Deze week zal het Europees Parlement stemmen over de resolutie ‘Plannen en acties om een transitie naar innovatie te versnellen zonder het gebruik van dieren in onderzoek, regelgevingstests en onderwijs’ naar aanleiding van een vraag die werd ingediend door leden van het Europees Parlement die een spectrum van politieke fracties vertegenwoordigen.
Vandaag hebben daarom de lid-organisaties van de Europese coalitie van organisaties tegen dierproeven Cruelty Free Europe, aan de leden van het Europees Parlement gevraagd een oproep aan de Europese Commissie te steunen om een actieplan te publiceren met concrete voorstellen en doelstellingen voor het geleidelijk afschaffen van het gebruik van dieren bij onderzoek, wettelijke tests en onderwijs in de EU. Diervriendelijk Nederland stuurde dit verzoek aan de Nederlandse leden van het Europees parlement.
Uit peilingen die we in 2020 hebben laten uitvoeren, blijkt dat bijna driekwart (72%) van de volwassenen in de EU-lidstaten het ermee eens is dat de EU bindende doelen en deadlines moet stellen om dierproeven geleidelijk af te schaffen. Richtlijn 2010/63/EU betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden in de EU worden gebruikt, erkent al dat het uiteindelijke doel de volledige vervanging van procedures voor levende dieren voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden is. De richtlijn is weliswaar een belangrijk stuk wetgeving, maar is geen bindende strategie bedoeld om dat einddoel te bereiken.
Dit is een van de redenen waarom het aantal dieren dat in wetenschappelijke procedures in EU-laboratoria wordt gebruikt, op de ongelooflijke grote hoeveelheid van ongeveer tien miljoen dieren per jaar is gestagneerd. De snelle opkomst van geavanceerde niet-dierlijke modellen zoals organen-op-een-chip, op paden gebaseerde benaderingen en computermodellen biedt tegenwoordig enorme kansen om dieren te vervangen en onderzoek te verbeteren – proefdieronderzoek zegt namelijk niets over de mens en is niet wetenschappelijk. Vertrouwen op de richtlijn alleen – zonder strakke verplichting waar dierproefnemers aan moeten voldoen – zal de EU niet van de status-quo afbrengen naar geavanceerde wetenschappelijke en technologische innovatie, en zal geen kader scheppen voor moderne, voor de mens relevante wetenschap.
Daarnaast hebben de door de EU gefinancierde projectcoördinatoren ONTOX, RISK-HUNT3R en PrecisionTox – samen de ASPIS-cluster – al een steunbrief naar de leden van het Europees Parlement gestuurd. Daarin benadrukken ook, nee zelfs zij dat het tijd is om deze overgang te versnellen en te voldoen aan de ambitie van de EU om de next-generation risicobeoordeling in Europa en wereldwijd te implementeren. Hun brief is te lezen via deze link.
“We hebben de Commissie dringend nodig om samen te werken met belanghebbenden, waaronder de lidstaten, de industrie en wetenschappers, om een actieplan op te stellen met concrete mijlpalen en tijdlijnen om de vermindering van het aantal gebruikte dieren te versnellen in experimenten en veel sneller tot het uiteindelijke doel van het beëindigen van het gebruik van dieren in de hele Europese Unie te komen. Het transitieproces moet ook ondersteund worden door adequate financiering. Helaas blijft de hoeveelheid financiering van de EU en de lidstaten voor diervrij onderzoek klein in vergelijking met de middelen voor dierstudies.” aldus Adrie van Steijn, voorzitter van Diervriendelijk Nederland.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit een perfect moment is voor de EU om een duidelijk actieplan in te voeren waar dierproefnemers zich aan moeten houden. En we staan daarin niet alleen. Meer dan 100 wetenschappers ondertekenden de volgende verklaring ter ondersteuning van dit initiatief:
“Ondergetekenden steunen de indiening van een ontwerpresolutie door het Europees Parlement die de overgang naar een proefdiervrije wetenschap kan bevorderen door de vaststelling van gemeenschappelijke prioriteiten, de toewijzing van fondsen en samenwerkingsverbanden over meerdere disciplines en diensten.” en de lijst van ondertekenaars groeit nog steeds.