Maandag 4 juni 2018 – Dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND heeft een brief aan minister Van Engelshoven gestuurd waarin zij haar vreugde uitspreekt over het moedige besluit van Van Engelshoven om apenexperimenten af te bouwen, en geeft daarin ook een aantal opmerkingen en suggesties die een snelle afbouw van niet alleen de apenexperimenten, maar ook de grote fokgroep bij het apenvivisectiecentrum BPRC zullen garanderen.
Op dinsdag 5 juni zal Een DIER Een VRIEND ook een ‘shortlist’ aan de Tweede Kamer overhandigen met belangrijke informatie en actiepunten voor het speciale Algemeen Overleg over dierproeven aanstaande donderdagmiddag. Daar zal o.a. ook gesproken worden hoe het staat met de ambities van de regering om in 2025 koploper in de wereld te zijn in diervrije testmethodes.
“De eerste stap is gezet, nu de vervolgstappen. Afbouwen met verplichte doelstellingen, percentages en data. Een DIER Een VRIEND zal bovenop de zaak blijven zitten.” aldus Rosella d’Angeli, campagneleider van Een DIER Een VRIEND. “Alle dierproeven moeten afgebouwd worden naar nul, dat zou niet alleen beter zijn voor de dieren maar ook voor onze eigen gezondheid.”
Een DIER Een VRIEND strijdt al sinds haar oprichting in 1998 voor de vrijheid van de apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC). In 2002 werd een verbod op experimenten op mensapen ingevoerd waarmee de chimpansees vrijkwamen, de laatsten konden in 2006 met ‘pensioen’ naar stichting AAP. Ondanks gedane beloftes dat het apencentrum verder afgebouwd zou worden, werden de eisen van de Tweede Kamer de afgelopen 15 jaar lang niet ingewilligd. Een DIER Een VRIEND ging door met haar strijd voor de resterende 1500 apen met de campagne ‘Alle Apen Vrij’. Met hulp van diverse Kamerleden en met name door moties en vragen van Dion Graus (PVV), Rutmer Heerema (VVD), Tjeerd van Dekken (PvdA) en de Partij voor de Dieren en anderen bleef het onderwerp hoog op de agenda staan.
* Zie ook:
Adviesrapport van Aap naar Beter
Brief van Van Engelshoven aan de Kamer
Shortlist Kamerleden AO 7 juni 2018
Foto: Ed Heesbeen