De meeste mensen zouden er niet over peinzen om een dier pijn te doen of ook maar een haar te (laten) krenken. Eigenlijk vindt bijna iedereen zichzelf een dierenvriend. Om dieren te kunnen opeten moet een dier minimaal gedood worden na geleefd te hebben. Over dat leven en de Nederlandse vleesindustrie gaat deze bewustwordingscampagne. Als jij jezelf ook een dierenvriend vindt, lees dan vooral verder.
Er was een tijd dat het boerderijleven voor de dieren gezellig en idyllisch genoemd kon worden. Koeien in de wei, varkens in de modderpoel en kippen zochten hun zaadjes en wormpjes op het erf. De vleesindustrie wil graag dat mensen aan dit beeld denken bij het nuttigen van een eitje, lapje vlees, kaas of glas melk.
Massaproductie
Hoe anders is de realiteit van vandaag de dag: tegenwoordig betekent het slachthuis het einde van honderden miljoenen dieren die een wreed en ellendig bio-industrie bestaan hebben gehad. Het leven van dieren wordt gemanipuleerd van bevruchting tot de dood, en daarna.
Kippen worden in kooien gehouden waarin ze haast niet kunnen bewegen, en de dagen met kunstlicht verlengd om nog meer eieren te leggen zodat hun lichaam wordt uitgeput. Kalfjes worden vlak na de geboorte al bij hun moeders weggehaald en meestal eenzaam en alleen in kleine hokken gezet. Varkens worden in overvolle betonnen hokken in het schemer-donker gezet; het licht gaat alleen aan als er gegeten moet worden.
Verminking
Dieren worden moedwillig en onverdoofd verminkt; hoorns worden afgebrand, snavels, en staarten worden geknipt of eraf gebrand en testikels weg gesneden. Dieren worden geschopt, geslagen, krijgen elektrische schokken toegediend en worden tenslotte dood gemaakt voor hun vlees.
Herbivoor vs. carnivoor
Onze tanden en kiezen zijn eigenlijk gemaakt om voedsel te vermalen, niet te verscheuren; echte vleeseters (natuurlijke carnivoren) hebben lange, puntige tanden, waarmee ze door middel van op-en-neer gaande bewegingen grote stukken kunnen afscheuren en doorslikken. Planteneters maken een cirkel-achtige beweging om de voeding tot zeer fijn te kunnen vermalen, zoals de mens. Een vleeseter heeft een kort darmstelsel, het darmstelsel van een planteneter is lang en uitgebreid; de mens heeft een langer darmstelsel dan een natuurlijke carnivoor. Vleeseters zijn gebouwd om veel cholesterol, veel vetten en weinig of geen voedingsvezels binnen te krijgen; zo’n dieet is echter ongezond en zelfs schadelijk voor mensen.
Het menselijk lichaam is niet geschikt voor een dieet met vlees. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen die plantaardig eten gezonder, en minder kans hebben op ziekten als (darm)kanker, nierfalen en hart- en vaatziekten – de zogenaamde ‘welvaarts’ziekten; doch als het welvaart zou zijn zou je er niet ziek door worden.
Ziekten
De huidige vleesindustrie en hun geconcentreerde dierhouderijsystemen worden geteisterd door uitbraken van ziekten en plagen: varkenspest, gekke koeien ziekte en scrapies, salmonella, campylobacter en diverse ziekmakers die het publiek nog niet kent, maar ook de griep (zowel varkens- als vogelgriep) is een zoönose (infectieziekten die van een soort naar een andere overslaan). Ook mensen kunnen ziek worden na het eten van dierlijke producten. Zo wijzen officiële cijfers uit dat meer dan 300.000 mensen per jaar ziek worden na het eten van ei of andere kipproducten. Bio-industrie is het geconcentreerd huisvesten van dieren op grote schaal, maar op een klein oppervlak. Veel grondstoffen als mais, tapioca, soja en granen voor veevoeders worden geïmporteerd om de massale Nederlandse bio-industrie van honderden miljoenen dieren te laten draaien.
Eiwitten
Dierlijke eiwitten worden ‘geproduceerd’ door plantaardige hoogwaardige voedingsstoffen aan dieren te voeren. Ongeveer met een rendement van 10 tot 30%. De volgende vergelijking maakt veel duidelijk: jij geeft iemand op straat 10 euro en krijgt er 1 of 3 euro voor terug. Weinig mensen zouden daarmee instemmen. Een stukje grond kan 12 mensen voeden wanneer die mensen alleen granen en planten eten, maar kan slechts 1 mens voeden als die planten en granen eerst aan dieren worden gevoerd om die daarna te slachten. Een kind van de basisschool kan je voorrekenen dat dat zeer on-economisch is.
Veel veevoer komt uit derde wereld landen, waar de bevolking juist eiwitten tekort heeft en honger lijdt: wereldwijd sterven miljoenen mensen de hongerdood! Er is voedsel genoeg voor iedereen op aarde, het zou alleen beter en eerlijker verdeeld moeten worden.
Het ligt binnen ieders bereik om echt iets te ondernemen tegen de bio-industrie en ander dierenleed. Nu je op de hoogte bent van de feiten kan ook jij de juiste beslissingen nemen wanneer je inkopen doet. Iedere dierenvriend is namelijk ook consument. De vleesindustrie zal blijven bestaan èn doorgaan op dezelfde manier zolang mensen hun producten kopen. Steeds meer mensen beslissen daarom om te stoppen met het eten van vlees. Zo kan ook jij direct helpen en zelf dierenleed stoppen. Er komen steeds meer zgn. ‘vleesvervangers’ in de winkel, al hoeft vlees niet eens vervangen te worden. Bijna iedere supermarkt heeft een selectie vlugklaarproducten, en ook hartig broodbeleg. Kun je het niet vinden, vraag er dan naar. Als het er niet is, laat het dan bestellen: jouw vraag bepaalt immers het aanbod!
Met jouw hulp maken wij een eind aan dierenleed!
Een DIER Een VRIEND is een actieve organisatie voor de rechten van dieren. Wij krijgen geen subsidies of andere overheidssteun; wanneer je dieren misbruikt krijg je dat wel. Met jouw financiële bijdrage kunnen wij onze campagnes voor de dieren voortzetten en zo een einde aan dierenleed maken.
Jij kunt de dieren helpen
- Reformwinkels en natuurvoedingszaken hebben een grote selectie biologische groenten, fruit en diervriendelijke producten zoals voeding, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Deze zaken zijn gespecialiseerd in gezonde en volwaardige voeding. Maar ook heeft bijna iedere supermarkt tegenwoordig een breed assortiment aan diervriendelijke voeding.
- Bezoek eens een Indische, Indiase of Chinese toko, deze hebben veel verrassend lekkere vegetarische en veganistische producten. Ook komen er steeds meer gespecialiseerde vegetarische en vegan supermarkten.
- Maak kennis met de uiterst gevarieerde en heerlijke keukens die Nederland kent. Restaurants uit streken waar van oorsprong veel vegetarisch gegeten wordt, weten hoe ze vegetarische lekkernijen op tafel moeten zetten. Laat je eens prettig verrassen.
- Vertel vrienden en kennissen over het lijden van dieren in de bio-industrie en in slachthuizen en ook wat de alternatieven zijn! De meeste mensen zijn dierenvrienden en willen niet dat voor hen dieren lijden. Vertel hen meer informatie op Diervriendelijk.nl te kunnen vinden.