De publicaties over de vernietiging van het leven op aarde door de vleesindustrie stapelen zich inmiddels op, evenals de feiten die daarin genoemd worden. Deze publicaties zijn van toonaangevende wetenschappers en instanties als VN-organisaties, planbureaus, milieumanagementinstellingen, milieuchemici en klimaat- en voedingswetenschappers.
- Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production
- 2050: A third more mouths to feed
- Livestock – Climate Change’s Forgotten Sector
- Profetas: Mensheid gediend bij lagere vleesconsumptie
- Profetas: The Environment
- Profetas: Publications 1999 – 2017
- Bijlage 4 bij Besluit wob-verzoek over Sustainable […] Profetas – Rijksoverheid
- Climate benefits of changing diet by Elke Stehfest, Planbureau voor de Leefomgeving
- Meat tax far less unpalatable than government thinks
- Reducing meat and dairy a ‘win-win’ for climate and health
- Failure to tackle food demand could make 1.5C limit unachievable
- Agriculture, Forestry and Other Land Use
- De wereld zou er veel beter voorstaan als we minder dierlijk eiwit consumeren Interview met Harry Aiking over milieuvervuiling
- Meat, The Future: How Cutting Meat Consumption Can Feed Billions More by Nicolaas G. Pierson Foundation
- Conscious choice of food can substantially mitigate climate change
- ‘Help the climate, change your diet: A study on how to involve consumers in a transition to a low-carbon society.’
Boer, J. de, Witt, A. de, & Aiking, H. (2016) - ‘Defining a nutritionally healthy, environmentally friendly, and culturally acceptable Low Lands Diet.’ International Journal of Life Cycle Assessment
- Sustainable Protein Production and Consumption: Pigs or Peas? -Aiking, Harry, Boer, Joop de, Vereijken, Johan
- ‘Livestock and Climate Change’ -World Watch Institute (visit World Watch Institute)
- Cow Farts Have ‘Larger Greenhouse Gas Impact’ Than Previously Thought; Methane Pushes Climate Change
- Anthropogenic emissions of methane in the United States -National Acadamy of Sciences of the United States
- Livestock’s long shadow, United Nations Food and Agriculture Organization (FAO)
- More plant-based eating for the planet. Introduction to Chapter 9 in: The plant-based Plan: 10 scientific reasons for more plant-based eating (Harland, J., Garland, L.) Aiking, H. (2015) ISBN 978-94-014-2934-4, pp 247-249, uitgeverij Lannoo Campus
- Imported meat comes with a climate cost, new study warns -CarbonBrief by Robert McSweeney, science editor
- Water Content of Things –Water Footprint Network
- Water Resources: Agricultural and Environmental Issues
- “Risk Assessment Evaluation for Concentrated Animal Feeding Operations.” U.S. Environmental Protection Agency – Office of Research and Development, 2004
- Climate change and human health – risks and responses
- Risk Assessment Evaluation for Concentrated Animal Feeding Operations -US Environmental Protection Agency
- Virtual water – Tackling the threat to our planet’s most precious resource by Tony Allan, Published by I.B.Tauris
- EU waarschuwt voor klimaatvluchtelingen HP De Tijd 12 sept 2015
- Potential Influence of Climate Change on Vector-Borne and Zoonotic Diseases
- The water footprint of food
- The green, blue and grey, water footprint of farm animals and animal products -UNESCO Institute for Water Education
- These island nations could be underwater in as little as 50 years -Business Insider
- Disappearing Tuvalu: First Modern Nation To Drown? -WorldAtlas
- Impact of Climate Change on Zoonoses
- Climate Change and Vector-Borne/Zoonotic Diseases -Centers for Disease Control and Prevention
- Can We Predict Climate-Driven Changes to Disease Dynamics?
