EDEVacties.nl

Wednesday, Aug 20th

Last update12:32:44 PM

Actueel | EDEV

Dierenvrienden voeren actie voor poort apenmartelcentrum

Den Haag, 7 juli 2014 – Op vrijdag 11 juli aanstaande zal een groep dierenvrienden van EDEV – Een DIER Een VRIEND voor de poort van Europa’s grootste apenlaboratorium (BPRC) staan om aandacht te vragen voor de ongeveer 1500 apen die in Rijswijk (ZH) opgesloten zitten. Met spandoeken en protestborden zullen voorbijgangers geïnformeerd worden over het verscholen apenleed. Ook zullen drie levensgrote apen het symbool ‘Horen, zien en zwijgen’ uitbeelden.

Lees meer

Gruwelijke dierproeven voor Botox ondanks dierproeven-verbod cosmetica

EDEV dringt met actie aan bij nVWA en IGZ op handhaven verbod cosmetisch gebruik van levensgevaarlijk neurotoxine

Den Haag, 11 juni 2014 - Lidorganisaties van de ‘European Coalition to End Animal Experiments’ (ECEAE) zullen volgende week in verschillende Europese landen actie voeren tegen het voortdurend gebruik van muizen in wrede giftigheidstesten voor botulinetoxine (algemeen bekend als Botox), de gevaarlijkste neurotoxine ter wereld,  terwijl hiervoor een EU-goedgekeurd diervrije testmethode bestaat. Voor dierproefnemers geldt een wettelijke plicht kennis over ontwikkelde alternatieven voor het gebruik van proefdieren te delenIn Nederland zal EDEV – Een DIER Een VRIEND – op dinsdag 17 juni van 11.00 tot 13.00 uur bij de kantoren van de nVWA en IGZ middels een actie aandacht vragen voor het cosmetisch gebruik van 's werelds gevaarlijkste neurotoxine.

Lees meer

Dierenvrienden dienen klacht in om onsmakelijke grap Media Markt

Mediamarkt: Je bent toch niet gek!?

Den Haag, 2 juni 2014 – Dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – dient vandaag een klacht in bij Media Markt en reclamebureau JWT vanwege het dierenleed in haar nieuwste televisiereclame met betrekking tot het WK. Voor deze reclame zijn een paar goudvissen in een blender gestopt: een apparaat om voedsel te vermalen. Zulke ‘grappen’ zijn in strijd met de goede zeden. EDEV zal een klacht indien bij de Reclame Code Commissie.

Lees meer

Stars on 45 gouden plaat-winnares Claudia Robbens zingt voor lot 1500 apen

Protestmars van centrum Rijswijk naar apenlaboratorium BPRC


Den Haag, 22 april 2014 – Op donderdag 24 april as. is het wereldproefdierendag.  Overal ter wereld staan dierenvrienden deze dag op de bres voor dieren in laboratoria om extra aandacht te vragen voor het lot van de proefdieren. In Nederland zal EDEV – Een DIER Een VRIEND dit doen met een protestmars naar het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC , waar ongeveer 1500 apen opgesloten zitten.
Speciaal voor deze dag heeft zangeres Claudia Robbens, bekend van Stars on 45, een lied geschreven over de apen in het BPRC op de melodie van ‘One’ van U2, dat op verschillende radiostations gedraaid zal gaan worden. Ook zal zij het nummer bij het startpunt van de mars zingen en daarna nogmaals voor de poort van het BPRC. Naast haar zullen drie apen het symbool 'horen, zien en zwijgen' uitbeelden.

Lees meer

1 april – Laat je niet misleiden door proefdieronderzoek!

Op 1 april, de dag dat mensen grapjes uithalen met elkaar, brengt EDEV een aantal waanzinnige en schandalige dierproeven onder de aandacht die echt uitgevoerd zijn in Europese laboratoria, maar zo een 1 april grap hadden kunnen zijn. De meest recente EU-cijfers laten zien dat in 2011 bijna 11,5 miljoen dieren gebruikt zijn door dierproefnemers. Deze getallen en deze voorbeelden laten nogmaals zien, dat de beweringen van de onderzoeksindustrie, dat dierproeven alleen voor vitaal medisch onderzoek en alleen als laatste redmiddel worden ingezet, gewoon niet juist zijn.

Lees meer

Flashmob Freeze voor apen tijdens grondwetviering

EDEV staat letterlijk stil bij apenleed

Den Haag, 30 maart 2014 – Op zaterdag 29 maart heeft een groep van ca. 80 dierenvrienden van EDEV – Een DIER Een VRIEND letterlijk stil gestaan tijdens de viering van de grondwet om aandacht te vragen voor de ongeveer 1500 apen die in het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC opgesloten zitten. Deze 'Freeze Flashmob' werd vergezeld door een levensgrote aap en een spandoek.

Lees meer

Undercover onderzoek: Diergeneesmiddelenfabrikant blijkt dierenbeul!

 • PDF

London / Den Haag, 7 maart 2014 – Uit een recent undercover onderzoek van onze Britse partner-organisatie, de British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) bleek weer eens goed hoe wreed dierproeven zijn, de dagelijkse realiteit voor dieren in laboratoria over de hele wereld. Het werd undercover gefilmd in een Brits laboratorium voor vaccins voor dieren van Merck, Sharp en Dome(MSD) Animal Health, die hiervoor experimenten doen op honden, katten en andere dieren. EDEV – Een DIER Een VRIEND heeft per brief aan MSD Nederland gevraagd wanneer zij van plan is alle gruwelijke experimenten stop te zetten. Dierproeven zijn niet meer van deze tijd.

Lees meer

Gisteren betrapte zwanenvanger staat allang bekend als gewelddadig

Ontheffing ringplicht dient onmiddellijk ingetrokken te worden


Den Haag, 28 februari 2014, EDEV – Een DIER Een VRIEND – die samen met stichting Vier Voeters en De Faunabescherming al jarenlang campagne voert om het zwanendriften een halt toe te roepen heeft de Tweede Kamer via Twitter verzocht de ontheffing van zwanendrifter Piet O. per direct in te trekken na de zoveelste overtreding. De zwanenmartelaar werd deze week door een boswachter op heterdaad betrapt bij het vangen van 18 zwanen die besmeurd met bloed in zijn wagen gekneveld lagen. Hij werd bekeurd voor het vangen van ongeringde zwanen.

Lees meer

Einde knippen tenen bij onverdoofde dieren eindelijk in zicht!

