Sommige dieren hebben nog meer pech dan dieren die naar een slachthuis moeten: zij worden onverdoofd levend gekookt of gestoomd, gewokt of gefrituurd. Niet alleen kreeften, maar ook garnalen, krabben en palingen worden levend gekookt of gerookt.
En dan zijn er nog die levend worden gegeten zoals octopussen en slakken – of ikizukuri (betekent letterlijk ‘levend bereid’), een geesteszieke Japanner heeft het ooit heeft bedacht dieren levend te villen en met kruiden op je bord te leggen, maar zij zijn niet de enigen: van de stone crab uit Florida worden de scharen levend afgeknipt ”omdat ze toch na een paar jaar weer nieuwe scharen aangroeien”! Het frituren van de levende yin-yang vis komt oorspronkelijk uit Taiwan, waar het gerecht inmiddels verboden is, maar wordt in China en elders nog volop gedaan … Het leven als lijdensweg naar de dood!
Levend gegeten, levend gerookt, levend gekookt of gestoomd
We hebben het hier niet eens over katten en honden die levend worden gekookt in Azië of aapjes bij wie in China levend de schedel open gekraakt wordt opdat hun hersenen er kunnen worden uitgelepeld; of soep van levende schildpadden of levend gefrituurde knaagdierbaby’s .. We hebben het over dieren die hier in ons eigen Nederland zonder verdoving levend worden bereid en/of gegeten. Dit gebeurt met diersoorten waarvan reeds meermalen is aangetoond dat ook zij pijn en stress kunnen ervaren.
Zoutbad
Ook het levend roken van dieren lijkt heel gewoon, en bij talloze dieren worden de ingewanden levend uit het lichaam gesneden of losgerukt. Palingen raken na 5 tot 20 minuten bewusteloos in een zoutbad, maar zijn dan nog niet dood. In 2001 besloot de overheid na vragen van kamerleden (de volksvertegenwoordiging!) om het zoutbad te verbieden; maar toen dat kabinet viel, belandden die plannen direct in de prullenbak. De paling verliest niet alleen zijn slijmlaag maar ook zijn opperhuid. Het zout brandt in in de gehele huid, en ook op gevoelige plekken zoals ogen, mond en kieuwen. Dat een zoutbad pijn doet is duidelijk, zo zeggen wetenschappers en ook palingrokers zelf. Palingen krioelen in het zout en vertonen vluchtbewegingen. Na zo’n 5 à 20 minuten raken ze buiten bewustzijn, maar wanneer ze weer in water worden afgespoeld bewegen ze weer in hun doodsstrijd. Wetenschappers benoemden in 2005 het doden van vissen als grootste misstand in de vleesindustrie. De wet schrijft voor dat dieren bedwelmd moeten worden voordat ze worden gedood, maar sluit vissen uit. Vissen mogen zelfs levend en zonder verdoving van hun organen ontdaan worden. Nieuwe regels over het doden van vissen werden door toenmalige CDA-minister (EZ) Veerman (zelf ponyfokker voor de amusementsindustrie) van tafel geveegd want “Nederland hoeft geen voorloper te zijn”. Duitsland heeft het levend zouten van paling al wel verboden. Sinds 1970 is er al een duidelijke afname van de palingstand merkbaar, maar omdat men gewoon doorging met vangen staan palingen nu reeds sinds juni 2007 te boek als bedreigde diersoort. Maar dat weerhoudt de vissers er echter niet van om nu nog steeds door te vissen.
Kreeften
Kreeften worden uit hun natuurlijke leefomgeving gehaald om levend gekookt of gestoomd te worden … en alleen maar omdat kreeften de pech hebben dat sommigen hun vlees meer interesseert dan hun wrede lijdensweg. Kreeften worden gevangen in een net of metalen kooi en dat levert veel van deze dieren al onherstelbare schade op in de vorm van afgebroken voelsprieten en scharen. Dan gaan de dieren vanuit Canada en de VS vervolgens in piepschuimen dozen met ijs, gekoeld vervoerd naar Nederland. Hun lijdensweg gaat verder in troosteloze bakken waar hun scharen vastgebonden zijn met een elastiek, zodat ze niet meer hebben kunnen eten sinds ze gevangen zijn, en zich bovenal niet eens kunnen verdedigen.
