Hier vindt u ons beleidsplan ten behoeve van de jaren 2020 tot 2024. Deze zal vanwege onverwachte noodzakelijke bestuurswisselingen nog verder worden aangepast (*) omdat onder meer de planning van enkele nieuwe projecten hierdoor aan verandering onderhevig zijn. Ook zal dit van invloed zijn op de continuering van enkele van onze reeds jaren vervulde taken.
(*) NB. Door het plotselinge overlijden van onze mede-oprichter en (daardoor voormalige) voorzitter Geoffrey Deckers zijn we aan een interne reorganisatie bezig, naast dat ons werk voor de dieren gewoon voortgezet wordt met zoveel als mogelijk hetzelfde kaliber als de dieren en u van ons gewend zijn. Adrie van Steijn, reeds meer dan 30 jaar levenspartner en ook mede-oprichter van onze organisaties heeft de functies van Geoffrey overgenomen (behalve de functie van voorzitter van de Europese coalitie van organisaties van dierproeven omdat dit qua tijd simpelweg niet haalbaar is).
Vorming koepelorganisatie
Vanwege de vele initiatieven die we organiseren en tevens gezamenlijk met anderen toe bij zijn aangesloten, is met de nieuwe naam ‘Diervriendelijk Nederland’ begin 2020 als koepelorganisatie gevormd, waar voortaan al onze initiatieven onder zullen vallen. We hebben daartoe ook onze statuten aangescherpt opdat we naast de doelstelling op te komen voor de belangen en rechten van dieren, ook statutair als doelstelling hebben op te komen voor de rechten van diervriendelijke burgers en consumenten. Vreemd genoeg heeft de NVWA, handhaver namens onze overheid, ons laten weten dat ze ons met deze statutenwijziging niet als belanghebbende zullen accepteren – ondanks dat ze dat van rechtswege wèl verplicht zijn, en ook zelfs het College voor Beroep van het Bedrijfsleven hen daar reeds op gewezen heeft (zelfs op basis van de voorgaande statuten waarbij zij dat ook al weigerden).
Een DIER Een VRIEND gaat binnen Diervriendelijk Nederland door als ‘grassroots’ campagne- en actie afdeling, en ook zullen er nieuwe projecten onder gaan vallen die nog in ontwikkeling zijn, uit de koker van onlangs overleden mede-oprichter Geoffrey Deckers.
De oude Stichting voor de Afschaffing van Dierproeven (SAD), opgericht door holocaust-overlevende Marion Bienes die voor haar overlijden de stichting heeft doorgezet naar onze organisatie voor een doorstart, en enkele andere oudere initiatieven zullen hier ook onder ressorteren. De SAD krijgt onder de paraplu van Diervriendelijk Nederland een zuiver informerende functie met als nieuwe werknaam ‘Dierproeven.nl’ waartoe een (eerste) website in ontwikkeling is.
Bij Diervriendelijk Nederland op kantoor voeren we naast het secretariaat van Een DIER Een VRIEND en de Stichting voor de Afschaffing van Dierproeven ook voor Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, stichting International Animal Rescue Nederland, Stichting Dier & Werk en de in 2020 opgerichte Dierenrechten Alliantie.
Verkrijgen van donaties
Diervriendelijk Nederland is volledig afhankelijk van haar donateurs en ontvangt geen overheidssubsidies. Als je dieren misbruikt krijg je dat wel. Om de voortzetting van haar werkzaamheden te kunnen garanderen moet Diervriendelijk Nederland donaties binnen krijgen door middel van donateursmailings, het uitzetten van collectebussen, het houden van informatiestands, het verspreiden van huis-aan-huis-folders en het benaderen van fondsen. Ons fondsenwervingsplan ondersteunt ons hierin.
Samenwerking
Diervriendelijk Nederland gelooft in doeltreffend werken en werkt daarom samen met een flink aantal andere dierenorganisaties in binnen- en buitenland, waaronder ook in officiële samenwerkingsverbanden. We zijn de Nederlandse vertegenwoordiger in de Europese coalitie van organisaties tegen dierproeven Cruelty Free Europe, die de oude European Coalition to End Animal Experiments heeft vervangen.
Onze campagne afdeling Een DIER Een VRIEND is actief binnen het mondiale samenwerkingsverband Open Wing Alliance waarmee we proberen wereldwijd zoveel mogelijk (met name multinationale) bedrijven beleid aan te laten nemen geen kooi-eieren meer te gebruiken en geen vlees van plofkuikens in te kopen. De komende beleidsperiode zullen meerdere internationale initiatieven door onze campagne afdeling gestart of ondersteund worden, richting bedrijven die ook in Nederland op de markt actief zijn.
