Apen hebben opeengepakt helse reis van ruim 37 uur moeten ondergaan
Dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND hernieuwt zijn dringende verzoek aan vliegmaatschappij Air France-KLM om te stoppen met het vervoeren van apen en andere dieren die bestemd zijn voor dierproeven. Dit nadat collega-organisatie Cruelty Free International uit Engeland schokkende informatie heeft weten te verkrijgen over geheim apentransport vanuit Mauritius op passagiersvluchten van Air France-KLM met afstanden van totaal meer dan 15.000 km.
Volgens informatie die gelekt werd aan onderzoekers van Cruelty Free International werden op 26 april 2017, 120 langstaart makaken van Mauritius via Parijs naar Chicago getransporteerd door Air France-KLM. De apen zaten opeengepakt in houten kratten en werden vanuit een van de apenfarms op Mauritius vervoerd naar de Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport, waar ze in de vrachtruimte werden geplaatst op vlucht AF463, de dagelijkse Air France-KLM passagiersvlucht naar luchthaven Charles De Gaulle in Parijs.
De apen hadden eerst in ongeveer 11,5 uur tijd bijna 10.000 km gevlogen en werden daarna nog 9 uur lang in de luchthaven Charles De Gaulle gehouden. Vervolgens moesten ze nog eens zo’n 7.000 km op vlucht AF6730 van Parijs naar O’Hare Airport in Chicago, waar ze op 27 april aankwamen – een extra vluchttijd van 8 uur 50 minuten. De apen waren bestemd voor Charles River Laboratories, een contractlaboratorium, die (gif)tests uitvoert op commerciële basis.
“Terwijl vakantiegangers op Air France-KLM vlucht 463 nog wat borrelnoten uitgedeeld kregen en genoten van hun comfort in de passagiersruimte na een vakantie op het idyllische eiland Mauritius, wisten zij niet dat pal onder hen, 120 onvrijwillige ‘passagiers’ zaten te lijden, weggerukt van hun familie en gevangen in kleine houten kratten, in het donkere en luidruchtige laadruim. Aan het einde van deze nachtmerrie-reis waren deze intelligente en gevoelige dieren bestemd om duizenden kilometers verderop de rest van hun trieste leven te moeten slijten in metalen kooien totdat ze uiteindelijk zullen doodgaan aan de experimenten die bij hen eerst veel pijn, ongemak en leed zullen veroorzaken,” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND.
Air France-KLM, de enige Europese luchtvaartmaatschappij van naam die zich nog steeds bezighoudt met het wrede vervoer van apen bestemd voor dierproeven, vliegt jaarlijks duizenden apen over heel de wereld, die in onderzoekslaboratoria moeten lijden en sterven. De luchtvaartmaatschappij speelt zo een vitale rol tussen Mauritius, een van ’s werelds grootste leveranciers van apen, en de proefdierlaboratoria van Europa en de Verenigde Staten. In 2016 werden maar liefst 8.425 apen vanuit Mauritius naar Europa, de VS en Canada geëxporteerd. Het is aannemelijk dat Air France-KLM de meeste, zoniet alle van deze apen van Mauritius naar Parijs heeft gevlogen, alwaar zij op een andere Air France-KLM vlucht naar de Verenigde Staten zullen zijn overgebracht of naar laboratoria in Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland over de weg vervoerd werden.
Een DIER Een VRIEND werkt onvermoeibaar met zijn internationale partners om deze transporten van primaten voor dierproeven te beëindigen. Een combinatie van undercover onderzoeken en gerichte research heeft veel wreedheid en dierenleed blootgelegd bij de vangst van de dieren, bij de apenfarms, tijdens de transporten en in laboratoria. De campagnes tegen handel in en experimenten op apen heeft wereldwijde steun ontvangen en veel ooit belangrijke transporteurs van apen naar laboratoria – waaronder American Airlines, British Airways, United Airlines, Northwest Airlines, South African Airways, Delta Airlines, Eva Air, Air Canada en China Airlines – welke reeds hebben besloten de internationale handel in primaten te weigeren en geen apen meer te vervoeren die bestemd zijn voor wrede dierproeven. Naast de eerder genoemde bedrijven hebben veel maatschappijen verklaard nooit meer apen te zullen vervoeren.