Een in een inmiddels goed bekend voorbeeld van wilde dieren in onze eigen omgeving die de dupe zijn van handel, zijn de zwanen die door zwanendrifters op ruwe wijze gevangen en verkocht worden, feitelijk een vorm van stroperij die legaal gehouden werd door de politiek. Het beroep wordt na een jarenlange campagne van Een DIER Een VRIEND en de undercoverbeelden van dierenarts Saskia van Rooij, waar Een DIER Een VRIEND mee samenwerkt, als het goed is binnenkort verboden.
Ook werkt Een DIER Een VRIEND samen met andere organisaties zoals Jakarta Animal Aid Network om de internationale dierenhandel tegen te gaan. Zo worden veel apen de hele wereld over gesmokkeld. Onder andere in Azië worden de dieren illegaal in het wild gevangen en gesmokkeld, waarna zij worden ‘witgewassen’ in grote Chinese ‘fokcentra’, en aan laboratoria over de hele wereld worden verkocht als geboren in gevangenschap. Via samenwerking met internationale partners nemen we deel aan undercoveroperaties om het hele smokkeltraject in beeld te kunnen brengen en stellen de problemen aan de kaak bij de media, bedrijven en politiek en vragen vliegmaatschappijen bijvoorbeeld te stoppen met het vervoeren van apen, en de politiek de wetgeving aan te scherpen, en/of daadwerkelijk te gaan handhaven.
In Nederland kun je ook verschillende dieren kopen die uit hun natuurlijke leefomgeving zijn ontvoerd, zowel in het illegale als in het legale circuit. In veel reptielenzaken vindt je allerlei kleine soorten leguanen, krokodillen, slangen, schildpadden en ga zo maar door. Ze zijn niet geschikt om in huis te houden en worden daar ook zeker niet gelukkig van. Deze dieren horen in hun natuurlijke habitat waar zij zichzelf kunnen zijn. Nederland staat inmiddels helaas bekend als het knooppunt van zowel de legale als illegale handel in beschermde en bedreigde diersoorten en dierproducten: http://www.vanuhmresearch.com/uploads/Products/product_7/DP_van_Uhm_-_Illegale_dierenhandel_en_de_rol_van_Nederland.pdf
In het internationale verdrag Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) staan de regels met betrekking tot de handel in (beschermde) diersoorten internationaal vastgelegd. Er zijn afspraken gemaakt over wetgeving, en over de naleving en de controle daarop. Voor beschermde diersoorten die internationaal verhandeld worden, geldt dat er documenten bij aanwezig moeten zijn waarin staat dat de dieren op legale wijze verkregen zijn en dus verhandeld mogen worden. Met deze papieren wordt echter nogal gesjoemeld. Naar schatting is een kwart van de handel in beschermde diersoorten in Europa illegaal. Overigens betekent dat dat voor de handel in de overige driekwart beschermde diersoorten ‘gewoon’ een vergunning of ontheffing wordt afgegeven – dat klinkt toch niet echt als een ‘beschermende’ status …
Jij kunt de dieren helpen:
- Vraag KLM/Air France waarom zij nog steeds apen voor proefdierlaboratoria vervoeren:
KLM Royal Dutch Airlines
Postbus 7700
1117 ZL Schiphol - Koop geen dieren in dierenwinkels of via Marktplaats, maar adopteer een dier bij je plaatselijke opvangcentrum, daar zitten veel dieren die op een nieuw thuis wachten.
- Informeer anderen over de handel in wilde dieren.