De veel te veel dieren in de vleesindustrie (veehouderij) laten scheten, boeren en ze poepen en dat veroorzaakt bij elkaar een immens grote uitstoot van de broeikasgassen methaan en lachgas. Deze gassen hebben een nog veel groter klimaateffect dan CO2. Methaan (welke 21 keer sterker is dan CO2!) wordt geproduceerd door bacteriën in de maag van koeien. Lachgas (wel 310 keer sterker dan CO2!) komt vrij uit mest. Dat tegenwoordig ook stroom wordt opgewekt uit de afvalstoffen van die dieren, maakt echt groene stroom alleen maar ‘bruiner’.
Ontbossing en transport
Vele duizenden vierkante kilometers oerbos gaan jaarlijks tegen de vlakte om plaats te maken voor grazende runderen en akkers om veevoer te verbouwen. Elke twee seconden gaat een stuk oerbos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte! Het merendeel van het vlees en veevoer wordt geëxporteerd. Nederland is na China de grootste importeur van soja; die is niet bedoeld voor vegetarische producten maar om de dieren in de vleesindustrie te voeden. Nagenoeg alle soja komt terecht in de voederbakken van de varkens, kippen en koeien in de vleesindustrie. Zo’n 45% van de wereldgraanproductie dient als veevoer, in Nederland zelfs 80 procent. Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel. Voor 1 kilo rundvlees is zo’n 25 kilo voer nodig: dat is een gigantische verspilling van hoogwaardige plantaardige voedingsstoffen waar veel mensen van hadden kunnen eten. Na deze vervuilende productie wordt ruim 70% van het Nederlandse vlees geëxporteerd! Er komen dus ook nog heel veel uitlaatgassen vrij door het transporteren van levende wezens, voor het transport van voer, en dan nog vele lange-afstandstransporten richting slachthuizen en vervolgens de export van het vlees van al die dieren. Deze gassen dragen allemaal nog extra bij aan de klimaatverandering.
Water
De productie van één kilo rundvlees kost in totaal 15.000 liter water. Een kilo varkensvlees kost 6000 liter water en voor een kilo kip hebben we het over 4300 liter. Ter vergelijking: een kilo sojabonen vereist hooguit 2100 liter water; maar als je die voert aan dieren in de vleesindustrie kan een kind op een telraam uitrekenen dat dat erg oneconomisch is, dat naast alle vervuiling die de vleesindustrie veroorzaakt. Het is een feit dat we heel veel water zouden kunnen besparen als er minder vlees geproduceerd zou worden. En door minder vlees te produceren zouden we ook het klimaat minder schade toebrengen!
Wist je dat:
-
Als er minder vlees geproduceerd zou worden, zouden we veel minder last hebben van water tekort èn de klimaatverandering.
-
Eén derde van alle beschikbare zoetwater op aarde gaat naar drinkwater en de productie van voer voor de dieren in de vlees- en zuivelindustrie.
-
Door de meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in het water komen, raakt het water enorm vervuild.
De concentratieschuren van de vleesindustrie zijn immense watervervuilers. De bio-industrie als geheel genereert veel meer mest dan kan worden afgevoerd. Nitraten, fosfaten, bacteriën en virussen aanwezig in de mest sijpelen in het grondwater en vervuilen en verzuren de aarde en het oppervlaktewater, doden het leven in het water en bedreigt de volksgezondheid. Zelfs de oceanen zijn aan het verzuren, waardoor binnenkort de schalen en schelpen van weekdieren zullen oplossen en er nog meer biodiversiteit verloren gaat.
Eenvoudige maar duidelijke berekeningen laten zien hoeveel water er nodig is om een boterham te krijgen op ons bord: 40 liter, een ei 200 liter, een kop koffie 140 liter, een liter melk 1.000 liter. En als we vlees eten, met name rood vlees van met graan gevoerde dieren, is het waterverbruik echt schokkend: de productie van elke kilo rundvlees is 15.500 liter! Er wordt wel eens gegrapt dat een veganist per keer enkele dagen lang mag douchen – maar dat is dus werkelijk waar …
De wereld ten onder door de vleesindustrie
Volgens het rapport ‘Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production’ van het Environment Programme van de Verenigde Naties (UNEP, een internationaal panel voor duurzaam beheer van hulpbronnen) zal, naarmate de wereldbevolking in 2050 piekt in de richting van een voorspelde 9,1 miljard mensen, een voedingspatroon met vlees en zuivel een onhoudbare situatie brengen. Een wereldwijde verschuiving naar een veganistisch dieet is van levensbelang om de wereld van honger, energiearmoede en de ergste gevolgen van de klimaatverandering te redden, aldus het VN-rapport, dat reeds in 2010 gepubliceerd werd. De aanbeveling volgde op een advies van een jaar daarvoor, dat een vegetarisch dieet beter was voor de planeet – volgens Lord Nicholas Stern, voormalig adviseur over de economische aspecten van de klimaatverandering van de Britse regering. In ons land blijft de vleesindustrie echter maar uitbreiden en verder gefinancierd en gesubsidieerd worden – alsof de toekomst van onze planeet de regering werkelijk niets kan schelen.
Chatham House – The Royal Institute of International Affairs, een onafhankelijk beleid instituut gevestigd in Londen, publiceerde in 2014 het rapport ‘Livestock – Climate Change Forgotten Sector: Global Public Opinion on Meat and Dairy Consumption’ met een aantal schokkende feiten: de menselijke consumptie van vlees en zuivel is een belangrijke motor van de klimaatverandering, maar deze nieuwe publicatie is van oordeel dat er een groot gebrek is aan publiek bewustzijn en begrip van het verband tussen de consumptie van vlees en zuivel en de verandering van ons klimaat. De consumptie van vlees en zuivel is namelijk een zeer grote veroorzaker van de klimaatverandering. De uitstoot van broeikasgassen door de veehouderij zijn naar voorzichtige schatting goed voor 14,5 procent van het wereldwijde totaal, meer dan de directe emissies van de transportsector.
Ook volgens Tony Weis, universitair hoofddocent bij de afdeling geografie aan de University of Western Ontario en auteur van The Ecological Hoofprint, zijn het wereldwijde probleem van de vleesindustrie èn het verhogen van de dierlijke productie de afgelopen eeuw de belangrijkste veroorzakers van het verlies aan biodiversiteit (het aantal verschillende soorten binnen een ecosysteem), de vervuiling van de waterlopen en de klimaatverandering. Als (delen van) de menselijke bevolking, het dierenrijk en de plantenwereld om zeep geholpen worden spreken we over genocide, biocide en ecocide .. en zo creëren we niet alleen ons eigen armageddon, maar voor alle leven op aarde.
Jij kunt de dieren helpen
- Reken bij http://www.yousustain.com/solutions/Eat_less_meat uit hoe jij persoonlijk onze aarde het beste kunt helpen!
- Je hebt een lekker groot ligbad – 150 liter. In de keuken ligt een kilo rundvlees. Hoeveel keer moet je het bad laten vollopen om net zo veel water bij elkaar te krijgen als nodig was om die ene kilo vlees te kunnen produceren? Zoetwatervoorraad slinkt door vleesproductie
- Wil je water besparen? Begin met een plantaardig dieet en je kunt weken lang douchen!