Dinsdag 29 juni 2021 — Vandaag is het een jaar geleden dat zeer onverwachts en veel te jong onze voorzitter en mede-oprichter Geoffrey Deckers overleed tijdens een onderzoek in het ziekenhuis. Diervriendelijk Nederland zet precies een jaar later een website ter zijn nagedachtenis online: www.geoffreydeckers.nl
1983, Geoffrey was 14 toen hij vanuit school een ‘educatief uitje’ had met hun biologieleraar, die voordien bij dit apenvivisectiecentrum had gewerkt. Meteen voelde hij dat het niet goed was wat daar gebeurde. Hij is zich toen verder gaan informeren – Geoffrey was autodidact – over wat de dieren nog meer werd en wordt aangedaan en ging naar slachthuizen, boerenbedrijven en bontfarms – en begon zich in te lezen in de materie om zelf een oordeel te vellen, en vond dat hij geen deel van dit probleem maar juist van de oplossing wilde zijn.
Hij zag een kleine advertentie in een krant, waarin hulp werd gevraagd door wijlen Marion Bienes, overlevende van de holocaust die in onder meer Bergen-Belsen zelf had ervaren wat ook de dieren moeten meemaken in hun leven. Zij had een kooi laten maken waarin zij op diverse plekken in de wereld ging zitten met foldermateriaal om het publiek te vertellen over dierproeven, maar in haar eentje kreeg ze nog wel ‘s wat te verduren van voorbijgangers. Jong als hij nog was, ging Geoffrey haar helpen met folders uitdelen terwijl zij in haar kooi zat waarin grote posters hingen met foto’s van dierproeven, maar ook om te zorgen dat ze veilig was wanneer bijvoorbeeld kippenboeren en ander schorriemorrie langs kwamen bij haar kooi op het Binnenhof, om haar lastig te vallen.
(Mede) dankzij de inzet van Geoffrey Deckers kwamen er vele doorbraken, waaronder:
– het verbod op experimenten op mensapen
– een Europees verbod op dierproeven voor cosmetica;
– het voorkomen van giftigheidstests op dieren het Europese REACH programma;
– het verbod op zwanendriften;
– de sluiting van de grootste legbatterij in Nederland;
– het verbod op wilde dieren in circussen;
– de opkomst van steeds meer diervriendelijke consumenten.
Zoals Marion Bienes het op latere leeftijd in haar autobiografie ‘Why the Horses?’ beschreef: “Ik wist gelijk dat deze jongen een drijvende kracht zou worden om het lot van de dieren te verbeteren”.
Kleine herdenking in Rijswijk
Vanmiddag wordt het overlijden van Geoffrey ook door een groep dierenvrienden herdacht bij de poort van het apenvivisectiecentrum BPRC in Rijswijk, waar hij als 14-jarige zijn dierenrechtenactivisme startte na het ‘educatieve schooluitje’. Bij dat protest zal zijn sterfdag ter nagedachtenis worden uitgeroepen tot Geoffrey Deckers Dag, waarop activiteiten voor de dieren in zijn nagedachtenis zullen worden ontplooid .. de korte herdenking vanmiddag bij de poort waar de aapjes wonen duurt van 15:30-17 uur.