

Den Haag, 9 juni 2015 – Het Rijswijkse apenlaboratorium Biomedical Primate Research Center (BPRC) ontvangt een miljoenensubsidie terwijl bij de overheid onduidelijk is welk onderzoek er nu eigenlijk plaats vindt. Dat blijkt uit de vraag van het Ministerie van Economische Zaken ‘Wat is het nut en de noodzaak van het onderzoek met proefdieren dat plaats vindt in het BPRC’, die de ontvanger van het geld zelf mag beantwoorden; een typisch geval van de slager die zijn eigen vlees keurt. Een DIER Een VRIEND, die campagne voor de vrijheid van de apen voert, verzocht het Ministerie van Economische Zaken eerder dit jaat het onderzoek door een externe onderzoeksgroep te laten uitvoeren. Aan dit verzoek is dus geen gehoor gegeven.
Op vrijdag 12 juni aanstaande zal een groep dierenvrienden van Een DIER Een VRIEND ’s middags voor de poort van Europa’s grootste apenlaboratorium (BPRC) in Rijswijk protesteren met protestborden en spandoeken voor de vrijheid van de meer dan 1500 apen die daar misbruikt worden voor afschuwelijke experimenten. Een DIER Een VRIEND vindt dat het apenlaboratorium dicht moet, en de proefdieren een nieuw leven moeten krijgen.
Een DIER Een VRIEND voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als voorlopig hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Meer dan 1500 proefdieren zitten nu nog opgesloten in de ‘Apenhel van Rijswijk’ voor wie Een DIER Een VRIEND de campagne sinds twee jaar weer voortzet.
“Het BPRC ontvangt al jaren miljoenen subsidie, maar na onze uitgebreide politieke lobby zijn wij tot de conclusie gekomen dat werkelijk niemand wist wat er eigenlijk gebeurt daar binnen! In het Algemeen Overleg Dierproeven zegde staatssecretaris Dijksma daarom toe in samenspraak met het Ministerie van OCW en het BPRC specifiekere informatie aan de Kamer toe te zenden over het aantal apen in het BPRC, het soort onderzoek dat in het BPRC wordt verricht, gegevens over wat het de samenleving oplevert en informatie in hoeverre het aantal proeven met dieren kan worden verminderd.” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND. “Oftewel een typisch geval van de slager die zijn eigen vlees keurt!”
Een DIER Een VRIEND is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van Een DIER Een VRIEND kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. Een DIER Een VRIEND voert hiertoe vreedzaam spraakmakende campagnes en acties. Daarnaast geeft Een DIER Een VRIEND voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. Een DIER Een VRIEND acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.