In elk huis wonen ook dieren. Spinnen en insecten zijn nuttige en bijna altijd ongevaarlijke diertjes maar sommige mensen hebben ze toch liever niet in huis. Sommigen noemen hen ‘plaagdieren’, en onmensen noemen hen ‘ongedierte’. Doodmaken is voor dierenvrienden natuurlijk geen optie; voor alle ongewenste dieren is een andere oplossing. Bedenk je dat wij onze woningen en steden eigenlijk bovenop hun oorspronkelijke leefomgeving hebben gebouwd.
Wil je een spin of een insect uit je huis hebben? Plaats er dan een glaasje overheen en schuif er voorzichtig een papiertje onder. Op deze manier zet je het insect makkelijk buiten de deur. Om te voorkomen dat insecten je huis makkelijk inlopen of -vliegen, kun je overwegen hordeuren of -ramen aan te schaffen zodat ze niet binnen kunnen komen. Er zijn ook diervriendelijke insectenvangers te koop.
Last van muizen in huis? Dan heb je hen gelokt met voedsel! Zorg dat voedsel goed is opgeborgen en afgesloten en in kasten ligt waar muizen niet in kunnen kruipen. Zorg dat er ook geen voedselresten op de grond blijven liggen. Muizen zijn net als wij: als ze iets lekkers ruiken of zien krijgen ze trek! Er bestaan muisvriendelijke vangkooitjes waar je aantrekkelijk ruikend voedsel (pindakaas is favoriet, eventueel vermengd met muesli – en beschimmelt niet zo snel) in kunt plaatsen. Wanneer de muis in de vangkooi is gelopen, slaat het deurtje achter hem dicht en kun je de muis buiten zetten. Doe dit wel een paar honderd meter verderop, anders heeft de muis je huis zo weer teruggevonden.
Ongewenste dieren diervriendelijk weren
De volgende diervriendelijke middelen kun je nog meer inzetten om ongewenste dieren op een diervriendelijke manier te weren of op een afstand te houden:
- Mieren: Strooi geperste knoflook of knoflookpoeder en poeder van hete pepers bij de ingang van je keuken, je kunt ook verkruimelde pepermuntjes gebruiken.
- Muggen en muskieten: Meng even grote delen citronella, lavendel en knoflookolie met elkaar en smeer op je huid of plaats in een verdampertje boven een kaars of waxinelichtje.
- Fruitvliegjes: Fruitvliegjes komen op de gistcellen van rijp (en rottend) fruit af, zorg dat er geen fruit open en bloot ligt – ook houden ze van de geur van azijn, maak daar dus niet mee schoon. Maak een val door in een pot of beker een stuk keukenpapier te leggen dat in azijn is gedrenkt (of een stuk rijp of rot fruit of een restje wijn als je geen azijn hebt) en dek de pot af met plastic huishoudfolie. Prik enkele gaatjes in het plastic waar de fruitvliegjes door kunnen. Wanneer (al) de fruitvliegjes in de val zitten kun je ze buiten vrijlaten (bij voorkeur in de buurt van je groene afvalbak zodat ze in die omgeving zullen blijven).
- Kakkerlakken: Leg laurierblaadjes in je kastjes of daar waar ze proberen binnen te komen.
- Motten: Zijn familie van prachtige dieren die we kennen als vlinders.Volwassen motten eten niets omdat hun monddelen verschrompeld zijn, maar hun larven doen zich tegoed aan kleding, stoffen en tapijt. Hang knoflook op bij de ramen en plaats horren om te voorkomen dat volwassen motten naar binnen vliegen. De geur van laurier, cederhout of lavendel verdrijft motten. Je kunt etherische olie ervan kopen, en er zijn speciale geurbuiltjes te koop die eenvoudig in de kast te hangen zijn.
- Pissebedjes: Deze ‘landgarnaaltjes’ ruimen het afval in de natuur op en zijn bovendien effectieve schimmelbestrijders in je tuin. Ze zijn vooral nuttig in je compostbak of -hoop. Houden van een hoge luchtvochtigheid. Hol een halve aardappel uit en leg er een lucifertje onder zodat de pissebedden er onder kunnen kruipen en je hen in de tuin of composthoop kunt uitzetten.
- Zilvervisjes: Houden van een hoge luchtvochtigheid. Hol een halve aardappel uit en leg er een lucifertje onder zodat de zilvervisjes er onder kunnen kruipen zodat je hen later elders kunt uitzetten. Goed ventileren, met niet te veel (rest)vocht schoonmaken en goed nadrogen. Hou de temperatuur in huis laag: onder de 22 graden celcius zullen zilvervisjes zich minder snel voortplanten.
