EDEVacties.nl

Saturday, Aug 23rd

Last update12:32:44 PM

Stop de apenhandel

EDEV voert al jarenlang campagne om de internationale apenhandel een halt toe te roepen. Hiervoor werkte EDEV met haar Engelse collega-organisatie BUAV mee aan undercover-onderzoeken en stuitte daarbij op schokkende feiten.

In veel landen in Azië worden apen uit het wild gevangen en getransporteerd naar grote apenfokkerijen in China. Omdat het verboden is om apen uit het wild te verkopen worden papieren vervalst waardoor het lijkt alsof ze geboren zijn in gevangenschap. Vervolgens worden deze uit het wild afkomstige apen verkocht aan apenhandelaren en rechtstreeks aan laboratoria over de hele wereld.

Deze apen zijn zwaar getraumatiseerd. Bij de vangst uit het wild worden zij bij hun familie weggerukt om vervolgens in kleine kisten, waarin de apen niet eens rechtop kunnen staan, vervoerd te worden naar fokkerijen in Vietnam en China. Deze urenlange ritten zijn zeer stressvol voor de dieren. In de fokkerijen worden de getraumatiseerde apen op zeer onnatuurlijke wijze gehuisvest, in rijenlange kleine metalen hokken, vaak met een metaaldraden vloer. Hier zitten ze vaak wekenlang totdat ze weer worden uitgevoerd naar andere fokkerijen, apenhandelaren of rechtstreeks naar laboratoria. Deze transporten duren soms wel 72 uur! Op hun eindbestemming, de laboratoria, wacht hun dan een marteling waar de dood op volgt.

In Nederland is een van de grootste apenhandelaren ter wereld gevestigd. Deze apenhandelaar R.C. Hartelust B.V. is al ruim 40 jaar actief en koopt apen uit de omstreden fokkerijen uit China. R.C. Hartelust levert apen nationaal en internationaal aan verschillende laboratoria.

Ook Europa’s grootste apenlaboratorium bevindt zich in Nederland. In Rijswijk (ZH) is het Biomedical Primate Research Center (BPRC) gevestigd. Het BPRC houdt ca. 1300 apen gevangen en heeft een eigen fokkerij, maar koopt ook apen bij andere fokinstellingen.

EDEV onderzoekt de apenhandel, lobbyt in de politiek, voert ludieke acties en gebruikt juridische middelen om de grootse apenhandel een halt toe te roepen.

Steun EDEV's campagnes tegen dierproeven!

Laatste nieuws over deze campagne:

Air Canada stopt transport apen voor experimenten
Dierenvrienden protesteren tegen louche apenhandelaar Hartelust
Kamervragen over illegale apenhandel voor westerse laboratoria

 

By A Web Design

 

Over ons

EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

Contact

  • Postbus 93029 
    2509 AA, Den Haag
  • T: 070 - 38 33 699
  • Giro:   8000242
You are here: Campagnes Stop de apenhandel