8 mei 2018 – Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hebben alsnog aangifte gedaan van dierenmishandeling en overtreding van de Wet dieren door de Kallemooi-commissie van Schiermonnikoog. Reden is dat de commissie voor het vermaak op zaterdagavond 3 juni 2017 een haan eenzaam in een mand heeft laten opsluiten en deze drie dagen lang aan een ruim 18 meter lange mast heeft laten hangen. De haan werd hierdoor zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast, waarmee de Wet dieren en het Besluit houders van dieren werden overtreden. Tevens hebben de vier dierenorganisaties een verzoek gedaan om handhavend op te treden tegen het willens en wetens overtreden van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren door de Kallemooi-commissie van Schiermonnikoog doordat zij van zaterdagavond 19 tot dinsdagmiddag 22 mei aanstaande opnieuw een haan drie dagen lang in een mand willen opsluiten en dit dier drie dagen lang aan een ruim 18 meter hoge mast willen laten hangen. “Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan”, aldus Sandra van de Werd namens de dierenorganisaties.
Overtredingen Wet dieren
Door de haan drie dagen lang op te sluiten in een mand en aan een 18 meter hoge mast te hangen werden de volgende wetsartikelen overtreden:
– Wet dieren, artikel 2.1. lid 1.: de haan werd zonder redelijk doel met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, in zijn welzijn aangetast. De haan kon zich drie dagen lang niet natuurlijk gedragen, en zat zonder redelijk doel in isolatie, en is hierdoor onnodig en langdurig blootgesteld aan stress. De haan weet immers niet dat aan de opsluiting na drie dagen een einde komt.
– Wet Dieren, artikel 1.3. lid 1,2 en 3: er werd geen rekening gehouden met de intrinsieke waarde van de haan. De haan leed drie dagen lang aan fysiek en fysiologisch ongerief. Door de haan op te sluiten werd hij ernstig beperkt in zijn natuurlijk gedrag. Hij kon niet scharrelen, geen zandbad nemen, niet op stok gaan, zich niet terugtrekken of zich verschuilen voor gevaar. Ook werd hij als sociaal dier solitair gehouden en kon daardoor niet met soortgenoten communiceren. De haan werd ernstig in zijn bewegingsvrijheid beperkt. En ook het gebeuren dat de haan na drie dagen opsluiting uit de mand werd gehaald tussen joelend publiek en in optocht teruggebracht werd naar de eigenaar, was uitermate stressvol voor het dier.
– Besluit houders van dieren Artikel 1.6 lid 1, 2 en 3, Artikel 1.7 lid d en Artikel 1.8 lid 1: de bewegingsvrijheid van de haan werd op zodanige wijze beperkt dat het dier daardoor onnodig lijden werd toegebracht. De haan kreeg drie dagen lang onvoldoende ruimte voor zijn fysiologische en ethologische behoeften. Ook werd de haan onvoldoende bescherming geboden tegen slechte weersomstandigheden. De behuizing was niet toereikend. En ook werd de ruimte waar de haan in opgesloten zat onvoldoende verlicht en verduisterd om aan de ethologische en fysiologische behoeften van het dier te voldoen.
– LICG: de haan zat bovendien niet gehuisvest volgens de minimale huisvestingsmaat van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren van de overheid (LICG). Ook stelt het LICG dat kippen groepsdieren zijn die niet alleen gehouden moeten worden.