KFC zet als eerste fastfoodketen stappen om te stoppen met plofkippen
Den Haag, 11 juli 2019 – KFC (opgericht onder de naam Kentucky Fried Chicken) heeft aangekondigd dat ze uiterlijk in 2026 zal voldoen aan de strengere criteria voor kippenwelzijn vastgelegd in de European Chicken Commitment in Nederland, België, Duitsland, Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Lizzy van Coeverden, coördinator corporate outreach & campagnes bij Een DIER Een VRIEND: “We zijn verheugd dat KFC het voortouw neemt en de eerste fastfoodketen wordt die zich aanmeldt voor de European Chicken Commitment in Nederland. Deze stap, afkomstig van ’s werelds meest bekende kippenvleesrestaurantketen, zal het leven van miljoenen kippen elk jaar ten goede komen in hun toeleveringsketen.”
De European Chicken Commitment – ook bekend als de Better Chicken Commitment buiten Europa – bevat zes belangrijke maatregelen om de grootste problemen bij de standaard kippenindustrie aan te pakken. De maatregelen omvatten het verbieden van het gebruik van snelgroeiende rassen, het verminderen van overbevolking en het toevoegen van omgevingsverrijking om betere omstandigheden voor de kuikens te bieden. Deze criteria werden overeengekomen door vooraanstaande dierenbelangengroepen als middel om het lijden van kuikens die voor hun vlees worden gehouden dringend te verminderen. De belofte van KFC komt na langdurige inspanningen van een aantal van deze organisaties om het bedrijf aan te moedigen deze stap te zetten, zo heeft The Humane League samengewerkt met KFC om haar nieuwe beleid te produceren.
KFC vervoegt zich bij een groeiend aantal vooruitstrevende bedrijven die het lijden van hennen in hun toeleveringsketens verlichten. Onder andere Wagamama, Pret A Manger, Nestlé, Waitrose en Marks & Spencer waren KFC voor. McDonald’s, de marktleider van fastfoodrestaurants, weigert echter kippenrassen met een hoger welzijnsniveau te gebruiken – ondanks oproepen van verschillende prominente dierenbelangenorganisaties. Lizzy van Coeverden vult aan: “Terwijl McDonald’s slechts beweert te geven om dierenwelzijn, heeft KFC wel een concrete stap gezet om het welzijn van kippen in hun toeleveringsketen te verbeteren door deze toezegging te doen. We hopen dat andere bedrijven hiervan kennisnemen en het voorbeeld volgen.”
Naar schatting zal het nieuwe welzijnsbeleid in Nederland, België, Duitsland, Zweden, Ierland en het VK jaarlijks een positief effect hebben op de levens van ongeveer 72 miljoen kippen. Lizzy van Coeverden concludeert: “Het lijden van mestkuikens is een van de meest urgente dierenwelzijnskwesties van onze tijd. Gelukkig beginnen we nu getuige te worden van een marktverschuiving in de industrie, vergelijkbaar met de kooivrije beweging voor leghennen, en dit is nog maar het begin.”
Belangrijkste feiten:
● In Nederland zijn er zo’n 509 bedrijven met gezamenlijk 44 miljoen vleeskuikens.
● In Nederland wordt zo’n 2/3e van de vleeskuikens momenteel nog gehouden worden op standaard, intensieve bio-industrie boerderijen.
● Het ras staat centraal, met de meeste kippen die zo snel groeien dat hun lichaam het niet bij kan houden en vaak onder hun eigen gewicht kreupel wordt. Rachitis (een aandoening aan het skelet door te weinig vitamine D van zonlicht omdat de hennetjes heel hun leven in dichte schuren zitten) aan de pootjes is een enorm probleem binnen deze sector met als gevolg dat de dieren door hun poten zakken en niet meer op kunnen staan.