Burgers blijven samen met Diervriendelijk Nederland strijden voor welzijn grote grazers
Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Flevoland, die jaarlijks een juridische strijd levert om het afschieten van grote groepen grazers door tegen de rechter te zeggen dat anticonceptie niet ingezet kan worden. In de wet staat: afschot mag, mits er geen alternatief is. De wetenschap toont aan dat er een alternatief is. De zitting bij de Raad van State op woensdag 15 maart 2023 was de burger tegenover Flevoland. Samen met stichting Diervriendelijk Nederland en enkele omwonenden van de Oostvaardersplassen werd vooraf een supportactie gevoerd bij de Raad van State om de zaak, die oorspronkelijk werd gestart door mevrouw Reerink (projectvrijwilliger bij onder meer Diervriendelijk Nederland), luister bij te zetten.
Flevoland gaf de opdracht aan vijf hoogleraren tot het schrijven van een internationaal literatuuronderzoek, om daarna te zeggen dat de uitkomst van het onderzoek niet uitkomt en vervolgens zegt dat anticonceptie niet gegeven kan worden aan de grazers. De vraag is: wie weet het beter: vijf hoogleraren of Gedeputeerde Staten van Flevoland? Anticonceptie voor grote grazers wordt al jaren met succes ingezet in o.a Amerika, Roemenië en Zuid – Afrika. Reerink eist dat de conclusie van het wetenschappelijke onderzoek gehonoreerd wordt zodat overgegaan kan worden tot het beloofde praktijkonderzoek, zo meldt het beleid.
Vanwege maatschappelijke onrust zocht Flevoland in 2018 naar humaan beheer in plaats van uithongering van grazers. Daarom introduceerde Reerink via een inspraak professor Stout. Stout is expert op het gebied van anticonceptie. Hij is hoogleraar aan het Veterinair instituut afdeling Voortplanting van het Paard. Reerink ziet zichzelf als doorgeefluik van de wetenschap. Haar motivatie is het lijden van de grazers te stoppen.
Stout kreeg van Flevoland de opdracht tot het schrijven van literatuuronderzoek met als onderzoeksvraag: zijn de drie soorten grazers in de Oostvaardersplassen te beheren via anticonceptie? Ja, was de conclusie van vijf hoogleraren en diverse hoogleraren. Edelherten, Konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen kunnen beheerd worden via anticonceptie. Anticonceptie voldoet aan zeer strenge eisen gesteld door Van Geel, aangevuld met eisen in het beleidskader en randvoorwaarden die Natura 2000 stelt. Zowel op praktisch gebied, juridisch gebied en op financieel gebied kan anticonceptie ingezet worden. Direct na de Reset via een cascade.
Het achterhouden van gepaste informatie door GS zowel in krantenberichten als in het Statenvoorstel doet het onderzoek en de conclusie geen recht. Kritiek mag GS leveren op zo’n zwaar stuk, maar het moet minstens van dezelfde kwaliteit zijn. Met de daarbij verplichte gegronde argumentatie om hen enigszins serieus te nemen.
Reset werkt niet
Het Veterinair instituut te Utrecht doet al jaren onderzoek, is up to date en heeft een groot wereldwijd wetenschappelijk netwerk van dierenartsen die anticonceptie de afgelopen dertig jaar onderzocht, ontwikkeld en ingezet hebben bij semi-wilde en wilde paarden, runderen en herten.
Het beheer via anticonceptie is daarmee het enige wetenschappelijk onderbouwde en bewezen beheer. Dit tegenover de nog nooit onderzochte reductie methode van groepen grazers achter hekken uithongeren, afschieten of afvoeren naar de slacht. Reerink weet waarom onderzoek naar reductiemethoden niet wordt ingezet. Buitenlands onderzoek toont aan dat er veel nadelen aan massa reductie kleven zoals de averechtse werking (Rebound-effect). Groepen afschieten geeft compensatiegedrag: overblijvende grazers maken snel veel jonkies aan om het gat in de populatie te herstellen. De overheid wil minder grazers maar krijgt er dus meer. Het omheinde park loopt vol. Dat veroorzaakt extreem veel dierenleed zoals uithongeren. Flevoland roept vervolgens dat grazers dood gemaakt moeten worden ‘om lijden te voorkomen’.
Daarmee belandt het proces in een oneindige loop die zichzelf in stand houdt. Cijfers van Staatsbosbeheer tonen dat aan. Buitenlandse wetenschappers hebben ontdekt dat door afschot Lyme verspreidt. Maar als zelfs de eis van de minister naar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek niet wordt ingewilligd (Review 18 juni 2018 DGAN-NB 18120130) kan men stellen dat de Provincie Flevoland er alles aan doet om het afschieten, slachten uithongeren te behouden. Daarmee houdt zij 24/7, 365 dagen dierenleed in stand. De taak van de overheid die de maatschappelijke onrust zou moeten dempen, maar hiermee wakkert de overheid de onrust juist aan.