Baanbrekende Europese zaak tegen het gebruik van dieren in chemische REACH tests gewonnen!
Samen met onze Europese coalitie van organisaties tegen dierproeven Cruelty Free Europe hebben we kunnen bijdragen aan het winnen van een baanbrekende zaak tegen het onnodige gebruik van dieren bij Europese chemische tests! Een uitspraak van het Europees Hof van Justitie bevestigde opnieuw dat, op grond van de EU-chemicaliënwetgeving REACH, het principe van dierproeven als laatste redmiddel volledig dient te worden gerespecteerd.
Esso Raffinage, een divisie van ExxonMobil, moest door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) een ontwikkelingstoxiciteitsonderzoek bij dieren uitvoeren om een leemte in de gegevens op te vullen. Bij dit type onderzoek worden honderden dieren gebruikt. Esso voerde aan dat het dierproeven kon vermijden door de veiligheid van zijn chemische stof aan te tonen met bewijs uit andere bronnen, maar het agentschap ECHA, dat gevuld is met toxicologen en andere lieden uit de vivisectie-industrie, weigerde deze optie.
Het besluit van ECHA werd voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie, waardoor ons samenwerkingsverband Cruelty Free Europe kon ingrijpen en argumenten kon indienen tegen de noodzaak om de tests uit te voeren. Het Hof heeft nu beslist te bevestigen dat onder REACH-wetgeving dierproeven alleen als laatste redmiddel mogen worden uitgevoerd, waarbij wordt benadrukt dat dit principe ook van toepassing is nadat ECHA heeft besloten dat dierproeven moeten worden uitgevoerd. ECHA heeft ook de plicht om in dit stadium alternatieven te overwegen die door bedrijven worden aangedragen.
Deze uitspraak heeft mogelijk ook positief gevolg voor het gegeven dat vivisectionisten (pro-dierproeven activisten uit de sector) aan dierproefvrije bedrijven willen opleggen dierproeven te moeten doen onder REACH voor cosmetica en toiletartikelen – waar we toch al sinds 2013 een Europees verbod op hebben. Dierproefnemers hebben echter maling aan wet- en regelgeving, iets waarvan zij met regelmaat dierenvrienden van betichten omdat die zich tegen hun onwetenschappelijke werk uitspreken. De advocaat-generaal die het Hof adviseert noemde het uitvoeren van onnodige dierproeven een verwoestende uitkomst.
Dr. Katy Taylor, de Science Director van Cruelty Free Europe: “Deze belangrijke beslissing is enorm belangrijk. Het onderstreept dat het principe van laatste redmiddel in alle fasen van het REACH-proces moet worden gerespecteerd. We zijn verheugd dat we de kans hebben gehad om op deze manier de EU-jurisprudentie vorm te geven.”