Europarlementariërs roepen de Europese Commissie op om een actieplan op te stellen
Grote overwinning voor dieren! Gisteravond heeft het Europees Parlement met overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie oproept om een EU-breed actieplan op te stellen voor de actieve uitfasering van het gebruik van dieren in experimenten. EP-leden specificeren daarbij dat het plan mijlpalen en doelen moet bevatten om te stimuleren vooruitgang te boeken in de richting van de vermindering en vervanging van dieren door dierproefvrije, en mens-gerelateerde testmethoden.
Het Parlement benadrukte dat het actieplan niet de verantwoordelijkheid van enkelen moet zijn, maar het in plaats daarvan moet worden geleid door een interdepartementale taskforce op hoog niveau, waarbij alle belangrijke directoraten-generaal van de Commissie en EU-agentschappen zijn betrokken, met als doel samen te werken met lidstaten en andere relevante belanghebbenden om ervoor te zorgen dat veranderingen in alle sectoren plaats zullen vinden.
De behoefte aan preferentiële financiering en opleiding voor niet-dierlijke methoden in al het EU-onderzoek en innovatie-initiatieven zijn ook erkend. Bijna 10 miljoen dieren worden jaarlijks gebruikt in invasieve experimenten in de EU laboratoria, waaronder met apen, honden, katten, konijnen, muizen en ratten, een groot aantal dieren dat qua hoeveelheid het afgelopen decennium relatief onveranderd – beloftes tot vermindering door dierproefnemers ten spijt.
De leden van het Europees Parlement erkenden bestaande EU-initiatieven, maar merken daarbij op dat er geen actieve, gecoördineerde aanpak door dierproefnemers zelf voor reductie en uiteindelijke volledige vervanging van dieren is bereikt. Door een EU-breed actieplan te eisen met een ambitieus tijdschema, willen de Europese parlementariërs afschaffing van het gebruik van dieren in de wetenschap zien versnellen.
Diervriendelijk Nederland heeft samen met de Europese coalitie van organisaties tegen dierproeven Cruelty Free Europe en andere groepen als de Eurogroup for Animals,, Humane Society International/Europe, de European Coalition to End Animal Experiments en PETA, meer dan 100 organisaties in heel Europa bij elkaar, campagne gevoerd voor het aannemen van de resolutie en doen nu een beroep op de Commissie om er een prioriteit van te maken. Uit opiniepeilingen blijkt dat het beëindigen van dierproeven een prioriteit is. Bijna driekwart van de EU-burgers (72%) is het erover eens dat de Europese Commissie bindende doelen en deadlines moet stellen voor het uitfaseren van dierproeven. Dit geluid tegen dierproeven wordt herhaald bij het onlangs gelanceerde Europees burgerinitiatief tegen dierproeven, waarvoor al bijna 120.000 handtekeningen zijn verzameld in minder dan drie weken.
“De stemming is een historisch moment voor de dierenbelangenbeweging. Eindelijk, de eis van Europese burgers voor een gezamenlijke uitfasering van dierproeven en een overgang naar mens-relevante wetenschap is gehoord.” aldus Adrie van Steijn, voorzitter van Diervriendelijk Nederland. “Nieuwe geavanceerde methoden gebaseerd op de menselijke biologie gaan niet alleen over het beschermen van dieren – ze zijn ook van fundamenteel belang voor het bereiken van de doelstellingen van de Unie op het gebied van milieubescherming en menselijke gezondheid. Met de stemming van het Parlement vandaag boeken we vooruitgang op alle drie de fronten.”
Europarlementariër Tilly Metz (Groenen/EFA, LU), voorzitter van de Animals in Science-werkgroep van de Intergroup on het welzijn en het behoud van dieren: “Het Europees Parlement begrijpt dat het tijd is voor dit actieplan vanwege het werk dat wetenschappers hebben gedaan om de beperkingen van dierstudies en het potentieel van niet-dierlijke modellen beter te begrijpen. Er zijn geen excuses om de huidige mate van afhankelijkheid van dierproeven te bestendigen. Het is duidelijk dat een ambitieus uitfaseerplan, met duidelijke mijlpalen en haalbare doelstellingen, de volgende nodige stap is om te beginnen het gebruik van proefdieren aanzienlijk verminderen.”
“Dit actieplan is een win-winsituatie voor mensen, andere dieren en het milieu, en het is absoluut noodzakelijk dat er van bovenaf in de Commissie leiding aan wordt gegeven. De Europese Commissie en de lidstaten moeten dringend hun inspanningen verhogen teneinde het gebruik en misbruik van dieren voor wetenschappelijke doeleinden te verminderen, te vervangen en te beëindigen. Dierproeven worden nog steeds gebruikt op veel verschillende gebieden van de verantwoordelijkheden van de Commissie, daarom is een samenhangende aanpak essentieel om tot veiligheid en duurzaamheid te komen zonder dierproeven. Wij moeten wetenschap inzetten; geen dieren gebruiken.” concludeert Anja Hazekamp, europarlementariër voor de Partij voor de Dieren en voorzitter van de Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals.