We voeren dus het grootste deel van de (plantaardige) wereldvoedselproductie aan dieren in de vleesindustrie; als we dat niet zouden doen zou de klimaatverandering een direct halt worden toegeroepen èn iedereen op aarde – ook in de derde wereld landen – te eten en te drinken hebben! Als onze overheden niet ingrijpen richting de vleesindustrie is dat niet alleen een misdaad tegen het dierenrijk, maar ook een misdaad tegen de mensheid! Een rapport van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) stelt dat in 2013 alleen al 22 miljoen mensen ontheemd raakten door natuurrampen – en dat dit aantal alleen maar zal toenemen. En de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat in 2030 de klimaatverandering tot een extra 250.000 sterfgevallen per jaar zal leiden. Hoewel dit laatste cijfer een idee geeft van de omvang van het probleem, is het belangrijk om te beseffen dat een publicatie uit 2012 suggereert dat we nog slechts tot 2020 de tijd hebben om de uitstoot te verminderen als we een catastrofaal niveau van de opwarming van de aarde willen proberen te voorkomen. Met de houding van onze overheid ziet het er naar uit dat dat niet gaat lukken.
Bijdrage vee-industrie aan klimaatverandering
Waarom zou dit betekenen dat we plantaardig zouden moeten eten? Een berekening in een Amerikaanse studie naar voeding met vlees, vegetarisch én plantaardige voeding deed blijken dat veganisten iets minder dan de helft, en vegetariërs net iets meer dan de helft bijdragen dan de hoeveelheid die vleeseters bijdragen aan klimaatverandering. En dat ligt aan de hoeveelheid die vee bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Een vaak geciteerd cijfer over die bijdrage is 18% – dat wil zeggen, er wordt gesteld dat 18% van alle door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen afkomstig van vee. Dit cijfer komt uit een rapport van een gespecialiseerd agentschap van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in 2006. Dat getal werd berekend met behulp van een Life-Cycle Analysis. Dat betekent dat het zaken omvat als de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van de voeding voor het vee, en de broeikasgassen die vrijkomen wanneer de dieren worden vervoerd.
Maar hier werd onder meer geen rekening gehouden met het effect van de ademhaling van de veestapel op de verandering van het klimaat. Daarnaast heeft de FAO-rapport van 2006 geen rekening gehouden met zowel de hoeveelheid grond die wordt gebruikt voor het vee en de hoeveelheid methaan geproduceerd door vee (Goedland en Anhang, 2009). Een rapport van Robert Goodland en Jeff Anhang, die in tegenstelling tot de FAO wèl milieu-specialisten zijn, en die voor gespecialiseerde VN-organisaties werken, stelt dat als we rekening houden met deze zaken, de werkelijke hoeveelheid eigenlijk ten minste 51% is!
Dat betekent dat meer dan de helft van alle door mensen veroorzaakte broeikasgassen afkomstig is uit de veehouderij! Dat is een enorm percentage, en het biedt een dwingende reden om over te schakelen naar een plantaardig dieet. Dwingend, omdat in 2014 alleen al meer dan 19 miljoen mensen uit 100 verschillende landen ontheemd raakten door natuurrampen, veroorzaakt door de klimaatverandering. Niemand weet hoeveel mensen zullen moeten vluchten door de klimaatverandering tegen het midden van deze eeuw. De schattingen van de te verwachten klimaatvluchtelingen lopen sterk uiteen, van aantallen tussen 25 miljoen tot een miljard, volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties.
Eiwitomslag
Als mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten, levert dat enorme – en broodnodige – voordelen op. Zo’n ‘eiwitomslag’ komt duurzame energievoorziening, duurzaam watergebruik, de biodiversiteit en de volks- en diergezondheid ten goede. Dit is de belangrijkste uitkomst van een groot en breed onderzoek naar duurzamere eiwitproductie van negentien economen, consumentenonderzoekers, voedseltechnologen, sociologen, politicologen, psychologen, ecologen en chemici van drie universiteiten.De onderzoeksresultaten staan beschreven in het boek ‘Sustainable Protein Production and Consumption: Pigs or Peas?’ waarvan toenmalig minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het eerste exemplaar in april 2006 kreeg aangeboden. Dat is dus al ruim 10 jaar geleden.
Gezien de huidige staat van de vleesindustrie, en alle financiële voordelen, subsidies ter waarde van vele honderden miljoenen euro’s die deze industrie in de schoot geworpen blijft krijgen, vraagt Een DIER Een VRIEND zich af wat er met die publicatie, en al die andere publicaties van de afgelopen jaren bij het ministerie is gedaan. Welnu, Een DIER Een VRIEND voerde een procedure binnen de Wet Openbaarheid bestuur, die ons leerde ons dat er bij het verantwoordelijke ministerie (EZ) NIETS met dit peperdure Profetas onderzoek gedaan is.
Wat kan onze overheid doen?
Op allerlei manieren communiceert de overheid naar burgers dat het goed is om een zuinige auto te kiezen. Daarnaast is via het verplichte energielabelsysteem voor auto’s door de overheid geregeld dat consumenten inzicht hebben in de verschillen. Ook energiebesparing in woningen, groene stroom en allerlei opties voor afvalrecycling zijn actief en worden langjarig middels voorlichting en subsidies door de overheid gestimuleerd. Minder vlees, melk en kaas: dat zou de prioriteit moeten zijn van het milieubeleid, zegt pensionerend biochemicus en toxicoloog Harry Aiking. En niet alleen omdat de aarde erdoor opwarmt. Er zijn nog veel grotere problemen. De karbonade bij de aardappels, het plakje kaas op de boterham, de beker drinkyoghurt bij het ontbijt, ze staan mede aan de basis van de grootste milieuproblemen van deze tijd, zegt Harry Aiking, biochemicus van de VU in Amsterdam.
Maar de overheid zou meer kunnen bereiken, door iets te doen aan de vleesindustrie:
- een volledig verbod op de bio-industrie: huisvesting moet naar de aard van het dier
- 21% BTW i.p.v. 6% BTW op vlees; of juist HOGERE btw op dierlijke producten VANWEGE het dierenleed en de milieu- en volksgezondheidsschade.
- een lagere BTW op plantaardige eiwitten.
- vleestaks: een vaste heffing per kg op vlees & liters zuivel vanwege de milieuschade.
- accijnzen op dierlijke eiwitproducten op basis van hun duurzaamheidsprestaties.
- supermarkten verplichten om een bepaald aandeel plantaardige eiwitten te verkopen.
- een stop op het exporteren van de bio-industrie, want meer meer bio-industrie maken we de klimaatschade juist nog erger.
- een stop op subsidies aan de veeteeltsector: zo stimuleren we juist klimaatschade!.
- subsidies voor boeren die omschakelen van dierlijke naar plantaardige eiwitproductie.
- preventie: voorlichting richting het publiek over de gezondheidsschade die een teveel aan eiwitten veroorzaakt.
Eigenlijk is het al geen kwestie meer wat de overheid zou kunnen; maar inmiddels zou moeten doen …
Jij kunt de dieren helpen
- Wacht niet tot de overheid inziet dat het (dan eigenlijk) te laat is; daag jezelf en anderen uit tot een diervriendelijke en duurzame leefwijze. Word klimaat-veganist: begin vanaf vandaag via http://veganchallenge.nl/ .
- Reken bij http://www.yousustain.com/solutions/Eat_less_meat uit hoe jij persoonlijk onze aarde het beste kunt helpen!
- Volgens de voormalige staatssecretaris van Milieu moeten we “in actie komen omdat we voor een forse opgave staan en de tijd tikt” Staatssecretaris Dijksma ondertekent klimaatakkoord bij verenigde naties ; vraag de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat waarom de vleesindustrie dan nog niet aan banden is gelegd:
- Ministerie EZK, de staatssecretaris: Postbus 20401, 2500 EK Den Haag