Diervriendelijk leven wordt steeds makkelijker! Waar een kwart eeuw geleden nog nauwelijks vegetarische producten te vinden waren, zijn tegenwoordig zelfs veel 100% plantaardige voedingsmiddelen te vinden. Veel producenten die van oorsprong alleen vleesproducten maakten, zien de verschuiving in het eetpatroon van de consument en produceren tegenwoordig ook plantaardige ‘vleesvervangers’. Eigenlijk zijn het ook helemaal geen vlees’vervangers’; vlees is een overbodig en ongezond product dat we helemaal niet ‘nodig’ hebben, en dus hoeft het helemaal niet vervangen te worden … eiwitten, ijzer, calcium enzovoorts kunnen we allemaal uit planten halen; en de voor de mens broodnodige voedingsvezels zijn in vlees helemaal niet te vinden. Wat je zoekt is een eiwitbron, een ijzerbron, of gewoon iets hartigs bij de maaltijd. En daar heb je geen dode dieren voor nodig, waar je sowieso kans bij loopt op een voedselinfectie. Er zijn steeds meer informatieve websites en boeken over voeding en gezond plantaardig eten. De mens heeft geen kort darmstelsel zoals natuurlijke carnivoren dat wel hebben, en we hebben platte kiezen om ons eten te vermalen zoals natuurlijke herbivoren. De meeste van onze ‘welvaartsziekten’ hebben we te danken aan onze overconsumptie van vlees en andere dierlijke eiwitten.
Er zijn veel verschillende kant-en-klare ‘vis- of vleesvervangers’. Ze lijken in naam, uiterlijk en smaak op vlees, zoals vegetarische worstjes, schnitzels en burgers. Van de bekendste staan hieronder de hoofdingrediënten vermeld. Maar veel vegetariërs willen niet eens nagebootst vlees.
Tahoe (ook wel tofu), sojabrokken en tempeh zijn gemaakt van soja. Tahoe is eigenlijk gestremde sojamelk, en tempeh bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Kant-en-klare vleesvervangers kunnen soja of andere peulvruchten als hoofdingrediënt hebben of granen en andere zaden. Seitan wordt gemaakt van tarwe-eiwit (gluten), en ook zeewieren worden steeds vaker gebruikt als vegetarische of eiwit voedingsbron. Een aantal kant-en-klare producten bevat ook dierlijke ingrediënten zoals melk, wei, kaas of eieren. Kijk voor complete informatie altijd op de verpakking.
De productie van zuivel belast het milieu evenveel als vlees, en is net zo dieronvriendelijk als vlees: melk is immers babyvoeding voor kalfjes en als jij melk drinkt, ontneem je hen hun moedermelk. Er bestaan tegenwoordig heel goede soorten plantaardige melk, gemaakt van peulvruchten, noten, rijst, kokos en zaden. De zuivelindustrie wil niet dat deze ‘melk’ genoemd mogen worden omdat ze niet uit een dieren melkklier komen; maar zelf zetten zij niet op hun verpakking dat in hun verpakkingen moedermelk zit, die bedoeld is voor een andere diersoort – zij zouden eigenlijk ‘koeienmoedermelk’, ‘geitenmoedermelk’ of ‘schapenmoedermelk’ op de verpakkingen moeten zetten, zodat de consument duidelijk kan zien dat het geen moedermelk is die van nature bedoeld (en de enige gezonde melk) is voor de mens. Het woord ‘moedermelk’ zou namelijk niet hoeven staan op de verpakking van sojamelk, amandelmelk, havermelk – simpelweg omdat het niet van een baby ontnomen wordt. De mens is de enige soort op aarde die tot ver na de babytijd moedermelk drinkt – en dan ook nog gestolen van een ander! Nieuwe onderzoeken naar het drinken van melk tonen steeds aan dat dierlijke melk dan ook helemaal niet gezond is, en op den duur zelfs de calcium in onze botten afbreekt. Melk wordt steeds vaker door artsen en diëtisten afgeraden aan bijvoorbeeld mensen met onder meer reuma, artrose, lupus en polychondritis.
Lees meer over de gevaren van dierlijke melk voor de volksgezondheid in artikelen zoals ‘Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men’ en ‘Milk and mortality’ van het British Medical Journal, en ‘Melk is slecht voor elk’, inclusief wetenschappelijke bronnen.
Plantaardige eiwitbronnen zijn bovendien een klimaatvriendelijk optie. De productie ervan kost minder energie, fosfaat en stikstof. Verder is het water- en landgebruik lager en kleven er niet de extra nadelen aan van de veehouderij zoals verzuring en vermesting van de bodem. Ook het zeewater verzuurt steeds meer – waardoor over enige tijd week- en schaaldieren niet meer zullen kunnen bestaan: hun schilden zullen daardoor oplossen.
Plantaardige voeding is niet alleen goed voor de dieren; het is beter voor jezelf, het milieu, de aarde èn mensen in de derde wereld!
Jij kunt de dieren helpen:
- Bekijk de volgende informatieve video van Joey Carbstrong en ‘Earthling Ed’, en probeer een periode diervriendelijk te leven met indien nodig hulp van een mentor via Challenge22.