In Nederland protest bij dolfinarium in Harderwijk
Zaterdag 11 mei 2019 was het voor de zevende maal ‘Empty the Tanks Day’. Op deze dag werden wereldwijd in 24 landen meer dan 70 activiteiten georganiseerd en folders uitgedeeld om mensen te informeren over dolfinaria en aquaria waar dieren die uit hun enorme thuis, de zee en oceanen, zijn gehaald om de rest van hun leven in saaie kleine betonnen bakken te moeten leven – en vaak ook trucs moeten vertonen in een piste bij deze zeedierenparken, net als in een circus. Zelfs in Japan, waar nog steeds drijfjachten op dolfijnen worden gehouden, werd dit jaar op diverse plekken actie gevoerd, waaronder in Taiji.
In Nederland hebben dierenvrienden van onder meer dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND folders uitgedeeld bij het dolfinarium in Harderwijk om bezoekers te informeren over het leed van deze dieren, die in hun betonnen bakken of glazen aquaria niet de afstanden kunnen afleggen die zij in de natuur dagelijks zwemmen. Met behulp van voorlichting hopen dierenvrienden de gevangenschap van walvisachtigen te beëindigen en oceaanbehoud wereldwijd te bevorderen, met de visie van een wereld zonder gevangenschap van walvisachtigen, en behoud van gezonde oceanen en het leven in zee.
In Taiji, Japan vinden nog ieder jaar wrede drijfjachten op dolfijnen plaats, die al jaren wereldwijd veel stof doen opwaaien. Tijdens de jacht worden ieder jaar opnieuw honderden dolfijnen afgeslacht voor hun vlees; terwijl de mooiste, jonge dieren ertussenuit worden gepikt om verkocht te worden aan dolfinaria over de wereld. “Hele families worden naar het ondiepe deel van de baai gedreven en moeders van hun kinderen gescheiden, en daar vervolgens bruut afgeslacht, waardoor het water in de baai zoals ieder jaar rood kleurt.” aldus Trudie Beverloo, actiecoördinator van Een DIER Een VRIEND. “Ook het dolfinarium in Harderwijk heeft dolfijnen uit dit Japanse bloedbad gehaald.” Het TV-programma Rambam heeft vrij recent nog het dolfinarium in Harderwijk ontmaskerd als circus met wilde dieren (verboden in Nederland, maar de NVWA grijpt hier niet op in), alsook dat daar de mannetjes door het personeel seksueel worden bevredigd (seksuele handelingen met dieren zijn verboden in Nederland, maar ook daarop wordt niet ingegrepen).
Walvisachtigen zijn ongelooflijk slimme, sociale en complexe wezens. Ze zijn zelfbewust, wat betekent dat wanneer ze in een spiegel kijken, ze weten dat ze zichzelf weerspiegeld zien worden. Het brein van de dolfijn heeft emotionele en cognitieve vaardigheden die vergelijkbaar zijn met de onze. Al te lang negeren zeedierenparken de wetenschappelijke feiten over de dieren die ze in hun tanks gijzelen. Het is hoog tijd dat ze de complexiteit, emoties en intelligentie van walvisachtigen erkennen. Er is geen enkel educatief argument ten behoeve van het houden van dieren in gevangenschap. Dolfijnen en walvissen in tanks eten, socialiseren, reproduceren, oefenen of gedragen zich niet op natuurlijke wijze. Alles wat je ziet in een zeedierenpark of aquarium is gedwongen en aangeleerd gedrag. Parken en trainers geven valse en misleidende informatie tijdens hun shows en rondleidingen. Bezoekers krijgen bijvoorbeeld te horen dat orka’s in gevangenschap net zo lang of zelfs langer leven dan orka’s in het wild. De waarheid is dat wilde orka’s veel langer leven dan zij die in gevangenschap lijden. Trainers tijdens shows zullen ook proberen de oorzaak van de ingeklapte rugvin van mannelijke orka’s weg te redeneren. De realiteit is echter dat 100% van de in gevangenschap levende mannelijke orka’s een samengevouwen rugvin hebben. Het gebrek aan activiteit en blootstelling aan de zon is de oorzaak van deze onnatuurlijke stand van deze dorsale vin. In het wild heeft minder dan 1% van mannelijke orka’s een samengevouwen rugvin. Dit zijn feiten die zeedierenparken proberen proberen te verbergen.
Ric O’Barry – de oprichter van Ric O’Barry’s Dolphin Project – die vroeger de dolfijnen trainde voor de dolfijnen van de wereldberoemde TV-serie Flipper. O’Barry was één van de eerste dolfijnentrainers ter wereld, en trainde de Flipper dolfijnen toen hij in de jaren “60 in dienst was bij het Miami Seaquarium. Toen Kathy, die het grootste deel van de tijd Flipper speelde, in zijn armen zelfmoord pleegde realiseerde O’Barry zich dat het vangen en trainen van dolfijnen om domme trucs voor mensen uit te voeren, verkeerd is. Vanaf dat moment wist O’Barry wat hij met de rest van zijn leven ging doen: op de eerste Earth Day in 1970 lanceerde hij een vurige campagne tegen de miljardenindustrie die achter het leed van dolfijnen schuilt – en het Dolphin Project was een feit. In 2009 kwam O’Barry’s Oscar-winnende documentaire The Cove uit, die de dolfijnenslachtingen in Japan blootlegde en internationaal voor veel ophef zorgde.