EDEVacties.nl

Wednesday, Apr 23rd

Last update11:52:00 AM

Stop de dolfijnencircussen

Op JAVA in Indonesië worden wildgevangen dolfijnen gebruikt in shows, waar zij onnatuurlijke kunstjes moeten vertonen in kleine plastic badjes. Springen door brandende hoepels is één van de dagelijkse, stressvolle activiteiten van de dolfijnen. Als onderdeel van een rondtrekkend circus, worden de dolfijnen keer op keer in- en uitgeladen en zijn zij uren onderweg naar de volgende locatie van het circus. Een ondraaglijk bestaan voor de dolfijnen, vol stress en angst. De slechte leefomstandigheden en zorg leiden dan ook vrijwel altijd tot de dood van de dolfijnen.

Meer dan 72 dolfijnen worden onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen dagelijks een show uit te voeren, over heel Java. WSI ( Wersut Seguni Indonesia) is één van de drie bedrijven die deze circussen runnen. Zij hebben ook een vaste locatie waar nog meer dolfijnen worden gehouden om de regelmatig gestorven dolfijnen te vervangen. De andere bedrijven zijn Taman Safari Indonesia en Ancol.

Onderzoek door EDEV's Indonesische collega-organisatie JAAN ( Jakarta Animal Aid Network) heeft bewijs opgeleverd dat al deze dolfijnen illegaal uit het wild zijn gevangen. De circuseigenaren maken gebruik van mazen in de wet en beweren dat zij de dolfijnen in hun circussen gebruiken voor educatieve doeleinden, echter, dit is weerlegd door de onderzoekers van JAAN.

JAAN voert op Java campagne tegen deze circussen. De resultaten van hun onderzoeken en de bewijzen dat het hier gaat om illegale activiteiten met beschermde, uit het wild gevangen dolfijnen, brachten zij onder de aandacht van de autoriteiten op Java en de Indonesische regering. JAAN trof zelfs een regeling met de overheid, die JAAN daarmee toestond de dolfijnen van de circussen te redden en te rehabiliteren in een zo geheten ‘seapen’. Een ‘seapen’ is een grote zeekooi, waarmee een stuk zee wordt afgezet. De dolfijnen kunnen na rehabilitatie vanuit een seapen vaak weer worden uitgezet. Wanneer dit voor een dolfijn niet meer mogelijk zou zijn, zou hij of zij in de seapen, in semi-natuurlijke omstandigheden kunnen blijven leven.

Echter, op de dag van deze geplande reddingsoperatie lieten de autoriteiten het afweten.

Zij lastten de hele operatie af op het laatste moment. Naar blijkt zijn de autoriteiten die gemoeid zijn met het beschermen en redden van de dolfijnen, onder druk gezet door de invloedrijke circuseigenaren.

Vandaag de dag worden de dolfijnen nog steeds misbruikt voor de rondreizende shows, ondanks de overeenkomst die de Indonesische regering tekende met JAAN voor vrijlating en rehabilitatie van de dolfijnen. Overigens was hierin ook overeengekomen dat JAAN de andere circusdieren ook zou opvangen. De circussen zouden dus helemaal stoppen.

Protesteer mee en verstuur de protestbrief rechts van dit artikel door alle velden in te vullen en op 'verstuur' te klikken.

Steun EDEV's campagnes tegen dierenleed voor amusement!

Laatste nieuws over deze campagne:

Dolfijnen in Indonesië ontvoerd! Help de dolfijnen terug te krijgen!
Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld (Indonesië) wordt gesloten.
Dolfijnencircus nu op Bali
Ludiek protest om wreed dolfijnencircus te sluiten

By A Web Design

Over ons

EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

Contact

  • Postbus 93029 
    2509 AA, Den Haag
  • T: 070 - 38 33 699
  • Giro:   8000242
You are here: Campagnes Stop de dolfijnencircussen