De klimaatverandering met als grootse gevolg de opwarming van de aarde is al flink op weg: het gaat zelfs sneller dan we allen denken. Door onze industriële revolutie hebben we onze planeet in anderhalve eeuw tijd met al 4 tot 6 graden Celcius opgewarmd – en dat maakt onze aarde op termijn onleefbaar. Daarom hebben meer dan 190 landen gezamenlijk gesteld dat we de aarde niet meer dan nog 2 graden extra kunnen laten opwarmen: daarboven wordt het catastrofaal.
Steeds vaker hoor je in het nieuws over hittegolven, stormen, droogtes, ijsregens en overstromingen. Het poolijs smelt meer en meer en al dat water moet ergens heen. Het klimaat verandert doordat de aarde warmer wordt. Deze temperatuurstijging wordt door wetenschappers wereldwijde opwarming genoemd. Het klimaat op aarde kan veranderen door natuurverschijnselen. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid zonnestraling op aarde of het aantal vulkaanuitbarstingen. Als de zon schijnt of een vulkaan uitbarst komen er broeikasgassen vrij, onder andere CO2. In het geval van zon is dit nodig om de warmte van de zon op aarde vast te houden zodat deze niet terugkaatst naar de ruimte.
Het is echter onwaarschijnlijk dat natuurverschijnselen de temperatuurstijging van de laatste decennia hebben veroorzaakt. Zo’n 97% van de wetenschappers is het inmiddels onderling eens dat de mens de grootste veroorzaker van klimaatverandering is. Wij veroorzaken dit door ontbossing, industrie, verkeer, energie-opwekking … maar de grootste veroorzaker is de vlees/vis- en zuivelindustrie. En al deze oorzaken bij elkaar zorgen ervoor dat er meer CO2 in de lucht komt. Hierdoor worden er meer zonnestralen in onze atmosfeer gevangen, waardoor het steeds warmer wordt. En zo ontstaat klimaatverandering.
De vlees/vis- en zuivelindustrie zorgt voor de grootste uitstoot van broeikasgassen èn verbruikt onnoemelijke hoeveelheden drinkwater, en heeft daarmee een enorme invloed op de klimaatverandering. Echter in plaats van maatregelen te treffen om het aantal dieren in de vleesindustrie drastisch te verminderen en de consumptie van dierlijke producten te verlagen, kiest de Nederlandse overheid er voor om niets concreets te doen en zogenaamd de sector te verduurzamen. De oorzaak wordt niet aangepakt, maar de gevolgen worden verbloemd, zoals het plaatsen van filters op de stallen om de uitstoot van broeikasgassen te verkleinen – maar dat zal weinig helpen – en zeker niet als de vleesindustrie alleen maar verder wordt uitgebreid: Nederland onderhoudt de vleesindustrie met allerlei subsidies, financieringen en belastingvoordelen, en exporteert zelfs de bio-industrie tegenwoordig, naar onder meer Azië en Afrika…
Wist je dat:
- Eén koe jaarlijks net zoveel broeikasgassen uitstoot als vierenhalve auto, dit is hetzelfde als het rijden van 70.000 km!
- Dat je concreet het overgrote deel van jouw deel aan de klimaatschade stopzet als je plantaardig gaat leven?

© Cowspiracy. Kijk de documentaire http://www.cowspiracy.com/
Meer dan de helft van de gewassen in de wereld wordt gebruikt om dieren in de veehouderij; en niet om mensen te voeden. Gebruik van land en verbruik van water, vervuiling met stikstof en fosfor, en de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen voor vervoer van vee en vlees hebben aanzienlijke gevolgen voor het milieu. In 2008 zei de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat de voedselproductie wereldwijd met 70% zou moeten toenemen om in 2050 de wereldbevolking te kunnen te voeden. Dat gaat niet lukken als je die planten gaat voeren aan dieren in de vleesindustrie.
Uit een Nederlandse studie van 2008 blijkt dat als we wereldwijd stoppen met de veehouderij, we de kosten van klimaatstabilisatie tot 2050 verminderen met 80%, dat zou een kostenbesparing van $32.000 miljard betekenen!
Koeien, varkens, schapen en pluimvee vormen momenteel de grootste bedreigingen voor het milieu en onze aarde, volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) uit 2006. Het rapport getiteld ‘Livestock’s Long Shadow’, zegt dat de veehouderij het land verslechtert, wat bijdraagt aan het broeikaseffect, watervoorraden vervuilt, en de biodiversiteit vernietigt. Kortom, de sector is “een van de top twee of drie belangrijkste bijdragers aan de meest ernstige milieuproblemen op elke schaal”. De vleesindustrie vergt veel van het land, en bezet 26% van het ijsvrije land op aarde. De vleessector neemt 70% van de ontboste gebieden in de Amazone in, en het door hen gebruikte voer wordt gekweekt op een derde van het wereldwijde akkerland! Het rapport gaat zelfs zo ver dat de veehouderij, die goed is voor ongeveer 20% van de biomassa van alle landdieren, “een toonaangevende veroorzaker is van de vermindering van de biodiversiteit op aarde”.
Lees meer over:
Jij kunt de dieren helpen
- Kijk de documentaire http://www.cowspiracy.com/ ook te zien op Netflix! Schrik niet van het woordje ‘cow’ deze documentaire vertoont geen beelden van dieren in de vlees industrie; maar laat je precies zien wat de grootste bedreiging is voor het leven op onze aarde.
- Mail of schrijf het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en vraag hen waarom landbouwers in hun informatievideo https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering de schuld krijgen van klimaatverandering terwijl het juist de veeboeren zijn:
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), de minister: Postbus 20401, 2500 EK Den Haag
- Mail de leden van de vaste commissie van LNV en vraag hen om subsidies voor de milieu- en dieronvriendelijke vleesindustrie te stoppen, en om belastingen voor de producten uit die industrie drastisch te verhogen