Dierproeven en COVID-19
Vanmorgen is het artikel ‘Dierproeven en COVID-19’ gepubliceerd. Het rapport wordt gestuurd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het artikel is een gezamenlijke publicatie van dierenbelangenorganisaties Diervriendelijk Nederland en Cruelty Free Europe en is via deze link te lezen en downloaden: www.diervriendelijk.nl/wp-content/uploads/2021/02/Dierproeven-en-COVID-19.pdf.
Onderzoekers over de hele wereld racen om een mogelijk vaccin te testen tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19) dat tot dusver 7,2 miljoen mensen wereldwijd heeft besmet en meer dan 408.000 van hen heeft gedood. Helaas zal dit proces onvermijdelijk een aanzienlijke hoeveelheid dierproeven met zich meebrengen die worden uitgevoerd op een reeks soorten waaronder muizen, ratten, hamsters, katten, cavia’s, fretten en apen. Terwijl onderzoekers en landen los van elkaar strijden voor een vaccin of behandeling, kunnen dezelfde of soortgelijke dierproeven worden herhaald wat tot nog meer leed onder deze dieren leidt. Er is een reëel risico dat, in plaats van ons te helpen, deze dierproeven onderzoekers zullen misleiden – goede vaccins of behandelingen zouden kunnen worden genegeerd omdat ineffectieve en potentieel schadelijke vaccins kunnen worden omgezet in menselijke proeven op basis van onbetrouwbare dierproeven. Nu, misschien wel meer dan ooit, is het van vitaal belang dat we rekening houden met de kwaliteit en menselijkheid van onze wetenschap en doorgaan met ons werk om de ontwikkeling van progressieve, diervrije methoden te bevorderen.
De dierenbelangenorganisaties willen een veilig en snel vaccin voor COVID-19 zien dat gebruik maakt van niet-dierlijke wetenschappelijke methoden die rechtstreeks verband houden met de ziekte bij mensen en die het potentieel hebben om veiliger, effectievere vaccins en behandelingen sneller op de markt te brengen. Hiervoor hebben ze wereldwijde, regionale en nationale coördinatie nodig en veel meer financiering en ondersteuning voor deze methoden. Het artikel toont aan dat er voldoende onwetenschappelijk bewijs is voor het gebruiken van dierproeven en welke alternatieven er zijn.