Al jaren maakt Een DIER Een VRIEND zich sterk om verminking door middel van het knippen van tenen tegen te gaan. Sommige dierproefnemers doen dit ter om hun proefdieren te kunnen identificeren, en wordt toegepast bij pasgeboren baby’s van onder meer muizen en ratjes. Deze handeling valt in ons land onder het ‘ingrepenbesluit’, waaronder ook het couperen (afknippen) van staarten en oren bij dieren vallen. Volgens de dierproefnemers die deze wrede methode toepassen zijn er geen alternatieven, maar zoals we weten zijn dierproefnemers niet in hun eerste leugens gestikt: er zijn in de proefdierenindustrie zelfs hele bedrijven gericht op andere dan deze zeer wrede methode. Er is in Amerika zelfs een bedrijf dat al sinds 1979 alternatieven voor proefdierverminking aanbiedt zonder knippen en pijn voor de dieren, met het toepasselijke web-adres AnimalID.
Wreed
Voor deze methode, die door geesteszieke lui moet zijn bedacht, zijn schema’s als richtlijn in de omloop: een vingerkootje hier en nog een teen en twee vingers daar – en zo kun je het tenen knippen indelen in eenheden, tientallen en honderdtallen en zelfs duizenden. De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) bepaalde al in 1989 dat de tenenknipmethode “een inhumane en wrede methode” is, zij raden deze methode daarom al tientallen jaren af en paste toentertijd haar regels op dit gebied al aan.
Bij het Erasmus proefdierencentrum noemt men het “een teenknipje” in hun stukken die hierover binnen komen bij onze rechtsgedingen hiertegen; wij noemen dit het verminken van pasgeboren baby’s! Het monster dat dit bij de Erasmus universiteit doet en tot op het (haar) bot verdedigt is de directeur van het proefdierencentrum aldaar Martje Fentener, die we kennen van onze rechtsprocedures ten aanzien van de door onze overheid beloofde ‘openheid’ over dierproeven waar zij met haar dierproeven lobby-clubjes ook geen gehoor aan wil geven.
Volgens Martje Fentener zijn er geen andere, permanente manieren bekend om proefdieren te identificeren en zijn muizenbaby’s te klein om te tatoeëren (maar niet om kootjes af te hakken), echter proefdier-identificatiebedrijf AIMS zegt daarover “Neonate tattooing can be done with-out causing pain, stress, or bleeding. Tattoos are permanent and will not alter the physiology of your animals. You can tattoo day 1 mice or rats! (…) Used by transgenic facilities worldwide; Cost effective – average 5 cents per mouse; Practical alternative to toe clipping (non-invasive).”
Een stukje geschiedenis
In 2005 stuurt Een DIER Een VRIEND klachten naar de Erasmus Universiteit en verantwoordelijke ministers en inspectiediensten voor het overtreden van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, de Wet op de Dierproeven en de Wet op de Uitoefening Diergeneeskunde, vanwege het afknippen van tenen en vingers bij pasgeboren muizen en ratjes. Toenmalig Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP) stelde duidelijke kamervragen, inclusief het verzoek voor een verbod.
In 2005 werd ook de verkiezing ‘Dierenbeul van het Jaar’ door een bestuurslid van Een DIER Een VRIEND persoonlijk georganiseerd op een website die was vernoemd naar het verhaal van het gouden kalf van het Joodse volk dat we allen kennen uit de bijbel. Martje Fentener van Erasmus won met de verkiezing de ‘gouden schaar’, waarop het bestuurslid van Een DIER Een VRIEND werd aangeklaagd door Fentener (met budget van Erasmus dat verkregen is uit publieke gelden): zij zetelde ook in het bestuur van het filmfestival dat gouden kalveren uitreikt (en daar nooit royalty’s voor heeft afgedragen aan het Joodse volk). De rechtbank vond niet dat Fentener recht had op een nieuwe auto, die zij vanwege de verkiezing tot dierenbeul had geëist …
Op wereldproefdierendag 24 april 2006 ging Een DIER Een VRIEND met een ’tenenknip express’ door Nederland, waarbij we alle Nederlandse universiteiten een vragenlijst aan hadden geboden met daarin vragen om te achterhalen waar men nog meer tenen (en andere lichaamsdelen) afknipt. Blijkbaar menen deze gesubsidieerde instellingen dat wanneer er geen wettelijke plicht is te antwoorden, zoals bij een procedure binnen de Wet Openbaarheid Bestuur, op een vriendelijk verzoek men gewoonweg geen antwoord hoeft te geven – ondanks de fantastische Code Openheid Dierproeven van de heren en dames dierproefnemers.