 

Plan van aanpak dierproeven Dijksma mist doelstellingen en ambities

Vrijdag 28 februari 2014 -- Dierenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – is erg blij dat het afknippen van tenen van dieren in laboratoria verboden zal gaan worden. Onder meer dit staat in het Plan van aanpak over dierproeven dat vanochtend aan de Tweede Kamer gepresenteerd werd. EDEV voerde in 2005 al campagne tegen deze vorm van verminking die ter identificatie van de dieren dient, waarbij een bestuurslid van EDEV werd aangeklaagd door dierproefneemster Martje Fentener - van Vlissingen van het Erasmus MC in Rotterdam, terwijl zelfs de Amerikaanse FDA reeds jaren adviseert tègen deze uiterst pijnlijke methode, omdat je de dieren ook kunt tatoeëren.

Lees meer

Valentijn voor de apen van apenmartelcentrum BPRC

Den Haag, 10 februari 2014 - Op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, zal een groep in rood geklede dierenvrienden van EDEV – Een DIER Een VRIEND – samen met een levensgrote aap hun liefde voor de apen tonen voor de poort van Europa’s grootste apenlaboratorium het BPRC om aandacht te vragen voor de ongeveer 1500 apen die in Rijswijk opgesloten zitten. Met veel harten en een groot spandoek zullen zij voorbijgangers informeren over het verborgen apenleed. EDEV's aap zal namens de chimpansees die er vroeger woonden een valentijnskaart in de bus doen bij het BPRC, voor de apen die er nu nog zitten.

Lees meer

Beloofde daling ondanks 75% niet verplichte dierproeven in Nederland niet nagekomen!

Dierenorganisatie EDEV wil dat overheid ingrijpt na schandalig kleine daling

Den Haag, 4 februari 2014, EDEV – Een DIER Een VRIEND – voorzitter van de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), vindt het uiterst schandalig dat het aantal dierproeven in Nederland wederom niet is gedaald.  Bijna 75% van alle dierproeven die in 2012 werden uitgevoerd zijn niet verplicht. Bovendien wordt in ongeveer 90% van de gevallen geen pijnbestrijding toegepast. Dit blijkt uit het jaarlijkse dierproevenrapport ‘Zodoende’ dat vandaag door het Ministerie van EZ gepresenteerd werd. EDEV vindt dat de overheid een dierproevenquota in moet stellen om het aantal dierproeven drastisch te verlagen.

Lees meer

Niks persoonlijk(s), Dick

Niks persoonlijk(s), Dick!

Zaterdag 14 december organiseerde EDEV haar eerste Freeze-mob in Den Haag: een FlashMob waar niet gedanst wordt, maar wordt stil gestaan. Zo stonden EDEV en onze vrijwilligers stil bij het dierenleed van het apenvivisectiecentrum BPRC in het kader van onze AlleApenVrij campagne.

Lees meer

EDEV ook in het nieuwe jaar weer maandelijks voor poort apenlaboratorium BPRC

Den Haag, 9 januari 2014 – Op vrijdag 10 januari zal een groep dierenvrienden van EDEV – Een DIER Een VRIEND samen met een levensgrote aap voor de poort van Europa’s grootste apenlaboratorium het BPRC, staan om aandacht te vragen voor de ongeveer 1500 apen die in Rijswijk opgesloten zitten. Een groot spandoek en protestborden zullen voorbijgangers informeren over het verborgen apenleed.

Lees meer

Bedankt namens Cruelty Free International

Namens de aangesloten organisaties bij Cruelty Free International wil EDEV je bedanken voor de ondersteuning in het afgelopen jaar!

 

Lees meer

Rijswijkse Loco-burgemeester Jense beledigt dierenvrienden

EDEV stuurt klachtenbrief naar College van B&W

Den Haag, 19 december 2013 – Op zaterdag 14 december hebben meer dan 60 vrijwilligers van EDEV – Een DIER Een VRIEND in het kader van haar ‘Alle Apen Vrij’ campagne letterlijk ‘stil gestaan bij dierenleed’ temidden van het winkelend publiek om aandacht te vragen voor de ongeveer 1500 apen die in het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC opgesloten zitten. Foto’s en Video’s van deze Freeze-Flashmob werden op social media gepost, en op een van die posts reageerde de loco-burgemeester en Wethouder met slechts de kwetsende woorden: “Simpele zielen”.

Lees meer

De 'European Coalition to End Animal Experiments' reageert teleurgesteld op aantallen dierproeven in Europese statistieken

The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) heeft vandaag laten weten dat de getallen die in de EU-dierproeven statistieken naar buiten gebracht zijn, niet de belangrijke vooruitgang voor proefdieren zijn waar zij op hadden gehoopt. De ECEAE verwelkomt voorzichtig een daling van 4,3% (519.501 dieren) van het aantal dierproeven dat uitgevoerd wordt in de EU maar gelooft dat dit eerder een weergave is van het economische klimaat aangezien geen van de lidstaten een verminderingsstrategie heeft ingesteld.

Lees meer

Sint en Piet bereid laboratoriumapen mee te nemen

 • PDF

BPRC-apen welkom bij Spaanse opvang Primadomus van Stg. AAP

Den Haag, 4 december 2013 – Sint Nicolaas heeft vlak voor zijn vertrek naar Spanje laten weten overmorgen, na Pakjesavond, bereid te zijn de laboratoriumapen van het Rijswijkse Biomedical Primate Research Center (BPRC) mee te nemen als de stoomboot toch leeg is - en onderweg terug af te zetten bij Stichting AAP’s Spaanse apenopvang Primadomus. Dit meldt de dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND.

Lees meer

Wereldwijd cosmetica dierproevenverbod weer stap dichterbij!

 

Den Haag, 25 november 2013 – EDEV – Een DIER Een VRIEND kan als partner van Cruelty Free International melden dat de ASEAN - een soort Aziatische EU - in navolging van Europa een testverbod op dieren voor cosmetica serieus gaat overwegen. Een wereldwijd verbod komt weer een stap dichterbij.

Lees meer

Botoxfabrikant Ipsen stopt met dierproeven, honderduizenden dieren worden gered!

Succes na jarenlange campagne door EDEV en Europese zusterorganisaties

Brussel / Den Haag, 14 november 2013 - Botoxfabrikant Ipsen gaat tegen eind 2014 stoppen met dierproeven voor haar botox-variant 'Dysport®'. Dit meldde het bedrijf in een gesprek met GAIA, de Belgische vertegenwoordiger van het Europese samenwerkingsverband van dierenbelangenorganisaties ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), waar EDEV voorzitter van is. “Dankzij deze beslissing van Ipsen zullen honderdduizenden muizen niet langer onderworpen worden aan gruwelijke experimenten. Het is het resultaat van jarenlange inspanningen die EDEV en haar Europese zusterorganisaties hebben geleverd - en we zijn dan ook zeer trots en tevreden.” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV – Een DIER Een VRIEND.