- Global diet and farming methods ‘must change for environment’s sake’ June 15, 2017
- The global burden of industrial Livestock: Figures & Links -The Ecological Hoofprint
- Truth or Drought
- Cowspiracy
- Koolmeesje lijdt onder verzuring -NRC
- Politicians in Denmark are going vegan to tackle climate change -Metro (Verenigd Koninkrijk)
- Dit betekent vlees eten voor onze planeet De Correspondent
- Vlees verpest onze planeet, waarom eten we het dan nog? & het vervolg: Dit gebeurt er als je een kritisch stuk schrijft over vlees -Eva Jinek
- RIVM: minder vlees eten nodig voor halen klimaatdoel -NRC & Met een vleestaks gaan we het klimaat niet redden -RTL nav RIVM publicatie ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’
- Plant-based diets could save millions of lives and dramatically cut greenhouse gas emissions University of Oxford
- Eat less meat to avoid dangerous global warming The Guardian
- Solar cars might be impressive. But vegan diets are better for the planet The Guardian
- Global diets link environmental sustainability and human health Nature
- Eating Less Meat Essential to Curb Climate Change United Nations University
- UN says eat less meat to curb global warming The Guardian
- The importance of reduced meat and dairy consumption for meeting stringent climate change targets
- Plantaardige eiwitburger moet varkensgehakt vervangen -Resource, Wageningen University & Research
- Op zoek naar andere eiwitbronnen NEMO Kennislink (1 september 2001) auteur Joost van Kasteren
- China signs $300m deal to buy lab-grown meat from Israel Independent
- Biodiversity conservation: The key is reducing meat consumption Elsevier Science Direct ‘Science of the Total Environment’
- We’ve played chicken with food safety … and we’ve lost The Guardian
- Sixth mass extinction of wildlife also threatens global food supplies The Guardian
- Goodbye – and good riddance – to livestock farming The Guardian
- Methane emissions from cattle are 11% higher than estimated The Guardian
- Revised methane emissions factors and spatially distributed annual carbon fluxes for global livestock Julie Wolf, USDA-ARS
- Grazed and confused? The Food Climate Research Network
- Green Protein Growth Plan van de Green Protein Alliance
- Green Protein Alliance slaat alarm NRC Live
- Shaping the Future of Protein door Forum for the Future
- Platform Duurzame Eiwitten
- De eiwittransitie: wanneer pakt de politiek door? NRC Live
- De weg naar minder vlees: tijd voor het goede voorbeeld NRC Live
- Maak van eiwittransitie een nationale ambitie door Mijn Zakengids
- Voedseltransitie mist urgentie NRC Live
- Voetafdruk van eiwitconsumptie en –productie door Blonk Consultants
- Naar een meer plantaardig voedingspatroon Voedingscentrum
- Plantaardige eiwitten – daar kun je op bouwen Green Protein Alliance
- Position Paper ‘Voedsel: Duurzame en gezonde keuzes voor consumptie’ Green Protein Alliance
- Hoe slecht is vlees echt voor het milieu? NOS
- The Meat Question, by the Numbers New York Times
- New estimates of the environmental cost of food Joseph Poore, Oxford University & Swiss agricultural research institute ‘Agroscope’
- Humans just 0.01% of all life but have destroyed 83% of wild mammals – studyThe Guardian
- Deze ijsbeer heeft pech Psychologie Magazine
- Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers Science
- Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth The Guardian
- Environmental impact of meat production lijst met meer dan 100 wetenschappelijke bronnen
- Carbon Balance and Management peer-reviewed open-access scientific journal published by BioMed Central covering research on the global carbon cycle
* Deze lijst met bronnen en achtergrondinformatie wordt doorlopend bijgewerkt en aangevuld met nieuwe publicaties
Jij kunt de dieren helpen
- Help bovenstaande informatie te verspreiden. Stuur de links (of gehele gedownloade publicaties) naar familie, vrienden en naar mensen die je kent die werkzaam zijn bij de overheid, of actief zijn in de politiek.