Een DIER Een VRIEND voert regelmatig gesprekken met de overheid en bedrijven om dierenleed aan de kaak te stellen en te stoppen. Hiermee worden regelmatig successen geboekt en deze lobby vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van de Stichting. Zo is in maart 2013 een verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU ingesteld, staat Europa’s grootste apenlaboratorium BPRC weer op de politieke agenda en heeft eind 2013 Botoxfabrikant Ipsen laten weten te zullen stoppen met dierproeven voor Botox. Op 10 november 2015 werd door de Rechtbank besloten dat het nertsenfokverbod, dat aangevochten werd door de nertsenfokkers, van kracht bleef. Vanaf 2024 mogen er geen nertsen meer in Nederland gefokt worden. Vanaf 1 juli 2016 is na jaren campagnevoeren eindelijk het zwanendriften verboden. Ook in 2020 blijven we lobbyen bij de politiek.
Voortzetting campagnes
De “Alle Apen Vrij”-campagne voor de apen in het BPRC draaide de afgelopen jaren op volle toeren. Naast minimaal één actie per maand, werden vele gesprekken gevoerd met de politiek. Dit leidt tot Kamervragen, moties en de bespreking van het BPRC in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. Ook in 2016 hebben wij weer een aantal gesprekken gevoerd met politieke partijen en Ministeries welke in 2020 worden voortgezet. De maand-acties staan op een iets lager pitje, maar in plaats daarvan worden met nog grotere regelmaat eenmansacties gehouden door onze achterban.
Ook andere campagnes zullen in 2018 weer de nodige aandacht krijgen. Een DIER Een VRIEND zal op alle mogelijke legale wijzen dierenleed aanpakken. We doen voortdurend actief mee met Europese campagnes tegen dierproeven met de hernieuwde Europese coalitie van organisaties tegen dierproeven Cruelty Free Europe, en met de zeer succesvolle wereldwijde kooi-vrij campagnes geleid door de Open Wing Alliance die we in Nederland vertegenwoordigen.
Ook zal Een DIER Een VRIEND voortdurend mensen informeren over een diervriendelijke leefwijze, en ook de politiek komt daar niet onderuit middels onze diervriendelijke, plantaardige versie van de Parlementaire Barbecue tegelijkertijd met Binnenhof Barbecue georganiseerd door lobbyisten van de vleesindustrie. Ook blijft Een DIER Een VRIEND het leed onder publieke en politieke aandacht brengen en waar mogelijk juridische procedures starten.
Vredesdienst voor Dieren
Samen met Comité Dierennoodhulp en dominee Hans Bouma blijven we de Vredesdienst voor Dieren organiseren in de week voor kerst. Meer informatie daarover is bij het project zelf te vinden.
Inwinnen van informatie d.m.v. Wet Openbaarheid van Bestuur
Veel dierenleed vindt nog steeds achter gesloten deuren plaats. Om meer informatie te verkrijgen dan nu voor handen ligt, dient Een DIER Een VRIEND zogenaamde Wob-verzoeken in. Met de informatie die hieruit verkregen wordt kunnen wij onze onderzoeken compleet maken, juridische procedures starten en dierenleed onder de aandacht brengen.
Lidmaatschappen (inter)nationale coalities
Een DIER Een VRIEND gelooft in doeltreffend werken en werkt samen met een groot aantal andere dierenorganisaties in binnen- en buitenland. Zo is Een DIER Een VRIEND is de Nederlands vertegenwoordiger van Cruelty Free Europe die de oude European Coalition to End Animal Experiments zal gaan vervangen, en van het mondiale samenwerkingsverband Open Wing Alliance. Voorts wordt samengewerkt met Stichting Jakarta Animal Aid Nederland onder de naam Go Palm Oil Free en zitten we met enkele andere organisaties in een samenwerkingsverband waarin we activiteiten ontplooien over dolfijnen (en andere zeedieren) in dolfinaria.
Verkrijgen van donaties
Een DIER Een VRIEND is volledig afhankelijk van haar donateurs en ontvangt geen overheidssubsidies. Om de voortzetting van haar werkzaamheden te kunnen garanderen moet Een DIER Een VRIEND donaties binnen krijgen door middel van donateursmailings, het uitzetten van collectebussen, het houden van informatiestands, het verspreiden van huis-aan-huis-folders en het benaderen van fondsen.