Lees meer

Flashmob voor vrijheid proefapen

Den Haag, 24 augustus 2013 – Vandaag hield EDEV – Een DIER Een VRIEND  een flashmob om aandacht te vragen voor ongeveer 1400 apen die in het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC opgesloten zitten.  Onder grote belangstelling van het  publiek dansten een steeds groter wordende groep dierenvrienden,  op de boulevard van Scheveningen, de bekende ‘Gangnam style’-dans.Daarbij werden bananen met daaraan informatie over de campagne uitgedeeld.

Lees meer

Gruwelijke dierproeven voor Botox ondanks dierproeven-verbod cosmetica

Protestactie EDEV bij kantoor Botox-multinational Ipsen

Den Haag, 23 juli 2013 – Lidorganisaties van de ‘European Coalition to End Animal Experiments’ (ECEAE) zullen deze week in verschillende Europese landen actie voeren tegen het voortdurend gebruik van muizen in wrede giftigheidstesten voor botulinetoxine (algemeen bekend als Botox), terwijl hiervoor een EU-goedgekeurd diervrije testmethode bestaat. In Nederland zal EDEV – Een DIER Een VRIEND – op woensdag 24 juli 2013 van 11.00 tot 12.30 uur een actie organiseren voor het kantoor van Ipsen Nederland in Hoofddorp (Taurusavenue 33-B).

Lees meer

Nederland riskeert boete Europese Commissie

Implementatie EU-wetgeving voor proefdieren nu al zeven maanden te laat

Amsterdam, 25 juni 2013 - Dierenbeschermingsorganisaties EDEV – Een DIER Een VRIEND en Stichting VIER VOETERS reageren verontwaardigd op de ernstig vertraagde implementatie van Europese regelgeving ter bescherming van proefdieren. Vorige week maakte de Europese Commissie bekend een tegen Nederland gestarte inbreukprocedure voort te zetten, vanwege het niet implementeren van de EU-Richtlijn over dierproeven. Deze Richtlijn had al op 10 november 2012 omgezet moeten worden naar nationale wetgeving, waartoe EU-lidstaten twee jaar de tijd hebben gehad.

Lees meer

DJ draait voor poort apenlaboratorium voor vrijheid apen

Den Haag, 11 juni 2013 - vrijdag 14 juni as. zal DJ Weldness voor stichting EDEV – Een DIER Een VRIEND samen met een levensgrote aap van 16.00 uur tot 17.00 uur draaien bij het BPRC op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk om aandacht te vragen voor de honderden apen die nog altijd misbruikt worden in Europa's grootste apenlaboratorium voor gruwelijke experimenten met vrijwel altijd een langzame en pijnlijke dood tot gevolg.

Lees meer

150 bananen voor Kamerleden om aandacht BPRC-apen

Den Haag, 13 mei 2013 – Vandaag heeft EDEV 150 bananen met informatie-flyer aangeboden aan de Tweede Kamerleden om aandacht te krijgen voor de apen in het grootste apenlaboratorium van Europa, het BPRC in Rijswijk. Dierenvriend en PVV-Kamerlid Dion Graus nam de bananen onder veel media-aandacht in ontvangst. Ook supporter van de 'Alle Apen Vrij'-campagne Henk Bres was aanwezig om de ludieke actie te ondersteunen!

Lees meer

Aap trakteert Kamerleden op bananen om apen BPRC

PVV-Kamerlid Dion Graus zal 't eerste banaantje pellen

Den Haag, Maandag 13 mei om 11 uur zal voor de ingang van de Tweede Kamer (Plein 2)  een levensgrote aap van EDEV – Een DIER Een VRIEND door Turbana gesponsorde bananen voor alle Kamerleden overhandigen aan PVV-kamerlid Dion Graus om aandacht te vragen voor ongeveer 1500 apen die nog steeds in het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC opgesloten zitten.  De bananen zullen voorzien zijn van een flyer met daarop de belangrijkste punten die EDEV onder de aandacht wil brengen van de Kamerleden, vooruitlopend op het Algemeen Overleg Dierproeven dat op donderdag 15 mei as. zal plaatsvinden, alwaar het BPRC ter discussie zal staan.

Lees meer

Grote demonstratie tegen gevangenschap van walvisachtigen in Europa

Den Haag / Brussel - Op 28 juni 2013 zal op het Victor Hortaplein in Brussel om 15:00 uur een grote demonstratie worden gehouden tegen gevangenschap van walvisachtigen.

Lees meer

Henk Bres en John Medley steunen ‘Alle Apen Vrij’- campagne!

Afgelopen zaterdag was EDEV aanwezig bij de live uitzending op radio/tv van Den Haag FM ‘Start van de nacht’ gepresenteerd door Henk Bres.

Lees meer

Lobbyen voor BPRC-apen werpt vruchten af!

 

EDEV is inmiddels volop bezig met lobbyen bij de politiek over het BPRC, het grootste apenlaboratorium van Europa dat gevestigd is in Rijswijk (ZH). EDEV spreekt niet alleen met de regeringspartijen maar ook met de oppositie. Onze gesprekken beginnen reeds vruchten af te werpen, zie via deze link op overheid.nl

Lees meer

Flashmob voor vrijheid proefapen groot succes

Den Haag, 23 maart 2013 – Vandaag hield EDEV – Een DIER Een VRIEND voor de tweede keer een flashmob om aandacht te vragen voor ongeveer 1500 apen die in het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC opgesloten zitten.  Onder grote belangstelling van het winkelend publiek in het hartje centrum van Den Haag dansten een steeds groter wordende groep dierenvrienden de bekende ‘Gangnam style’-dans. Daarbij werden bananen met daaraan informatie over de campagne uitgedeeld.

Lees meer

EU-dierproevenverbod: cosmetica nog steeds niet altijd dierproefvrij!

Haken en ogen aan nieuwe wetgeving laten nog steeds dierproeven voor cosmetica toe

 

Den Haag, 11 maart 2013 – Vandaag gaat het nieuwe Europese verbod op dierproeven voor cosmetica in. Echter ondanks de grote vreugde over dit verbod, zullen bedrijven dan niet altijd  cosmetica werkelijk dierproef-vrij produceren door deze nog immer onduidelijke wetgeving. Bovendien kunnen bedrijven wel dierproeven voor cosmetica (laten) uitvoeren buiten de EU wanneer deze producten ook buiten de EU verkocht worden. Hierdoor blijft de Humane Cosmetics Standard (HCS) van de samenwerkende trans-atlantische coalities van dierenbeschermingsorganisaties met het internationale ‘Leaping Bunny’ keurmerk de enige manier waarop consumenten garantie hebben dat zij ècht-dierproefvrije producten kunnen kopen.

