EDEVacties.nl

Thursday, Jul 31st

Last update12:32:44 PM

Dierenleed is geen amusement

Dat wilde dieren in circussen ernstig lijden staat niet ter discussie: het is door Universiteit Wageningen wetenschappelijk aangetoond. Daarom wordt het nu tijd dat circussen met wilde dieren nu ook in Nederland ook verboden worden. En dat de bezoekers van wilde dieren in circussen afstand nemen van dit soort middeleeuws vermaak.

Het transport van circusdieren
Dieren in circussen zijn elke week weer onderweg naar een volgende bestemming. Daarbij zitten de dieren uren achtereen opgesloten in kleine ruimtes, zo klein dat ze zich vaak niet eens kunnen draaien. Giraffen worden gedwongen uren achtereen te liggen, terwijl ze in de natuur niet langer dan 15 minuten liggen. Het transport zorgt voor ernstige stress bij de dieren.

De huisvesting van circusdieren
Na het transport wordt het er niet veel beter op. Sommige dieren leven gewoon in de kleine ruimte van de transportwagen. Olifanten worden met voor en achterpoten aan kettingen gelegd en kunnen dus niet veel bewegen. Zoals tijdens het transport, worden de dieren nu ook weer gedwongen uren op een plek te staan met uiterst beperkte bewegingsvrijheid.

Het trainen van circusdieren
Het trainen van de dieren gebeurt meestal met geweld.

Tijdens de acts staat bijvoorbeeld een dompteur met een zweep in zijn handen. Als hij met deze zweep nooit een leeuw of tijger geslagen zou hebben dan zou het geen zin hebben om deze in de piste te gebruiken. De dieren doen de onnatuurlijke kunstjes alleen omdat ze de angst hebben geslagen te worden wanneer ze de kunstjes weigeren te vertonen.

Olifanten worden bewerkt met een olifantenhaak wanneer zij niet het gewenste onnatuurlijke gedrag vertonen. Het gebruik van de olifantenhaak is zeer pijnlijk. Van olifanten is bekend dat ze een dikke huid hebben, maar ze hebben ook veel plekken die juist dun en gevoelig is, zoals achter de oren en onder de oksels. De olifantenhaak wordt juist op de gevoelige plekken gebruikt.

De pijnpunten van een olifant

Een ander trainingsmiddel dat vaak gebruikt wordt is voedseldeprivatie. Het grote verschil met dit systeem en het beloningssysteem is dat bij een beloningssysteem extra voeding bovenop de normale voeding gegeven wordt. Bij voedseldeprivatie wordt er voeding van de nomale voeding ingehouden, waardoor het dier honger lijdt. De dieren krijgen dan pas eten wanneer het onnatuurlijke, door de trainers gewenste gedrag vertoond is.

Stress
Alle onderdelen van het leven in een circus leveren voor de dieren ontzettend veel stress op. Vanwege deze stress en het niet kunnen uitvoeren van natuurlijk gedrag ontstaan stereotiepe gedragingen. Zo zie je tijgers en leeuwen vaak heen en weer lopen in de transportwagen en olifanten maken vaak constant zwaaibewegingen met hun hoofd en slurf of bewegen met hun hele lichaam heen en weer.

Circussen met wilde dieren zijn gevaarlijk
Buiten alle welzijnsproblemen die circussen met wilde dieren met zich meebrengen, is het ook gevaarlijk om wilde dieren in circussen te houden. Het gaat namelijk regelmatig fout. Er zijn vele gevallen bekend waarbij een dier hun dompteur aanvalt of zelfs doodt. Maar ook ontsnappen er regelmatig dieren uit circussen waarbij mensen vaak gewond raken of gedood worden.

Circussen zonder wilde dieren
Er zijn genoeg circussen die geen dieren voor hun shows gebruiken, bijvoorbeeld:

 • Cirque du Soleil
 • Big Top Circus
 • Circo Aereo
 • Made in Berlin
 • Circus Rotjeknor
 • Chinees nationaal Circus
 • Flamenco Circus Albadulake
 • Le Boustrophédon

Laatste nieuws over deze campagne:
Protest tegen gebruik van dieren bij kerstcircus Ahoy

By A Web Design

Over ons

EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

Contact

 • Postbus 93029 
  2509 AA, Den Haag
 • T: 070 - 38 33 699
 • Giro:   8000242
You are here: Campagnes Dierenleed is geen amusement