Op Europees niveau is er sinds 1974 specifieke wetgeving inzake dierenwelzijn. Toen kwamen er enkele welzijnsvoorschriften die ervoor moesten zorgen dat dieren werden verdoofd alvorens ze geslacht werden. De officiële erkenning van dieren als wezens met gevoel – iets wat de meesten van ons beschouwen als een vanzelfsprekendheid – kwam pas in 1999, toen het Verdrag van Amsterdam in werking trad. Voor het eerst werd er een protocol inzake de bescherming en het welzijn van dieren aan gehecht, waarin dieren als wezens met gevoel worden gedefinieerd. In 2007 werd die tekst via het Verdrag van Lissabon omgezet in artikel 13 van het Verdrag betreffende de werking van de EU. De meeste regeringen blijven echter de bevoegdheid voor het welzijn van dieren onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw plaatsen, waardoor het idee dat dieren landbouwproducten zijn en geen wezens met gevoel die respect verdienen, wordt bestendigd en hun welzijn dus ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische belangen. In de meeste onderzoeken noemen Europese burgers dierenwelzijn als een van hun belangrijkste aandachtspunten, maar de Europese Commissie heeft de afgelopen jaren niet adequaat gereageerd op deze aandacht. Een EU-commissaris met een specifieke bevoegdheid op dit gebied zou de kloof tussen de eisen van de burgers en de reactie van de EU-instellingen kunnen overbruggen. Samen met een aantal Europese partner-organisaties starten we daarom in deze beleidsperiode met een campagne (start 2021) om in Brussel een EU-commissaris voor dierenwelzijn te krijgen.
Voorts zitten we met enkele andere organisaties in een samenwerkingsverband waarin we activiteiten ontplooien om dolfijnen (en andere zeedieren) in dolfinaria te helpen. Samen met onze vrienden van Comité Dierennoodhulp zetten we onder meer het Meldpunt Kuikentjesmisbruik voort. Ook blijven we samenwerken op klein niveau met kleine(re) initiatieven in Nederland.
In 2020 wordt de Dierenrechten Alliantie opgericht om eensgezind te communiceren namens de bij haar aangesloten dierenrechtenorganisaties en -initiatieven. Het doel is het opkomen voor en het verdedigen van de rechten voor en van dieren om vrij van uitbuiting te leven en geen bezit te zijn. Ook hoort tot de doelstelling het tegengaan van demonisering van burgers die opkomen voor dieren.
Voortzetting van nationale en internationale lobby
Diervriendelijk Nederland voert regelmatig gesprekken met vertegenwoordigers van de overheid, Europese Unie en ook bedrijven om dierenleed aan de kaak te stellen en te stoppen. Hiermee worden regelmatig successen geboekt en deze lobby vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van de organisatie. Ook in de beleidsperiode 2020-2023 blijven we lobbyen bij diverse politieke instanties op landelijk en Europees niveau – tevens middels ons Europees samenwerkingsverband Cruelty Free Europe.
Campagnes en acties
Binnen de ‘Grote Zes’ werkgebieden blijven volop activiteiten georganiseerd worden, waarbij de grootste focus ligt op dieren voor voeding en dieren in laboratoria – binnen deze 2 onderwerpen worden de grootste aantallen dieren omgebracht en wordt hen het meeste leed aangedaan. Een korte greep:
De “Alle Apen Vrij”-campagne van Een DIER Een VRIEND voor de apen in de ‘Apenhel van Rijswijk’ BPRC draait nog steeds op volle toeren. Naast het stimuleren en ondersteunen van ‘eenmansacties’ door dierenvrienden bij het apenvivisectiecentrum diverse malen per maand, blijven we gesprekken voeren met de politiek, onder meer over de beloofde vermindering van de dierproeven in de Apenhel. We hopen dat een nieuwe minister van Wetenschap in een volgend kabinet het apenvivisectiecentrum aan de inmiddels opgelegde beperking houdt.
Cruelty Free Europe is een in Brussel gevestigd netwerk van dierenbeschermingsgroepen die zich inzetten om dierproeven in heel Europa te beëindigen. Cruelty Free Europe staat centraal in de besluitvorming van de EU en voert campagne om ervoor te zorgen dat dieren die in experimenten in Europa worden gebruikt serieus op de Europese politieke agenda worden genomen. Er staan diverse onderzoeken en Europese campagnes gepland tegen dierproeven, welke we niet vooraf kunnen publiceren. De langlopende activiteiten, zoals het bestrijden van illegale experimenten door de EU chemicals agency, druk op het in stand houden van het Europese cosmetica-testverbod dat dierproefnemers proberen uit te hollen, undercover onderzoek in Europese laboratoria om misstanden aan de kaak te stellen, met steun van de Europese Commissie te pogen het cosmetica-testverbod bij de VN op een wereldwijd niveau te tillen, worden onverminderd voortgezet. We werken samen met en moedigen de EU-agentschappen en nationale regeringen aan om menselijke moderne wetenschap en progressieve wetgeving te ondersteunen om dieren en de menselijke gezondheid echt te beschermen. De certificering voor het internationale Leaping Bunny keurmerk binnen Nederland voor dierproefvrije cosmetica, verzorgings- en huishoudelijke producten wordt met het overlijden van onze voormalige voorzitter aan het secretariaat van onze Britse partner overgedragen.