In de jaren die volgen heeft Een DIER Een VRIEND opnieuw kamervragen laten stellen door onder meer PvdD en PVV. In 2008 antwoordt toenmalig minister Ab Klink van VWS aan kamerlid Ouwehand van de PvdD dat het Ingrepenbesluit tenenknippen toestaat wanneer er geen alternatieven voorhanden zijn. Echter er zijn alternatieven voor en bovendien geldt het Ingrepenbesluit niet meer sinds mei 2004.
Bij het aantreden van Sharon Dijksma in 2012 als staatssecretaris van EZ heeft Een DIER Een VRIEND de nieuwe bewindspersoon van uitvoerige informatie voorzien over de binnen de proefdierenindustrie gangbare alternatieven voor het verwijderen van tenen en vingers. Uiteraard blijft Een DIER Een VRIEND ook lobbyen bij leden van de Tweede Kamer.
In november 2013 verzoekt de Tweede Kamer met een aangenomen amendement de regering bij de herziening van de oude Wet op de Dierproeven, na vast te hebben gesteld dat deze methode een “pijnlijke ingreep is waartoe voldoende alternatieven bestaan”, in te zetten op uitfasering van de teenknip als identificatiemethode bij proefdieren. Maar de regering vindt blijkbaar dat ze geen gehoor hoeft te geven aan een meerderheid van onze volksvertegenwoordiging.
In 2014 komt toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma alsnog met valse beloften de tenenknipmethode eindelijk te zullen verbieden, maar waar ze mee kwam was een ophoping van vrijblijvendheden: dierproefnemers zijn toch kundig genoeg ..? Een DIER Een VRIEND waarschuwde de Tweede Kamer toen reeds dat als dierproefnemers geen verplichtingen krijgen opgelegd, er niets zou gebeuren, “anders kunnen we over een paar jaar alleen maar constateren dat er weer niks veranderd is” … en zo zij het.
In 2015 krijgt weer een nieuwe staatssecretaris, nu Martijn van Dam tevens het gehele informatiepakket van Een DIER Een VRIEND over de reeds bestaande alternatieven voor het mutileren van proefdieren. En ook hij heeft op zich laten wachten: er worden nog steeds proefdieren verminkt om hen te identificeren terwijl er al lang diverse andere methodes daartoe bestaan.
In april 2016 antwoordt Van Dam (waarschijnlijk ingefluisterd door lieden die zich van deze identificatiemethode bedienen) op een vraag van Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD “waarom er tweeënhalf jaar nadat de motie van de Partij van de Dieren over het uitbannen van de teenknip is aangenomen, nog steeds geen concrete stappen ter uitfasering van die teenknip gezet”, dat hij advies had gevraagd aan dierproefnemers zelf, en dat die hadden geantwoord dat er geen alternatief voor zou zijn. Blijkbaar heeft men op het ministerie de reeds jaren en meermalen ingezonden materialen over de vele alternatieven voor het afknippen van vingers en tenen bij het oud-papier gegooid …
Een DIER Een VRIEND
- voert al enkele jaren campagnes en acties om deze wreedheden bekend te maken bij het publiek
- brengt deze wrede manier van dieren ‘merken’ al langere tijd onder de aandacht van onze overheid, en blijft dat doen tot de tenenknipmethode verboden is, zoals jaren terug al beloofd werd
- heeft bij aantreden van weer nieuwe bewindslieden steeds opnieuw de informatie en bewijzen gestuurd dat er wèl andere effectieve, pijnloze methoden zijn – anders dan de hierover ontkennende leugens van de dierproefnemers die liever dieren verminken
- voert procedures om te proberen de tenenknipmethode verboden te krijgen
Met jouw hulp maken wij een eind aan het verminken van proefdieren!
Een DIER Een VRIEND is een actieve organisatie voor de rechten van dieren. Wij krijgen geen subsidies of andere overheidssteun; wanneer je dieren misbruikt krijg je dat wel. Met jouw financiële bijdrage kunnen wij onze campagnes voor de dieren voortzetten en zo een einde aan deze afschuwelijke praktijken maken.
Jij kunt de dieren helpen
-
- Stuur een nette email naar de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer.
- Stuur een nette email naar de leden van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat dat de eerder gedane regeringsbelofte schuld maakt en deze wrede methode moet worden gestopt.
- Steun deze en andere campagnes door donateur te worden van Een DIER Een VRIEND.
- Meld je aan als vrijwilliger om te te helpen een einde te maken aan het lijden van proefdieren.