Een DIER Een VRIEND heeft een brief aan burgemeester Krikke van Den Haag gestuurd om gelijke behandeling te vragen bij vreedzame protesten en het vrij uiten van hun mening door burgers die voor dieren opkomen. Vorige maand blokkeerden politie-activisten urenlang twee gebouwen volledig en mochten FNV activisten met spandoeken op het Binnenhof vrijelijk ministers aanspreken die onderweg waren naar de wekelijkse ministerraad. Dit soort van protesten mogen blijkbaar wèl als die afkomstig zijn van bepaalde groepen zoals politieagenten, maar gewoonlijk grijpt de politie gelijk in bij dit soort dingen.
Iedereen heeft in de media kunnen zien hoe vorige maand de politie actie heeft gevoerd om hun pensioen-eisen kracht bij te zetten. Vlak daarna heeft de FNV actie gevoerd op het Plein en het Binnenhof. Deze activisten werden in staat gesteld om een effectieve blokkade door te voeren van gebouwen, te weten het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van VNO/NCW. Vanaf negen uur ‘s ochtends mocht er niemand meer in. Blijkbaar mocht een minister er wel uit om met de actievoerders te spreken, want op Twitter was te lezen: “Minister Koolmees spreekt actievoerende #politie toe. Hij eindigt: nu mag ik niet meer naar binnen, dus ik heb mijn jas meegenomen.” Het blokkeren van de gebouwen was zelfs vooraf aangekondigd, en de activisten werden daarin niet beperkt.
Op vrijdag 15 februari was er een actie van de vakbond FNV die begon op het Plein (pal voor het Tweede Kamergebouw, op de rijweg) even later stond men zelfs voor het Mauritshuis op het Binnenhof. Met ministers onderweg naar de Ministerraad werd een praatje aangeknoopt over hun CAO. Wanneer andere burgers dit doen wanneer zij willen gebruik maken van dezelfde grondwettelijke rechten, krijgen zij te maken met intimidatie door diezelfde politie – die zichzelf wanneer zij actievoeren daar blijkbaar niet in beperkt.
“We vragen burgemeester Krikke om een eerlijke en gelijke behandeling, immers ‘gelijke monniken – gelijke kappen’. Artikel 1 van de Grondwet stelt dat: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.’” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND. “Eigenlijk gaan wij er dus (net als andere burgers met een mening dat zouden moeten kunnen) van uit dat er geen afwijzing of verbod komt als anderen op soortgelijke wijze actie gaan voeren. Daarover willen we opheldering van de burgemeester.”
Bij acties van politiebonden wordt van alles toegestaan dat normaal gesproken bij niet-politieagenten niet mag, en bij anderen zelfs al op voorhand verboden wordt. Waarom zou de ene burger met zijn of haar mening aan de overzijde of ver van een gebouw of object moeten staan; en mogen anderen een gebouw blokkeren, mensen de toegang ontzeggen of op plekken protesteren waar anderen dat niet mogen?
De vrije meningsuiting en het demonstratierecht zijn vastgelegd in de Grondwet en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ombudsman Van Zutphen concludeerde een jaar geleden nog dat de demonstratievrijheid absoluut is, en niet kan worden afgewogen tegenover openbare orde en veiligheid. De Nationale Ombudsman heeft zelfs een ‘Demonstratiekaartje’ ontwikkeld die burgers aan onwillende agenten kunnen overhandigen om hen zo op de regels te wijzen aangaande de rechten van burgers bij het uiten van hun mening – maar dat kaartje wordt menigmaal simpelweg weggewoven door dienstdoende agenten wanneer een burger het toont.
Meer informatie:
* ‘Demonstreren staat vrij’ -Bureau Nationale Ombudsman 17 maart 2018
* ‘Demonstreren, een schurend grondrecht?’ -Bureau Nationale Ombudsman 14 maart 2018
* Demonstratiekaart Nationale Ombudsman
* www.telegraaf.nl/video/3160398/harde-confrontatie-minister-en-demonstranten