We doen voortdurend actief mee met de zeer succesvolle wereldwijde kooi-vrij campagnes geleid door de Open Wing Alliance die we in Nederland vertegenwoordigen. De Open Wing Alliance verenigt inmiddels 77 lidorganisaties uit 63 landen om een gezamenlijk front te creëren in onze campagne om legkippen uit kooien te bevrijden. We delen campagnestrategieën, tactieken en middelen over de hele wereld in de richting van ons gedeelde doel. Er zijn diverse campagnes richting toonaangevende multinationale bedrijven in voorbereiding welke we niet vooraf kunnen publiceren.
Tijdens feestdagen als Pasen en Kerst blijven we burgers informeren met speciale informatieve micro-sites. Deze sites zullen in de door-ontwikkeling van koepelorganisatie Diervriendelijk Nederland in de tweede helft van deze beleidsperiode in een nieuw jasje worden gestoken.
Dierenvrienden worden op lokaal niveau gestimuleerd zich met steun vanuit ons secretariaat actief in te zetten in de eigen regio, en zelf protesten te organiseren – en we informeren voortdurend het publiek over hoe men makkelijk diervriendelijk kan leven.
Klimaat- & Diervriendelijke Parlementaire BBQ
Ook de politiek komt er niet onderuit geïnformeerd te worden over hoe men de toekomst van en de leefbaarheid op onze aarde in 1 slag kan helpen – middels onze diervriendelijke, plantaardige versie van de Parlementaire Barbecue die tegelijkertijd wordt georganiseerd met de Binnenhof Barbecue die al 40+ jaar wordt georganiseerd door lobbyisten van de vleesindustrie. Deze valt ieder jaar op de eerste donderdag van juli, vlak voor het reces van het parlement. Onze Klimaat- & Diervriendelijke Parlementaire BBQ wordt jaarlijks gesteund door enkele landelijke fondsen en inmiddels meer dan 20 organisaties (die opkomen voor milieu, dieren en Derde Wereld), en tal van productsponsors stellen hun producten beschikbaar ten behoeve van het evenement.
Vredesdienst voor Dieren
Samen met Comité Dierennoodhulp en dominee Hans Bouma blijven we de Vredesdienst voor Dieren organiseren in de week voor kerst. De eerste dienst werd gehouden in 2014. De Vredesdienst voor Dieren heeft geen religieus karakter. Wat ons motiveert en bindt is dat we partij kiezen voor het steeds weer miskende, vernederde, meedogenloos geëxploiteerde dier. Daarmee kiezen we ook partij voor de mens, maar dan voor de echte mens. De mens die het dier gewoon dier laat zijn. In 2020 ontwikkelen we een rouwkaart en -poster met de aantallen dierlijke slachtoffers voor voeding op jaarbasis, samen met een statisticus op basis van aantallen die de overheid publiceert. De Vredesdienst voor Dieren wordt jaarlijks gesteund door meer dan 20 organisaties. Meer informatie over de dienst is bij het project zelf te vinden.
Procedures binnen de Wet Openbaarheid van Bestuur en handhavingsverzoeken
Veel dierenleed vindt nog steeds achter gesloten deuren plaats. Om meer informatie te verkrijgen dan nu voor handen ligt, dient Diervriendelijk Nederland zogeheten WOB-verzoeken in bij diverse bestuursorganen. Met de informatie die hieruit verkregen wordt kunnen wij onze onderzoeken compleet maken, juridische procedures starten en dierenleed onder de aandacht brengen. Ook zetten we onze handhavingsprocedures voort, zoals over producten die als ‘plantaardig’ worden verkocht, maar die wèl dierlijke ingrediënten bevatten,maar ook wanneer slagers claimen dat het vlees dat zij verkopen diervriendelijk zou zijn – deze misleiding van burgers en consumenten die diervriendelijk dan wel plantaardig willen leven is wettelijk niet toegestaan, en de vraag is waarom de handhavers van onze overheid ons hierin liever tegenwerken dan dat ze daadwerkelijk tot handhaving over gaan.