Kreeften, krabben en andere schaaldieren zijn biologisch en historisch gezien zeer interessante dieren, hebben een zenuwstelsel (complexer dan dat van ons!) en kunnen absoluut pijn voelen – waarom anders zouden zij een zenuwstelsel hebben? Meer dan honderd miljoen jaar komen deze dieren al op onze aarde voor. Nu worden hun leefgebieden leeg geplunderd. Deze mooie dieren verdienen toch beter dan met dichtgeplakte scharen levend in kokend water gegooid te worden en een doodsstrijd van meer dan 5-7 minuten te moeten meemaken?
Schelpdieren
Schelpdieren zoals mosselen worden ook levend in kokend water bereid. Oesters worden veelal levend (en dus rauw) gegeten. Het eten van rauwe schelpdieren kan je echter behoorlijk ziek maken: listeria, norovirus, hepatitis, of de zweer gevaarlijke Paralitic Shellfish Poisoning (PSP) – helemaal wanneer je weerstand wat lager is. Maar zitten er in schelpdieren vaak heel veel zware metalen door de vervuiling. Voedselvergiftiging door schelpdieren moet je niet te licht opvatten: er vallen jaarlijks een paar honderd doden door. Daar het je eigen keuze is dieren levend en rauw te consumeren is het hier toch wel een geval van ‘eigen schuld ..’ Maar schaaldieren-eters kunnen zo ook zorgen voor het overspringen van bacteriën, virussen en parasieten van zeedieren naar de mens (zoönosen), het Norwalk-virus (norovirus via schelpdieren) bijvoorbeeld, en daarna de volksgezondheid bedreigen terwijl anderen daar niet om hebben gevraagd.
Een DIER Een VRIEND wil dat zeedieren blijven waar ze thuis horen: op de bodem van de rivier of de zee, hun thuis! Is het niet vanwege respect voor deze dieren, dan toch zeker voor de volksgezondheid. Een DIER Een VRIEND doet aangiftes tegen het levend bereiden van dieren en probeert de dit onderwerp aanhangig te krijgen bij de politiek. Ook hebben we reeds meermalen geprobeerd de overheid zover te krijgen een verbod in te stellen op het levend bereiden van dieren, of verdoving van deze dieren verplicht te stellen.
Met jouw hulp maken wij een eind aan het levend bereiden van dieren!
Een DIER Een VRIEND is een actieve organisatie voor de rechten van dieren. Wij krijgen geen subsidies of andere overheidssteun; wanneer je dieren misbruikt krijg je dat wel. Met jouw financiële bijdrage kunnen wij onze campagnes voor de dieren voortzetten en zo een einde aan deze afschuwelijke praktijken maken.
Jij kunt de dieren helpen
- Voor dieren opkomen is eigenlijk heel normaal; het is niet normaal om dieren levend en zonder verdoving te bereiden en op te eten! Laat je stem horen voor deze dieren: zie je levende dieren in bakken in winkels of restaurants loop dan hun deur voorbij – maar pas nadat je hen hebt gezegd waarom je niet bij hen naar binnen zult gaan en er dus niets zult kopen. Vertel vrienden en bekenden ook daar nooit te zullen kopen.
- Er bestaat een apparaat om schaal- en schelpdieren elektrisch te verdoven: de Crustastun. Maar onze overheid doet er niets aan om dat apparaat in gebruik te krijgen om dit afschuwelijke dierenleed te stoppen. Schrijf naar de overheid en eis dat dit verdovingsapparaat verplicht gaat worden voor de barbaren die dieren levend bereiden. Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, t.a.v de minister: Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag Email: minister@minez.nl
- Wil je zelf iets organiseren tegen het levend bereiden of consumeren van kreeften, krabben en andere dieren? Protesteer bij restaurants en groothandels met levende dieren, en laat je ongenoegen horen bij kreeften ’feesten’.