Lees meer

Dierenorganisaties feliciteren Europese Commissie met aankomend dierproevenverbod voor cosmetica in EU

 

Dublin – woensdag 6 maart 2013 – De European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) heeft vandaag de Europese Commissie gefeliciteerd met de juiste beslissing om een verbod in te stellen op dierproeven voor cosmetica in Europa. De laatste fase van de zevende wijziging van de EU-cosmeticarichtlijn treedt op 11 maart 2013 in werking. Na deze datum mogen geen nieuwe cosmetische producten en ingrediënten in de EU verkocht worden, die ergens ter wereld op dieren getest zijn. Het verbod geldt voor alle cosmetica, inclusief alle toiletartikelen en schoonheidsproducten, van zeep tot tandpasta. Deze overwinning komt na meer dan 20 jaar campagne voeren door de ECEAE.

Lees meer

Dolfijnen in Indonesië ontvoerd! Help de dolfijnen terug te krijgen!

25 februari 2013 – Bali / Den Haag, Terwijl onze collega's van Jakarta Animal Aid Network (JAAN) en het Earth Island Institute klaar stonden om de eerste 2 dolfijnen van het onlangs verboden reizende dolfijnencircus per helikopter over te brengen naar de grootste sea pen ter wereld in Karimun Jawa, kregen zij zaterdagmiddag het schokkende nieuws binnen dat de dolfijnen weggehaald waren. De dolfijnen zijn onder zeer slechte omstandigheden in een meer dan 20 uur durende reis overgebracht naar de plaats op Java waar de circuseigenaar ze in eerste instantie hield.

Lees meer

Laatste reizend dolfijnencircus ter wereld (Indonesië) wordt gesloten

Jakarta / Den Haag, 15 februari 2013. De Indonesische regering heeft besloten om internationale afspraken en bestaande wetgeving voor de bescherming van dolfijnen actiever te gaan naleven. Tot nu toe werd een obscure handel in deze dieren niet aangepakt en werd het vergunningenstelsel met voeten getreden. Zo kon de alsmaar uitdijende amusementsindustrie met dolfijnen ongestoord zijn gang gaan. Steeds meer hotels op Bali boden dolfijnenvermaak en zelfs bestond een rondreizend dolfijnencircus dat de hele Archipel rondtrok. In smerige krappe bassins werden de gedresseerde dieren gevangen gehouden en bij de shows moesten ze door brandende hoepels springen.

Lees meer

EDEV telt af tot de historische dag dat alle dierproeven voor cosmetica in Europa verboden zijn!

 

Na een jarenlange strijd van EDEV – Een DIER Een VRIEND en de European Coalition to End Anaimal Experiments (ECEAE) tegen dierproeven voor cosmetica in Europa, komt eindelijk het einde in zicht met het nieuws dat het verbod op verkoop van alle wrede op dieren getestte cosmetica vanaf 11 maart dit jaar van kracht wordt.

Lees meer

Dansprotest voor vrijheid Rijswijkse laboratoriumapen

Den Haag, 9 januari 2013 – Op vrijdag 11 januari as. zal voor de derde keer een enthousiaste groep dierenvrienden van stichting EDEV – Een DIER Een VRIEND samen met een levensgrote aap van 15.30 uur tot 16.15 uur dansen bij het BPRC op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk om aandacht te vragen voor de honderden apen die nog altijd misbruikt worden in Europa's grootste apenlaboratorium voor gruwelijke experimenten met vrijwel altijd een langzame en pijnlijke dood tot gevolg.

Lees meer

EDEV blij met stop bont-aanbiedingen Groupon

Den Haag, 9 januari 2013 – EDEV is blij dat naar aanleiding van een gesprek met Groupon en protestacties van collega-organisaties het bedrijf heeft besloten geen bont-aanbiedingen meer op haar site te plaatsen.

Lees meer

Air Canada stopt transport apen voor experimenten

EDEV's campagne tegen de internationale apenhandel werpt zijn vruchten af. Air Canada heeft toestemming gekregen van de Canadese Transport Autoriteiten (CTA) voor haar besluit geen apen voor experimenten meer te vervoeren.

Lees meer

Nieuwe stijging dierproeven in Nederland onacceptabel

 

Dierenorganisatie EDEV wil dat overheid ingrijpt

Den Haag 18 december 2012 – EDEV – Een DIER Een VRIEND, voorzitter van de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), betreurt dat het aantal dierproeven in Nederland opnieuw is gestegen.  Dit blijkt uit het jaarlijkse dierproevenrapport ‘Zodoende’ dat vandaag door het Ministerie van VWS gepresenteerd werd. EDEV vindt dat de overheid een dierproevenquota in moet stellen om het aantal dierproeven drastisch te verlagen. Bijna 80% van de dierproeven die worden uitgevoerd  zijn namelijk niet eens verplicht. Bovendien word in ongeveer 90% van de gevallen geen pijnbestrijding toegepast.

Lees meer

Tweede dansactie voor vrijheid apen uit het Rijswijkse apenlaboratorium was weer een succes

 

Den Haag, 14 december 2012 – Vandaag voerde EDEV voor de tweede keer een dansactie voor de poort van het BPRC, het grootste apenlaboratorium van Europa. Een groep enthousiaste dierenvrienden en twee apen dansten  onder leiding van EDEV-vrijwilliger Rosella voor de vrijheid van de arme apen.  

Lees meer

Dansprotest voor vrijheid Rijswijkse laboratoriumapen

Den Haag, 7 december 2012 – Op vrijdag 14 december as. zal voor de tweede keer een enthousiaste groep dierenvrienden van stichting EDEV – Een DIER Een VRIEND samen met een levensgrote aap van 13.15 uur tot 14.00 uur dansen bij het BPRC op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk om aandacht te vragen voor de honderden apen die nog altijd misbruikt worden in  Europa's grootste apenlaboratorium voor gruwelijke experimenten met vrijwel altijd een langzame en pijnlijke dood tot gevolg.

Lees meer

Hanenslachting was toch verboden

 

Den Haag / Amsterdam, 28 november 2012 – Gisterenavond stond EDEV met Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al dat leeft en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme voor de deur van De Balie in Amsterdam in protest tegen het voornemen twee jonge hanen op een podium te slachten.

