Steeds vaker zie je weer bontkragen op jassen. Waar in de jaren ’80 eindelijk een bewustzijn over het dierenleed achter bont was gecreëerd en het schandalig was als iemand een bontjas aan had wordt het vandaag de dag weer normaal gevonden om een enorme bontkraag op je jas te hebben. Een DIER Een VRIEND wil dat bont zo snel mogelijk weer uit het straatbeeld verdwijnt en er weer een bewustzijn komt zoals in de jaren ’80.
Feiten over bont
- Voor de productie van bont worden dieren speciaal gefokt en gedood. Het is geen ‘restproduct’.
- Bontjassen of jassen met bontkragen hoeven helemaal niet duur te zijn. Veel bont komt uit landen als China.
- Voornamelijk omdat het fokken van dieren in die landen erg goedkoop is omdat ze onder walgelijke omstandigheden gehouden worden.
- Je kunt niet op een label in een jas vertrouwen wat betreft de echtheid van bont. Het hoeft er niet in te staan, maar ook al staat erin dat het om imitatiebont gaat, dan kan het nog steeds om echt bont gaan.
- Dieren worden voor bont op verschrikkelijke manieren vermoord. Ze worden doodgeknuppeld, levend gevild, geëlektrocuteerd, vergast of gevangen in een wildklem.
Voor 1 bontkraag zijn al meerdere dieren vermoord.
Hoe herken je echt bont:
- Het makkelijkste is om een paar haren uit het bont te halen en het te verbranden. Echt bont verschroeid als je eigen haar en nep-bont smelt als plastic.
- Je kan echt bont ook herkennen door er aan te voelen. Echt bont voelt zacht en glad, terwijl nep-bont wat hard en stug aan kan voelen.
- Als je de haren opzij duwt kun je zien of de haren op textiel vastgemaakt zijn (nep-bont) of dat het in de huid van het dier (leer) zit.
- Echt bont bestaat uit verschillende lagen haar. Zacht en pluizig onderwol (te zien als je de lange haren opzij duwt) en lange zachte haren.
- Nep-bont bestaat vaak uit een dezelfde soort en lengte haren.
Met jouw hulp maken wij een eind aan bont!
Een DIER Een VRIEND is een actieve organisatie voor de rechten van dieren. Wij krijgen geen subsidies of andere overheidssteun; wanneer je dieren misbruikt krijg je dat wel. Met jouw financiële bijdrage kunnen wij onze campagnes voor de dieren voortzetten en zo een einde aan dierproeven maken.
Een DIER Een VRIEND
- informeert mensen over het leed van dieren die misbruikt worden voor de productie van bont.
- gaat in gesprek met bedrijven die bont promoten, om hen te overtuigen te stoppen met deze promotie en dit in hun beleid op te nemen.
Jij kunt de dieren helpen
-
- Draag geen bont en laat anderen weten waarom je geen huid van een ander wil dragen.
- Zie je mensen bont dragen, vertel hen hoe wreed deze industrie is – een normaal mens zou daar niet aan mee willen werken. Spreek mensen netjes aan – sommigen weten niet dat zij echt bont dragen, of het kan hen als namaak verkocht zijn.
- Word donateur van Een DIER Een VRIEND.
- Meld je aan als vrijwilliger.