EDEVacties.nl

Saturday, Aug 23rd

Last update12:32:44 PM

Harderwijk moet dicht

Dolfijnen horen niet te leven in gevangenschap. In dolfinaria komt daar nog eens bij dat ze onnatuurlijke kunstjes moeten vertonen in een zeer stressvolle situatie. EDEV wil dat Dolfinarium Harderwijk haar deuren sluit en getransformeerd wordt in een opvangcentrum voor zeezoogdieren die na rehabilitatie echt uitgezet worden.

Wat is er allemaal mis met dolfinaria?

Gebrek aan ruimte
Dolfijnen kunnen niet hun natuurlijke gedrag uitvoeren in bassins die vele honderden malen kleiner zijn dan de zeeën en oceanen waarin zij normaal leven. In het wild leggen de dieren wel 65 kilometer per dag af.

Geen mogelijkheid tot normale communicatie
Dolfijnen gebruiken hun sonar om contact te leggen en sociale contacten te onderhouden. Deze sonar werkt met weerkaatsing van geluid. Door het bassin waarin zij gevangen zitten, kunnen zij ook dit sociale gedrag niet uitvoeren. Bovendien zorgt de weerkaatsing van het geluid dat ze zelf hebben uitgezonden voor verwarring en stress.

Gedwongen optredens
De hoogintellectuele dieren worden gedwongen kunstjes te leren en deze dag in, dag uit aan grote luidruchtige groepen mensen te vertonen. Ook wanneer de dolfijnen ziek zijn, zullen zij toch gedwongen worden de kunstjes uit te voeren. Het aanleren van de kunstjes gebeurt door middel van voedseldeprivatie. Dat betekent dat de dolfijnen eerst voedsel wordt onthouden en wanneer zij de onnatuurlijke handelingen hebben verricht wordt de honger opgeheven door hen voedsel te geven.

Wildvangst
Dolfinaria halen hun dolfijnen nog steeds uit het wild. In Taiji, Japan, worden elk jaar tienduizenden dolfijnen geslacht. Namens de dolfinaria staan personen aan de kust te kijken welke dolfijnen zij willen hebben waarna de massaslachting begint. De dieren worden door de dolfinaria gekocht om de rest van hun leven in gevangenschap door te brengen en gedwongen kunstjes uit te voeren. Dolfinarium Harderwijk heeft in het verleden ook dolfijnen van deze wildvangst gekocht.

Het bekendste voorbeeld van nu is orka Morgan. Het was meteen al duidelijk dat het Dolfinarium orka Morgan niet vrij wilde laten toen ze haar na enkele weken aan het publiek toonden. Zo’n jonge vrouwtjes orka is tientallen miljoenen waard en die laat je niet zomaar weer wegzwemmen moeten de mensen van het Dolfinarium hebben gedacht. Morgan is door Dolfinarium Harderwijk B.V. verkocht aan Sea World en vorig jaar verhuisd naar Loro Parque op Tenerife, waar zij een miserabel leven leidt tussen andere soorten orka's wiens taal zij niet verstaat!

Steun EDEV's campagne voor de vrijheid van dolfijnen.

By A Web Design

Over ons

EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

Contact

  • Postbus 93029 
    2509 AA, Den Haag
  • T: 070 - 38 33 699
  • Giro:   8000242
You are here: Campagnes Harderwijk moet dicht