Lees meer

Help nu mee uitbraak van dierenziektes te voorkomen

Den Haag, 23 november 2012 - Als gevolg van het houden van teveel dieren onder rampzalige omstandigheden op een te klein oppervlakte, breken elk jaar weer nieuwe dierenziektes uit. Elk jaar verschijnt een rapport van de uitgebroken dierenziektes, de 'Staat van zoönosen', met daarin een omschrijving van de ziektes en de risico's voor de volksgezondheid.

Lees meer

Geen nieuwe Morgan's meer voor Dolfinarium Harderwijk B.V.

Den Haag, 22 november 2012 – EDEV – Een DIER Een VRIEND heeft bezwaar ingediend tegen het afgeven van een ontheffing aan Stichting SOS Dolfijn voor het opvangen van walvisachtigen, waarover morgen een hoorzitting bij het Ministerie van Economische zaken zal plaatsvinden.

Lees meer

EDEV's campagne 'Alle Apen Vrij' vandaag van start gegaan

Den Haag 9 november 2012 – Vandaag startte EDEV’s vernieuwde campagne voor de vrijheid van alle apen van Europa’s grootste apenlaboratorium, het Biomedical Primate Research Center (BPRC)  in Rijswijk. De apen worden in het BPRC misbruikt voor afschuwelijke experimenten, een marteling waar meestal een pijnlijke dood op volgt. Onder leiding van EDEV-vrijwilliger Rosella dansten zo’n veertig mensen voor de poort van het BPRC om opnieuw aandacht te vragen voor de apen.

Lees meer

Dierenvrienden dansen alle Rijswijkse BPRC-Apen vrij

Den Haag, 7 november 2012 – Op vrijdag 9 november as. zullen dierenvrienden van stichting EDEV – Een DIER Een VRIEND van 13.15 uur tot 14.00 uur dansen bij het BPRC op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk om aandacht te vragen voor honderden apen die nog altijd misbruikt worden in  Europa's grootste apenlaboratorium voor gruwelijke experimenten met vrijwel altijd een langzame en pijnlijke dood tot gevolg.

Lees meer

Inspanningen van Ecover voor Dierproefvrije Schoonmaakmiddelen Beloond met Leaping Bunny Keurmerk!

Den Haag, 30 oktober 2012 - Ecover, producent van milieuvriendelijke was- en schoonmaakmiddelen, is door de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) gecertificeerd voor haar beleid tegen dierproeven. De officiële erkenning zet de duurzame inspanningen van het bedrijf voor dierproefvrije was- en schoonmaakmiddelen extra in de verf.

Lees meer

Tientallen apen op wrede wijze afgemaakt om … verkeerde lengte!

Schokkende beelden tonen aan: Apen voor proefdierenindustrie niet meer dan wegwerpartikelen

Den Haag / Mauritius, 30 oktober 2012 – Tientallen dode apen liggen hoog opgestapeld in afvaltonnen ... allemaal vermoord, omdat ze niet de juiste maat voor de experimenten in Europese laboratoria hadden. De dieren waren gezond en velen van hen hadden gewoon teruggeplaatst kunnen worden in de natuur. In plaats daarvan kregen ze een dodelijke injectie in het hart, werden ze gedumpt in bakken en daarna verbrand. Deze gruwelijke slachting is blootgelegd in een undercover-onderzoek gemaakt door EDEV’s zusterorganisatie BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection), de Engelse partner in de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), het Europese samenwerkingsverband van organisaties tegen vivisectie.

Lees meer

Klant Ipsen blij met EDEV's Botoxprotest

Oosterhout, 25 oktober 2012 – Vandaag protesteerde EDEV – Een DIER Een VRIEND in Oosterhout bij Botoxproducent Merz en Amphia Dermatologie, afnemer van Botox van Ipsen.Dit is de derde actie die EDEV doet voor dieren die misbruikt worden in wrede Botox-experimenten. Eerder protesteerde EDEV met de ECEAE bij Allergan in België en bij Ipsen en een afnemer van Merz Botox in Hoofddorp. De actie bij Allergan heeft er uiteindelijk toe geleid dat het bedrijf een diervrije testmethode gebruikt. EDEV wil dat de dierproeven voor Botox nu stoppen en alle bedrijven diervrije testmethoden gaan gebruiken om de Botox te testen.

Lees meer

Muizen woedend over Botoxexperimenten

Levensgrote muizen zullen donderdag as. protesteren voor poort van botoxproducent Merz en afnemer van Botox van Ipsen

Den Haag, dinsdag 23 oktober 2012  - Donderdag 25 oktober as. protesteert EDEV – Een DIER Een VRIEND tegen het gebruik van wrede giftigheidstesten op muizen door de Botoxgiganten Merz en Ipsen. Een groep levensgrote Botoxmuizen en een gekke wetenschapper zullen het kantoor van Merz Nederland en een Botox kliniek die Botox van het merk Ipsen gebruikt, bezoeken. De muizen zullen een brief aanbieden voor hun soortgenoten die voor deze zinloze en afschuwelijke experimenten het leven lieten.

Lees meer

Pretenders-Zangeres Chrissie Hynde Steunt Oproep aan Europese Unie voor een Europees Verbod op Dierproeven voor Cosmetica

Brussel, donderdag 18 oktober 2012 – Zangeres/songwriter en gitarist Chrissie Hynde (The Pretenders) verleent haar steun aan de 'No Cruel Cosmetics!'campagne van de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), een coalitie van dierenbelangenorganisaties uit heel Europa, om een eind te maken aan de import en verkoop van op dieren geteste cosmetica in de Europese Unie. Vandaag zal de ECEAE, waar EDEV – Een DIER Een VRIEND – voorzitter en Nederlands vertegenwoordiger van is, bij een evenement in Brussel haar tot-nu-toe ingezamelde handtekeningen van de Europese petitie tegen dierproeven voor cosmetica aanbieden aan het Europees Parlement, met als eis: ”No Exceptions, No Postponement, No Cruel Cosmetics!” ('Geen uitzonderingen, geen uitstel, geen dieronvriendelijke cosmetica!').

Lees meer

EDEV dient bezwaar in tegen import van beluga’s

Den Haag, 12 oktober 2012 - EDEV heeft bezwaar ingediend tegen de aanvraag van The Georgia Aquarium voor de import van 18 beluga’s die direct uit het wild zijn gevangen. De dieren zouden verdeeld worden over 6 dolfinaria in Amerika.

