Kaas en margarines met melk verkocht als plantaardig – dierenvrienden eisen ingrijpen door NVWA
Een DIER Een VRIEND heeft donderdag 19 oktober 2017 klachten en handhavingsverzoeken ingediend bij de NVWA over misleidende informatie door zuivelproducenten over zogenaamde plantaardige zuivelproducten. Onlangs zei de NVWA nog dat de Vegetarische Slager andere namen voor hun producten moest verzinnen. Echter, door deze zogenaamde plantaardige zuivelproducenten worden consumenten wel echt misleid. Ook overtreden de verpakkingen en aanprijzingen in reclames de Europese Verordening (EU) 1169/2011 over het verstrekken van opzettelijk misleidende voedselinformatie. Een DIER Een VRIEND komt op voor de rechten van dieren en voor de belangen van diervriendelijke consumenten.
De klachten van de dierenorganisatie richten zich op 5 zuivelmerken, waarbij mensen ernstig misleid worden omdat producten als plantaardig worden verkocht terwijl er wel degelijk melkproducten in zitten. Volgens Een DIER Een VRIEND is er zelfs sprake van opzet, want steeds meer mensen willen plantaardig en diervriendelijk consumeren, en stoppen met het gebruiken van vlees, vis en zuivel. Door op producten ‘plantaardig’ te zetten, willen ze voorkomen dat ze die klanten verliezen.
De klachten en handhavingsverzoeken van Een DIER Een VRIEND passen binnen het ‘Project Misleidende Etikettering’ van de NVWA, waarin deze onlangs nog de Vegetarische Slager op de vingers tikte over vegetarische vleesvervangers. Bij de Vegetarische Slager was echter duidelijk te zien dat het niet om echte vleesproducten gaat. Nog sterker, mensen die zogenaamde vleesvervangers kopen doen dat nu juist omdat het geen vlees, kip of vis bevat. Dit misplaatste standje werd een nieuw vervolg op de voordien ontstane #schnitzelgate. Toen vonden politieke vertegenwoordigers van de vlees- en zuivelindustrie bij het CDA en de VVD dat vegetarische producten geen vlees-achtige benamingen zouden mogen dragen.
De producten waar de dierenorganisatie nu over klaagt zijn vier ‘plantaardige boters’ van Unilever: ‘plantaardige Solo’ dat melkeiwitten bevat, ‘plantaardige Zeeuws Meisje’ met daarin droge melkbestanddelen, Bertolli’s ‘plantaardige margarine’ met daarin ook ‘melkbestanddelen’ en ook Planta boter met ‘melkbestanddelen’ erin verwerkt, terwijl toch het absolute woord ‘plantaardig’ op al deze productverpakkingen dan wel in reclames staat vermeld.
Een vijfde product is Trenta kaas welke van koemelk gemaakt is, maar die bij kaashandel DeKaaswinkel.nl als ‘plantaardige kaas’ te koop is. Plantaardige kaas is echter een volledig plantaardige variatie op kaas die geschikt is voor veganisten en patiënten met melk- en lactose-intolerantie en overgevoeligheid voor melkeiwitten.
“De NVWA was er als de kippen bij om de Vegetarische Slager aan te vallen op basis van gebakken lucht, terwijl je toch echt zou denken dat de NVWA wat beters te doen heeft. Want als het gaat over klachten over dierenwelzijn zijn ze normaal niet vooruit te branden … door producten naar mijn idee expres onjuist als plantaardig aan te prijzen belazeren ze niet alleen mensen die genoeg hebben van melk en kaas en de daarbij horende uitbuiting van koeien en kalfjes, maar speelt men ook met de gezondheid van mensen met allergie voor melkeiwitten, en die lactose-intolerant zijn.” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND. “Om de onderste steen boven te halen over de zogenaamde klacht die aanleiding gaf voor de NVWA om de Vegetarische Slager aan te vallen, hebben we ook een verzoek binnen de Wet Openbaarheid Bestuur aan de minister gestuurd.”
- Ken jij ook misleidende dierlijke producten die als plantaardig worden verkocht, geef die dan aan ons door!
- Voor de achtergrondinformatie over #Zuivelgate, download de pdf ‘Achtergrond klacht NVWA niet-plantaardige zuivel’