Het apenvivisectiecentrum BPRC in Rijswijk heeft vorig jaar 18 grote experimenten uitgevoerd op 205 apen. Dat is een flinke daling t.o.v. 2017 toen er 21 experimenten werden uitgevoerd op 315 apen. De apen werden na afloop van de experimenten afgemaakt of opnieuw ingezet voor een volgend experiment. Ook zijn er veel minder nieuw apen geboren. Ging het in 2017 om 203 apen, in 2018 kwamen er 128 bij.
In 2017 diende het BPRC 7 nieuwe langdurende dierproefstudies in bij de Centrale Commissie Dierproeven, waarin bijna alleen dierproefnemers zitten. In 2018 werden 8 studies ingediend, waarvan slechts 1 werd afgekeurd. Volgens Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND zijn deze langdurende experimenten herhaalstudies die veel stress, angst en pijn bij de apen veroorzaken: “We zien keer op keer hetzelfde gebeuren: apen worden doodziek gemaakt en daarna afgemaakt. Nooit wordt een remedie gevonden.”
Midden 2018 besloot minister Van Engelshoven van Wetenschap dat de fokkolonie in het BPRC moet worden terug gedrongen. Er werden dat jaar nog altijd 50 resusapen, 42 java-apen en 36 penseelapen geboren in het BPRC. Vanaf 1 januari 2020 moet het BPRC starten met het terugbrengen van het aantal dierproeven op apen. Het apentestcentrum zal uiterlijk in 2025 het aantal dierproeven hebben teruggebracht met 40%.
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren heeft in november een motie ingediend met het verzoek aan minister van Engelshoven om het BPRC versneld af te bouwen door jaarlijks een deel van het budget voor proefdieronderzoek over te hevelen naar echt wetenschappelijk onderzoek – dus zonder proefdieren.
In 2006 kwamen na 7 jaar campagne onder de naam ‘de Apenhel van Rijswijk’ de laatste chimpansees uit het apencentrum in Rijswijk vrij, sindsdien zet Een DIER Een VRIEND de campagne voort voor de overgebleven apen genaamd ‘Alle Apen Vij!’