Lees meer

Boeren-bedrog met twee maten!?

Den Haag, 5 oktober 2012 - Naar aanleiding van kamervragen gesteld door CDA-kamerlid Jaco Geurts schreef EDEV's bestuurslid Adrie van Steijn onderstaande brief:

 


Lees meer

Succes voor dolfijnen dankzij actie International Dolphin Day

Den Haag, 27 september 2012 - Dat de actie van EDEV en Dolphinmotion  in het kader van International Dolphin Day tegen transport van dolfijnen voor commerciële doeleinden een succes is geweest, blijkt vandaag opnieuw. Kales Airline Services heeft in haar beleid opgenomen geen dolfijnen en walvissen meer te vervoeren.

Lees meer

Weer 'olifantenlunch' bij Albert Heijn afgelast - AH wil nu in gesprek gaan met EDEV over beleid

Den Haag, 26 september 2012 – Ongeveer drie weken na de afgelaste 'olifantenlunch' bij een filiaal van Albert Heijn in Woerden kreeg EDEV – Een DIER Een VRIEND een tip van een dierenvriendin uit Waalre dat in die gemeente ook een lunch bij een filiaal gepland stond. De 'olifantenlunch' is een promotie-evenement van het Freiwald Menagerie Circus en een filiaal van de Albert Heijn, waarbij de olifant naar het filiaal toekomt en daar door kinderen gevoerd mag worden met fruit en wortels van Albert Heijn. Na weer contact te hebben gehad met EDEV, besloot Albert Heijn Zaandam ook dit evenement af te lassen.

Lees meer

Schokkende uikomst Frans onderzoek: ’jaarlijks 100.000 opnames en 20.000 doden door medicijnenindustrie’!

Den Haag, 21 september 2012 - Dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – heeft naar aanleiding van het deze week in Frankrijk gepubliceerde boek 'The Guide to the 4,000 Useful, Useless or Dangerous Medicines' (van de auteurs prof. Philippe Even en dr. Bernard Debré) de minister van Volksgezondheid (VWS) om een reactie gevraagd. Het boek is in opdracht van voormalig president Nicolas Sarkozy opgesteld naar aanleiding van het ‘mediator drama’ dat honderden en misschien zelfs duizenden mensen het leven heeft gekost. Uit de nieuwe publicatie blijkt nu dat de helft van alle voorgeschreven medicijnen in Frankrijk nutteloos, gevaarlijk of zelfs dodelijk voor patiënten is.

Lees meer

Populair cosmeticamerk 'Dermalogica' verliest keurmerk en dierproefvrij-status!

 

Den Haag, woensdag 19 september 2012 - Het populaire cosmeticamerk Dermalogica mag het 'leaping bunny'-keurmerk van de Humane Cosmetics Standard niet meer dragen. Het bedrijf bleek haar producten in China te verkopen, waar het (nog) verplicht is dierproeven te doen voor cosmetica. Het is om die reden een voorwaarde voor certificatie dat bedrijven hun cosmetische producten niet naar China exporteren; tenzij men kan aantonen dat zij door de Chinese overheid zijn uitgesloten deze dierproeven te hoeven verrichten. EDEV – Een DIER Een VRIEND – betreurt het besluit van Dermalogica, dat ook in Nederland verkrijgbaar is. Dermalogica betreurt de zaak zelf ook en zegt zich terug te willen trekken uit China.

Lees meer

Verwaarloosde en mishandelde dieren mogen niet langer inzet zijn bij prijzenslag van de overheid

 

Brandbrief van meer dan 60 dierenopvang- en dierenbeschermingsorganisaties naar overheid

Den Haag, 17 september 2012 - Meer dan 60 dierenopvang- en dierenbeschermingsorganisaties hebben de handen ineen geslagen en een brandbrief gestuurd aan de demissionaire staatsecretaris van EL&I en de vaste Kamercommissie EL&I met daarin het dringende verzoek om de aanbestedingsprocedure voor de opvang en verzorging van gezelschapsdieren die op 18 september om 14.00 uur eindigt op te schorten en de gunningen uit te stellen totdat er een reactie c.q. besluit is gevallen op het alternatieve voorstel dat zij aanbieden. Naast kritiek op de aanbestedingsprocedure en de inhoud van de tender waarin dieren ‘percelen’ worden genoemd, komen de organisaties met het voorstel om de opvang, de verzorging en de herplaatsing van mishandelde en/of verwaarloosde dieren te laten uitvoeren door de dierenopvangen in Nederland. Zij kunnen deze taken prima voor de overheid uitvoeren, voor een normale prijs waarbij het welzijn en het lot van dieren altijd voorop zal staan en de dieren op een fatsoenlijke manier herplaatst worden.

Lees meer

Protest van dierenvrienden leidt tot afgelasten olifanten-lunch bij Albert Heijn!

Den Haag, 4 september 2012 - Albert Heijn heeft na contact te hebben gehad met dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – een geplande 'meet and feed' lunch met een olifant bij het filiaal Wagenstraat in Woerden afgelast, zo liet een woordvoerder van AH Zaandam weten. De geplande lunch, waarbij wortels, appels en bananen door het filiaal beschikbaar zouden worden gesteld om door het publiek aan circusolifant Buba te laten voeren, zou woensdag 5 september plaatsvinden.

Lees meer

Actie voor dolfijnen een groot succes!

Amsterdam, 31 augustus 2012 – Vandaag protesteerde EDEV – Een DIER Een VRIEND, Dolphinmotion en JAAN (Jakarta Animal Aid Network) op Schiphol voor dolfijnen. Jaarlijks worden vele dolfijnen per vliegtuig getransporteerd naar verschillende plekken over de hele wereld. Sommigen komen uit de afschuwelijke drijfjachten waarbij hun hele familie is afgeslacht, anderen zijn door dolfinaria onderling geruild of verkocht. Wij vroegen op Schiphol vliegmaatschappijen een ‘no-fly-policy’ voor dolfijnen aan te nemen. Het vliegtransport van dolfijnen is een belangrijke schakel in de internationale dolfijnenhandel, en wanneer meer vliegmaatschappijen een ‘no-fly-policy’ aannemen zal de wrede dolfijnenhandel erg bemoeilijkt worden.

Lees meer

Cathay Pacific’s en MASkargo transporteren geen dolfijnen.

 

Den Haag, 30 augustus 2012 – Naar aanleiding van een brief van EDEV en Dolphinmotion aan verschillende vliegmaatschappijen die geen beleid voeren over dolfijnentransport hebben Cathay Pacific Airways en MASkargo schriftelijk hun standpunt aan ons kenbaar gemaakt. Zij zullen geen dolfijnen transporteren. Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan de wereldwijde handel in de dieren.

