepte dolfijnen, 414 langbektuimelaars, 400 Pantropische gevlekte dolfijn, 251 grijze dolfijnen, 134 witgestreepte dolfijnen, 101 Indische grienden, 70 zwarte zwaardwalvissen, 20 snaveldolfijnen (*nieuw), 100 witlipdolfijnen (*nieuw). Totaal 1940 dolfijnen – wederom meer dan het voorgaand seizoen.
In 2009 kwam de Oscar-winnende documentaire The Cove uit, met voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry in de hoofdrol. The Cove legde de dolfijnenmoord in Japan bloot en zorgde internationaal voor veel ophef. O’Barry was één van de eerste dolfijnentrainers ter wereld en was in de jaren zestig verantwoordelijk voor het trainen van de dolfijnen die de show stalen in de TV-serie Flipper. Het keerpunt in zijn carrière was het moment dat één van de Flipper-dolfijnen, Kathy, zich in O’Barry’s armen wierp en zelfmoord pleegde. Sindsdien zet de oud-dolfijnentrainer zich met “Ric O’Barry’s Dolphin Project” en talloze dierenvrienden wereldwijd in tegen de vangst en gevangenschap van dolfijnen voor dolphinaria, en deze drijfjachten in Japan. O’Barry was vorig jaar nog in Nederland toen het NPO TV-programma RamBam undercover opnames had gemaakt in de voor dolfijnen veel te kleine dolfijnengevangenis in Harderwijk waar deze wilde dieren in een piste kunstjes moeten vertonen.