Diervriendelijk Nederland lanceert samen met vijftien andere Europese dierenbelangenorganisaties de campagne #EUforAnimals om dieren in de Europese Unie een luidere stem te geven.
Er wordt vaak gezegd dat de dierenwelzijnswetgeving in de EU de beste ter wereld is. Dit is soms een overdrijving, vooral met betrekking tot praktijken of soorten waarvoor geen wetten gelden. Desalniettemin is er sinds 1974 op EU-niveau specifieke wetgeving inzake dierenwelzijn tot stand gekomen, en sinds het begin van de jaren negentig zijn er historische wetten van kracht om enkele van de slechtste landbouwpraktijken zoals kalfskratten, zeugenstallen en conventionele legbatterijen uit te faseren.
Europeanen geven om dieren en onderzoeken, ook die namens de Europese Commissie, laten zien dat burgers een hoger niveau van dierenbescherming in de EU-wetgeving willen zien. Desondanks prevaleren economische belangen te vaak boven de eisen van de burgers en zelfs boven de eisen van het Europees Parlement, dat herhaaldelijk heeft verzocht om wetswijzigingen om de dierenbescherming te verbeteren.
Daarom hebben dierenwelzijnsorganisaties in de hele EU de krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat er meer aandacht wordt geschonken aan dierenwelzijn door de EU-instellingen, waarmee wordt ingespeeld op de doelstellingen van artikel 13 van het Verdrag en op de aspiraties van Europese burgers.
Momenteel is de EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, maar deze competentie wordt niet erkend in haar functietitel. Wat een ondergeschikt probleem lijkt, toont in werkelijkheid de beperkte betrokkenheid van de Europese instellingen, en zelfs van het bevoegde directoraat-generaal, aan bij een onderwerp dat veel meer aandacht verdient.
Dierenbelangenorganisaties uit heel Europa, waaronder Diervriendelijk Nederland, lanceren vandaag een gezamenlijke campagne met het voorstel om de functietitel van de commissaris te veranderen in “EU-commissaris voor Gezondheid, Voedselveiligheid en Dierenwelzijn”. Deze toevoeging zou het belang van deze competentie onderstrepen en de verantwoordingsplicht over zo’n belangrijke kwestie vergroten.
Vandaag wordt ook een gezamenlijke petitie gelanceerd, gericht aan verschillende Europese instellingen, zodat burgers hun stem kunnen laten horen bij onze oproep. Iedereen kan deze online ondertekenen op www.EUforAnimals.eu. Er zijn geen wijzigingen in het Europees Verdrag nodig om deze wijziging door te voeren, dus het komt allemaal neer op politieke wil.
Het dierenwelzijn in de EU zal verbeteren als deze verantwoordelijkheid wordt benadrukt en de desbetreffende commissaris expliciet wordt opgeroepen om namens de hele Europese Commissie een meer proactieve en progressieve houding aan te nemen ten aanzien van dierenwelzijn.