De vlees-, vis- en zuivelindustrie met haar concentratieschuren waar dieren ziekelijk dicht bij elkaar gepropt zitten, is ’s werelds grootste vervuiler en veroorzaker van de klimaatschade. Dierlijke uitstoot, antibiotica, hormonen, verzurende meststoffen en pesticiden verontreinigen het zoete en zoute water en ons leefmilieu. Daar komt de vervuiling van het vervoer van levende en nadien gedode dieren nog eens bij, en de enorme verspilling van water, energie en grondstoffen waar de vlees-, vis- en zuivelindustrie voor verantwoordelijk is.
Wetenschappelijk bewijs
Toch worden al meer dan 10 jaar wetenschappelijke rapporten gepubliceerd door klimatologen, vluchtelingenorganisaties en professoren en hoogleraren in voedsel- en milieuvraagstukken, maar ook door toonaangevende organisaties zoals diverse instituten binnen de Verenigde Naties, met als conclusie: willen we de klimaatverandering nog kunnen stoppen, dan moeten we met ons allen zo spoedig mogelijk naar een plantaardige voeding – die dan ook onze gezondheid collectief zal verbeteren: want vlees, vis en zuivel, zo blijkt inmiddels al langere tijd uit talloze onderzoeken, zijn niet alleen NIET gezond zoals de industrie ons tientallen jaren heeft aangepraat om ons die ongezonde producten op te dringen; de meeste van onze ‘welvaartsziekten’ worden zelfs gerelateerd aan dierlijke producten zoals vlees en zuivel!
Vleesindustrie: slecht voor mens, dier èn onze aarde!
Meer dan de helft van de geteelde gewassen in de wereld wordt gebruikt – niet om mensen – maar dieren in de vleesindustrie te voeden. Gebruik van land en verbruik van water, vervuiling met stikstof en fosfor, en de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen voor vervoer van dieren en vlees hebben aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Tussen 1950 en 2000 is de hoeveelheid mensen op aarde verdubbeld; tegen 2050 zal die verdrievoudigd zijn – maar op het huidige tempo zal de wereldwijde vleesproductie dan van 45 miljard naar 450 miljard kilo vertienvoudigd zijn! Al in 2008 meldde de voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN dat de voedselproductie wereldwijd met 70% zou moeten toenemen om in 2050 de wereldbevolking te kunnen te voeden. Dat is natuurlijk onmogelijk als je die planten eerst gaat voeren aan dieren in de vleesindustrie; er wordt wereldwijd voldoende verbouwd door landbouwers om alle mensen op aarde te voeden, maar het merendeel wordt nu door ‘vee’boeren aan dieren opgevoerd. Daarnaast wordt onze maatschappij nog eens geteisterd door overgewicht en allerlei dierziekten die ook besmettelijk zijn voor ons en overspringen naar de mens.
Onlangs nog maakten waterschappen en klimatologen na een aantal zomerse hoosbuien bekend dat we nu al te kampen hebben met de effecten van klimaatschade die in 2050 verwacht werden – de schade aan het klimaat gaat dus harder dan de experts hadden berekend! Daar bovenop – dit alles is nog los van de smakeloos wrede bio-industrie met haar massa-concentratieschuren waarin dieren uitgebuit worden en vreselijk lijden, van hun geboorte tot de dood!
Eenvoudige maar duidelijke berekeningen laten zien hoeveel water er nodig is om een boterham op ons bord te krijgen: 40 liter, een ei 200 liter, een kop koffie 140 liter, een liter koeienmelk 1.000 liter! En voor vlees, met name rood vlees van met graan gevoerde dieren, is het waterverbruik helemaal schokkend: de productie van elke kilo rundvlees kost 15.500 liter! Daarom wordt er wel eens gegrapt dat mensen die geen vlees en zuivel eten eigenlijk dus naar verhouding per keer enkele dagen lang mogen douchen!
Wanneer wij plantaardige voedingsstoffen eten levert dat enorme – en broodnodige – voordelen op: volgens het wetenschappelijk onderzoek ‘Profetas’, gefinancierd door onder meer de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (ons belastinggeld), “komt een ‘eiwitomslag’ (men bedoelt een omslag van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie) de duurzame energievoorziening, duurzaam waterverbruik, de bio-diversiteit èn de gezondheid van mens en dier ten goede”. Dit uitgebreide onderzoek werd reeds ruim 10 jaar geleden uitgevoerd, maar het verantwoordelijke ministerie (EZ) heeft er niets mee gedaan: nog steeds wordt de vleesindustrie met een onduidelijke hoeveelheid miljoenen euro’s gespekt, gefinancierd, gesubsidieerd en bevoordeeld door de politiek, terwijl deze industrie onze gezondheid èn de aarde om zeep helpt!
Klimaat- & Diervriendelijke Barbecue
Al meer dan 40 jaar krijgen onze politici een gratis ‘parlementaire barbecue’ van de vleesindustrie, vlak voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Al het eten – onbeperkt heel veel vlees en vis – maar ook staat de tap open voor gratis alcohol. Zo veel men wil. Een DIER Een VRIEND vindt het onbestaanbaar dat deze destructieve industrie onze volksvertegenwoordiging en de regering al jaren zo mag fêteren. Van juist deze industrie – die zo afhankelijk is van diezelfde overheid voor de vele honderden miljoenen euro’s subsidies (en andere bijdragen) maar ook voor de belastingvoordeeltjes die zij jaarlijks ontvangen – zou de politiek ver af moeten blijven. Als onze overheid zich op eenzelfde wijze zou inlaten met de tabaksindustrie zouden de kranten er over vol staan. Een klimaatvriendelijke, plantaardige barbecue zou beter op zijn plaats zijn.
Diervriendelijk Nederland organiseert als positieve tegenhanger de Klimaat- & Diervriendelijke Parlementaire Barbecue om de politiek er op te wijzen dat het juist de productie van plantaardige levensmiddelen is die moet worden gesteund; en niet een gewetenloze industrie die alle leven op aarde kapot maakt. De overheid dient de ‘vee’teelt en landbouw te scheiden van elkaar in haar beleid: het zijn twee zeer verschillende en zelfs tegenovergestelde industrieën. Plant-aardig eten is de toekomst!