Lees meer

Protest tegen vliegmaatschappijen om transport ‘bloed dolfijnen’

Den Haag, 30 augustus 2012 - Dierenorganisaties EDEV en Dolphinmotion organiseren in het kader van ‘International Dolphin Day’, een opvallende actie waarmee zij dolfijnen, die (o.a.uit weerzinwekkende drijfjachten zoals te zien in de documentaire 'The Cove') door dolfinaria worden gekocht, een stem willen geven. Voor de aankomsthal op Schiphol zal het op vrijdag 31 augustus wemelen van de dolfijnen.

Lees meer

Weer dieren gered van Europese giftests

Brussel / Den Haag, 18 augustus 2012 - EDEV is verheugd weer te kunnen vertellen dat door de scherpe controle van onderzoeksaanvragen door de ECEAE, dierproeven voor vier verschillende chemische substanties zijn afgewezen door de ECHA en ingetrokken door de bedrijven die de onderzoeksaanvragen hadden gedaan. We schatten dat dit ongeveer 7000 dieren het leven heeft gered. Dieren die anders ernstig hadden moeten lijden tot de dood erop volgde.

Lees meer

Knaagdieren kunnen niet rekenen op Tuincentrum Overvecht

Den Haag, 16 augustus 2012 - Reeds twee jaar lang werkte EDEV achter de schermen aan een samenwerkingsproject tussen Tuincentrum Overvecht en dierenopvang-adressen. In plaats van te jonge gefokte dieren te verkopen, beloofde het tuincentrum opvangdieren gaan huisvesten en promoten. Na meerdere gesprekken te hebben gevoerd en concrete plannen te hebben gemaakt, kreeg EDEV nu een telefoontje van het tuincentrum dat ze afhaakte en een 'keurmerk' van Dibevo zouden proberen te krijgen.

Lees meer

Dierenvrienden steunen zwanen-actie van geschorste storingsmonteur NS

Den Haag, 6 augustus 2012 - Vandaag zal dierenrechtenorganisatie EDEV - Een DIER Een VRIEND – als dank bloemen overhandigen aan NS-medewerker Rens Kamminga die vorige week (donderdag 2 augustus) een gewonde zwaan van het spoor redde bij Amsterdam CS, waarmee hij zich de woede van zijn werkgever, de Nederlandse Spoorwegen, op z'n hals haalde en die hem zodoende afgelopen weekend op betaald verlof stuurde.

Lees meer

ECEAE helpt bedrijven dierproeven voor REACH te ontwijken

Den Haag. 29 juli 2012 - De European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), waar EDEV de enige Nederlandse vertegenwoordiger en voorzitter van is, werkt nu direct met bedrijven die wensen dierproeven te ontwijken onder de regelgeving van REACH, en heeft daarmee haar eerste successen geboekt.

Lees meer

Geslaagde actie voor Botoxmuizen gesteund door Marijke Helwegen

Den Haag, woensdag 17 juli 2012 – Gisteren liep EDEV – Een DIER Een VRIEND – een protestmars in Hoofddorp in het kader van de Europese campagne en protestdag tegen dierproeven voor Botox. Door de lidorganisaties van de ECEAE – European Coalition to End Animal Experiments werd in 15 Europese landen actie gevoerd tegen het gebruik van wrede giftigheidstesten op muizen door de Botoxgiganten Merz en Ipsen.

Lees meer

EDEV’s levensgrote muizen vragen aandacht voor het lijden van hun soortgenoten in cosmetische dierproeven voor Botox

Den Haag, maandag 16 juli 2012  - Morgen, dinsdag 17 juli wordt door de lidorganisaties van de  European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) in 15 Europese landen geprotesteerd tegen het gebruik van wrede giftigheidstesten op muizen door de Botoxgiganten Merz en Ipsen.

Lees meer

Zwanendrifter belaagt hoogbejaarde man met grof geweld

Den Haag, woensdag 1 juni 2011 - Dinsdagmiddag is volgens berichten zwanendrifter Piet Oostveen samen met zijn zoon opgepakt door de politie vanwege het mishandelen en pogen tot wurgen van een 86-jarige inwoner van de gemeente Stolwijk. Oostveen begaf zich zonder toestemming op het weiland van een hoogbejaard echtpaar en wilde hier de zwanen vangen. Toen de man de zwanendrifter hierop aansprak werd hij aangevallen. Oostveen wierp de man tegen de grond , ging bovenop hem zitten, greep hem bij de keel en sloeg het hoofd van de man meerdere keren op de grond, waarbij de man bijna zijn bewustzijn verloor. Ondertussen had zijn echtgenote de politie gealarmeerd die hierop snel ter plaatse was.

Lees meer

Dolfijnencircus nu op Bali

Den Haag, 20 juni 2012 - Het dolfijnencircus van Indonesië is nu neergestreken op Bali. Na wereldwijde protesten in maart dit jaar, in Nederland georganiseerd door EDEV, zijn er opnieuw gesprekken geweest met verschillende betrokkenen in Indonesië. Helaas heeft dit nog niet geleid tot de rehabilitatie van de dolfijnen, zoals dat in 2010 afgesproken was tussen EDEV's collega-organisatie JAAN en het Ministerie van Bosbouw in Indonesië.

Lees meer

Apenmoeder Riga Reussien overleden

Den Haag, 14 juni 2012 - Bij het EDEV-kantoor kwam het volgende bericht binnen dat wij geen dierenvriend willen onthouden. De dieren in Nederland zijn een moeder verloren.

Lees meer

'Cruelty Free International' richt zich ook tot de Nederlandse klanten van The Body Shop met een wereldwijde oproep om het testen van cosmetica op dieren te verbieden

London en Den Haag, maandag 11 juni 2012 - Vanaf vandaag wordt ook in de Nederlandse winkels van The Body Shop de oproep geïntroduceerd om wereldwijd het testen van cosmetica op dieren te verbieden. Ook hebben The Body Shop uit Litouwen, Letland, Estland en Italië zich vandaag bij het nieuwe wereldwijde initiatief gevoegd. Het is onderdeel van 'Cruelty Free International', de eerste wereldwijde campagne die zich richt op het globaal stoppen van het testen van cosmetica op dieren, in Nederland vertegenwoordigd door EDEV – Een DIER Een VRIEND.

Lees meer

Populair cosmeticamerk 'Urban Decay' verliest keurmerk en dierproefvrij-status!

