Wil je een dier uit het buitenland adopteren? Kijk dan goed bij welke organisatie je adopteert. Helaas is namelijk ook hier een handel in ontstaan. Een goede organisatie levert bijvoorbeeld nazorg na adoptie.
Vermijd dierenwinkels voor de aankoop van een dier. De dieren zien er heel schattig en soms ook zielig uit, waardoor de verleiding groot is er een dier te kopen. Doe dit nooit! Er gaat een hele industrie achter schuil, waarbij vooral de opbrengst per dier en niet het dier zelf telt. Grote fokkerijen leveren wekelijks tot maandelijks dieren aan. Dieren die te oud zijn voor de verkoop worden teruggegeven aan de fokker.
En wat doet de fokker daarmee? Die kan niks met een ouder dier, want die leveren geen geld meer op en kosten wel, want deze dieren moeten ook eten.
Vermijd ook fokkers die gelijk aan particulieren leveren, bijvoorbeeld via advertenties op Marktplaats. Er worden wekelijks vele puppy’s uit het Oostblok Nederland binnen gesmokkeld om verkocht te worden, maar er zijn in Nederland zelf ook een heleboel broodfokkers. Dit zijn fokkers waarbij het echt alleen om het geld gaat. Vaak hebben zij van een heleboel rassen pups te koop. De dieren leven er onder erbarmelijke omstandigheden en in kleine hokken. De moederdieren worden zwaar misbruikt en moeten constant voor nakomelingen zorgen. Er is geen medisch toezicht en de dieren worden zonder medische zorg en te jong meegegeven aan kopers.
Koop geen puppy, kitten of dieren. Hiermee blijft de handel in stand en blijven er honden in deze omstandigheden leven. De honden uit deze broodfokkerijen zijn vaak slecht gesocialiseerd en erg zwak. Het gebeurt dan ook met regelmaat dat een puppy overlijdt.
Er zijn ook fokkers die niet doorfokken, het niet (direct) om het geld gaat en wel de medische zorg leveren etc. Een DIER Een VRIEND is echter van mening dat er genoeg dieren zijn die wachten op een plek bij iemand en het om die reden verboden zou moeten worden dieren te fokken. Laten we eerst zorgen dat ieder dier een plekje vindt.
Jij kunt de dieren helpen
- Adopteer gerust een dier uit het buitenland, maar pas op dat je dat niet via handelaren doet. Onze vrienden van Stichting Dierennood hebben veel goede ervaring en kennis: Stichting Dierennood
- Kom je tijdens je vakantie een dier tegen die jij een thuis wilt bieden? Controleer bij je reisbureau hoe je het dier naar huis kunt nemen, en of je daar vaccinaties, dierenpaspoort voor nodig hebt en hoe je die kunt regelen. Organisaties als Stichting Dierennood kunnen je daar ook vaak bij helpen.