- Muizen: Verkruimel pepermuntjes of plant kruizemuntplantjes waar je de muizen hebt gezien. Gebruik etherische olie van pepermunt of eucalyptus. Dicht kieren en gaten. Maak voedsel(resten) onbereikbaar (hoog en goed afgesloten). Muizen houden niet van (de geur van) cavia’s – haal eventueel enkele cavia’s bij je plaatselijke knaagdierenopvang.
- Slakken: Gebruik geen gif voor slakken, want daarmee dood je de vogels die in en rondom je tuin wonen. Knoflook is giftig voor slakken. Knoflookplanten zullen ze omzeilen, en ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Bescherm jonge plantjes in je tuin door er een aan boven- en onderzijde opengesneden plastic pet-fles overheen te plaatsen, waardoor de slakken er niet bij kunnen komen omdat ze zich niet willen snijden. Plaats uitgeholde halve sinaasappels of een omgekeerde uitgeholde meloen in de tuin zodat ze daar onder kruipen en je hen makkelijk kunt vangen om elders uit te zetten. Maak je tuin aantrekkelijk voor dieren als merels, lijsters, spreeuwen en eksters, of egels, kikkers en padden zodat ze je slakken kunnen komen opeten. Een bierval lijkt diervriendelijk maar is dat niet: de dieren zullen er in verdrinken. Gebruik beslist geen zout tegen slakken, dat heeft dezelfde werking als wanneer je mensen zou bestrijden met zoutzuur!
- Katten: Steek op plaatsen waar katten steeds terugkomen halve knoflookteentjes een stukje in de grond, katten gaan dan op zoek naar andere plekjes. Spray pure azijn met een kleine handsproeier of verstuiver op en rond plekken waar je katten liever niet ziet komen. Dek plaatsen waar katten in je tuin hun behoefte komen doen (tijdelijk) af met kippengaas waardoor ze er niet willen komen. Maak gebruik van stekelige planten zoals bramen, meidoorn en vuurdoorn (auw!) en planten met een geur waar katten een hekel aan hebben: citroenmelisse, ooievaarsbek, vuurwerkplant en citroenverbena. Ook kun je citroenschillen in je tuin strooien. Ververs deze regelmatig om de geur in stand te houden. Er zijn anti-kat korrels verkrijgbaar op basis van knoflook-extract en lavendel-extract.
- Bladluizen: Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten – gooi de schillen weg en plaats nieuwe. Zorg ervoor dat mieren niet te veel kans krijgen om de bladluis te beschermen. Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die je kunnen helpen: lieveheersbeestjes (er zijn insectenhuisjes te koop die hen lokken), sluipwespjes (zijn geen echte wespen) en oorwurmen. Om oorwurmen aan te trekken maak je een oorwurmenhotel: hang een terracotta plantenpotje ondersteboven op in de plant of boom met bladluizen en bevestig met bijvoorbeeld een ijzerdraadje een pluk hooi (geen stro) aan de binnenzijde van het potje waar ze zich in zullen nestelen. Afrikaantjes (Tagetes) planten helpt tegen luis en ook een aftreksel van deze plant maken doet het goed om de aangedane planten mee te besproeien.
Jij kunt de dieren helpen
- Lijmplankjes voor vogels, muizen en ratjes zijn verboden bij de wet. Het is een zeer wrede methode die bij de slachtoffers o.a. zorgt voor het uittrekken van ogen uit de kassen, en dat dieren die vastzitten uitdrogen en verhongeren. Ze mogen volgens de wet wel ter verkoop worden aangeboden voor insecten zoals kakkerlakken, maar zodra ze aanbevolen, verkocht of in gebruik genomen worden voor muizen en ratjes is dit strafbaar. Doe daar altijd aangifte van bij de (dieren)politie (bel 144) of dien een klacht of handhavingsverzoek in bij de Voedsel- en Waren Autoriteit (0900 – 03 88) of via het NVWA Klachtenformulier.
- Gebruik geen dierenverjagers op basis van ultrasoon geluid: je eigen gezelschapsdieren kunnen daar ook enorm last van hebben en het kan hen compleet gek maken. Ook mensen kunnen gehoorschade krijgen van deze apparaten en er zijn zelfs waarschuwingen voor zwangere vrouwen.
- Heb je overmatig last van slakken of insecten, en heb je ruimte voldoende: adopteer een ex-legkip die je van deze kruipers zal ontdoen.
- Ken je meer tips om ongewenste dieren diervriendelijk te weren, stuur deze ons toe zodat we de lijst hierboven met tips kunnen aanvullen om anderen te helpen.