EDEVacties.nl

Tuesday, Jul 29th

Last update12:32:44 PM

No Cruel Cosmetics

De EU verbiedt sinds september 2004 dierproeven voor cosmetische producten. Sinds maart 2009 mogen er ook niet langer binnen de EU cosmeticaproducten verkocht worden die getest zijn op dieren. Tot 11 maart 2013 waren drie uitzonderingen toegestaan, maar vanaf deze dag zijn alle dierproeven voor cosmetica verboden. Een grote overwinning! Echter, er zitten een aantal haken en ogen aan de wetgeving, waardoor het helaas nog steeds alleen mogelijk is gegarandeerd dierproefvrije cosmetica te kopen, wanneer deze met de 'Leaping Bunny' gecertificeerd zijn.

Vanaf 11 maart 2013 mogen geen cosmeticaproducten meer verkocht worden in de EU waarvoor dieren ziek gemaakt of vergiftigd zijn. Dan zou dus geen enkel product meer mogen verkocht worden, die nieuw op dieren geteste ingrediënten bevatten. Echter, er zijn een aantal openstaande kwesties met de tekst van de cosmeticaregelgeving van de EU, die nog moet worden verduidelijkt door de Europese Commissie of, uiteindelijk, het Europese Hof.

De term ‘cosmetica-ingrediënt’ moet nog duidelijk gedefinieerd worden, de omvang van het verbod is nog in kwestie (bijvoorbeeld of milieuexperimenten in het verbod worden meegenomen), en het is momenteel onduidelijk of ingrediënten die getest zijn op dieren voor andere vereisten (bijvoorbeeld voor REACH), gebruikt mogen worden. Totdat de volledige uitleg is gegeven, is het helaas waarschijnlijk dat veel bedrijven, die nog niet deelnemen aan de internationale Humane Cosmetics Standard, dierproeven zouden mogen blijven doen in bepaalde omstandigheden.

Controle

Daarbij komt dat het aan elk land voor zich is, om het verbod in werking te laten treden, en velen hebben misschien niet de kennis en de bronnen om dit effectief te doen. Bedrijven gecertificeerd volgens de Humane Cosmetics Standard moeten regelmatig onafhankelijke controles (audits) toestaan om te garanderen dat zij aan de strikte voorwaarden van het HCS-beleid voldoen, of blijven voldoen.

Verkoop cosmetica wereldwijd

Ook zijn er problemen met de mondiale markt waar veel bedrijven hun producten verkopen. Op dit moment bijvoorbeeld moeten nieuwe producten voordat ze op de Chinese markt gebracht kunnen worden, onderworpen zijn aan een serie tests voor de Chinese autoriteiten, die normaal gesproken ook uit een aantal dierproeven bestaan. De HCS-certificatie wordt daardoor alleen aan bedrijven toegereikt die besloten hebben de Chinese markt niet te betreden – nog een reden voor consumenten om alleen van HCS-gecertificeerde bedrijven te kopen.

Het Leaping Bunny-keurmerk: voor dierproefvrije merken

Genoeg producenten bewijzen dat men cosmeticaproducten kan ontwikkelen en vervaardigen zonder dierproeven. The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), in Nederland vertegenwoordigd door EDEV, riep de ‘Humane Cosmetics Standard’ (HCS) met het 'Leaping Bunny'-keurmerk in het leven.

De cosmeticaproducenten, die de HCS onderschrijven, verbinden zich ertoe dat hun producten niet (meer) gestest worden op dieren, noch het eindproduct noch de ingrediënten, vanaf de onderschrijving van de HCS.

Zij moeten ook een onafhankelijke controle laten uitvoeren door een gecertificeerde auditor. Die gaat na of hun producten effectief voldoen aan de voorwaarden. Blijkt dat het geval te zijn, dan mogen zij het HCS-label gebruiken en voegen we ze toe aan onze lijst cosmeticamerken die niet getest worden op dieren.

Kijk hier welke merken voldoen aan de HCS.

Steun EDEV's campagnes tegen dierproeven!

Laatste nieuws over deze campagne:

EU-dierproevenverbod: Cosmetica nog steeds niet altijd dierproefvrij!
Dierenorganisaties feliciteren Europese Commissie met aankomen dierproevenverbod voor cosmetica in de EU
EDEV telt af tot de historische dag dat alle dierproeven voor cosmetica in Europa verboden zijn!
'Cruelty Free International' richt zich ook tot de Nederlandse klanten van The Body Shop met een wereldwijde oproep om het testen van cosmetica op dieren te verbieden
Populair cosmeticamerk 'Urban Decay' verliest keurmerk en dierproefvrij-status
Dieren nog steeds massaal misbruikt in experimenten: ook voor cosmetica en schoonmaakproducten

 

By A Web Design

Over ons

EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

Contact

  • Postbus 93029 
    2509 AA, Den Haag
  • T: 070 - 38 33 699
  • Giro:   8000242
You are here: Campagnes No Cruel Cosmetics