Den Haag, maandag 11 juni 2012 - Het populaire make-up merk Urban Decay mag het 'leaping bunny'-logo van de Humane Cosmetics Standard niet meer dragen. Het bedrijf heeft ons laten weten onlangs besloten te hebben haar producten in China te gaan verkopen, waar het (nog) verplicht is dierproeven te doen voor cosmetica. Het is om die reden een voorwaarde voor certificatie dat bedrijven hun cosmetische producten niet naar China exporteren; tenzij men kan aantonen dat zij door de Chinese overheid zijn uitgesloten deze dierproeven te hoeven verrichten. EDEV – Een DIER Een VRIEND – betreurt het besluit van Urban Decay, dat sinds 2011 ook in Nederland verkrijgbaar is.

Lees meer

Terug naar de rechtszaal: Morgan heeft uw hulp nodig!

Een nieuwe hoorzitting in de zaak rondom orka Morgan zal spoedig voor de Nederlandse rechter komen, mogelijk al in augustus. Op het spel staat de vrijheid van de jonge orka en de mogelijkheid voor een nieuw juridisch precedent en het veranderen van de levens van andere, in gevangenschap levende, dieren. Hoewel de uitkomst van de zaak nog onduidelijk is, zien wij een grote potentie en met uw steun kunnen wij ons uiterste best doen. De Orka Coalitie brengt de zaak weer voor de Nederlandse rechter en vraagt uw hulp om de nodige juridische kosten te kunnen bekostigen.

Lees meer

Dieren nog steeds massaal misbruikt in experimenten – ook voor cosmetica en schoonmaakproducten

Den Haag, 24 april 2012 - Vandaag, op wereldproefdierendag, gaat de aandacht van EDEV – Een DIER Een VRIEND – uit naar de miljoenen dieren die nog altijd in wrede en onnodige experimenten gebruikt worden. Ook nog steeds voor onder meer allerlei cosmetica- en schoonmaakproducten. In 80% van de landen wereldwijd zijn dierproeven voor cosmetica niet verboden en in China zijn dierproeven ervoor zelfs verplicht.

Lees meer

Dierenvrienden doen aangifte

Vandaag, donderdag 29 maart, doet EDEV - Een DIER Een VRIEND – aangifte van dierenmishandeling jegens de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, welke via de media heeft laten weten deze week weer te zullen beginnen met het levend bereiden van de in dit nieuwe seizoen 2012 gevangen kreeften. De eerste dieren zullen vandaag levend worden bereid op de VIP-boot tijdens de opening van het nieuwe kreeftenseizoen 2012, temidden van allerhande smulpapen en genodigden, waaronder CDA-staatssecretaris Atsma (Milieu) en commissaris van de koningin, mevrouw Peijs. Hierna zullen tijden ‘het seizoen’ vele tienduizenden kreeften, krabben en andere geleedpotigen hun jammerlijke lijdensweg moeten volgen.

Lees meer

EDEV protesteert bij opening kreeftenseizoen


Den Haag, 29 maart 2012 – Vandaag heeft EDEV geprotesteerd bij de officiële opening van het kreeftenseizoen in Zeeland. Elk jaar wordt het kreeftenseizoen ingeleid met een feestje waarbij een aantal boten met genodigden en pers een stukje gaan varen en kreeften gaan eten.

Lees meer

Willen kippenboeren stokje steken voor stop verkoop scharreleieren Plus Supermarkt?

Den Haag, 28 maart 2012 - EDEV – Een DIER Een VRIEND is ontzettend blij met de keuze van supermarktketen Plus om de scharreleieren uit de schappen te halen. Na de stop op de verkoop van legbatterijeieren in supermarkten is het nu de beurt aan de dieronvriendelijke scharreleieren om uit de schappen van de supermarkten te verdwijnen. Scharreleieren komen van kippen uit een ander deel van de bio-industrie.

Lees meer

Moord op kreeften is geen feestje waard!

Den Haag. 26 maart 2012 - Donderdag 29 maart aanstaande zal EDEV - Een DIER Een VRIEND in Zierikzee tijdens de opening van het nieuwe kreeftenseizoen 2012, temidden van allerhande smulpapen en genodigden waaronder minister Atsma en de commissaris van de koningin, mevrouw Peijs, (die vierden dat de allereerste kreeft van dit seizoen uit zijn natuurlijke milieu werd gehaald en levend gekookt) voor de aanvang van het feestgedruis een spandoek ontrollen met daarop de tekst ‘Wij koken van woede’.

Read more...

Manifestatie tegen megastallen

Den Haag, 16 maart 2012 - Morgen, 17 maart 2012 vindt er een grote manifestatie tegen megastallen  plaats in Amsterdam. Verontruste burgers hebben een voorbeeld van een dergelijke manifestatie in Berlijn gevolgd en het initiatief genomen dit in Nederland ook te organiseren.

Lees meer

EDEV informeert publiek in Den Haag

Den Haag, 16 maart 2012 - EDEV staat vandaag in Den Haag (winkelcentrum Leyweg) om mensen te informeren over de discussie die er gaande is in de EU over dierproeven voor cosmetica. In 2013 zou er een Europees verbod komen op de handel in cosmetica waar dierproeven voor gedaan zijn. De cosmetica-industrie is echter aan het lobbyen om dit aankomende verbod voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Lees meer

Protestmars tegen Japanse dolfijnenslachtingen

 • PDF

Den haag, 28 augustus 2011 - Donderdag 1 september 2011 aanstaande zullen wereldwijd vreedzame, legale protesten plaatsvinden vanwege de jaarlijkse dolfijnenslachting in Taiji (Japan), zoals te zien in de bekroonde documentaire ‘The Cove’. In Amsterdam organiseren EDEV – Een DIER Een VRIEND en Dolphinmotion een protestmars, met een in bloed badende dolfijn, die begint op de Dam en eindigt bij de Kamer van Koophandel van Japan in het World Trade Center. Daar bieden de organisaties gezamenlijk een brief aan ter attentie van de Japanse bedrijven die in Nederland vertegenwoordigd zijn, waarin zij vragen een standpunt in te nemen over deze jaarlijkse dolfijnenslachting.

Read more...

EDEV doet aangifte tegen dierenpark Emmen

 • PDF

Den Haag, 1 november 2011 • Dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – doet vandaag aangifte van overtreding van het Dierentuinenbesluit uit de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren door Dierenpark Emmen. EDEV is van mening dat Dierenpark Emmen het welzijn van de olifanten ernstig in gevaar brengt door ze te huisvesten in een verblijf dat omgeven is door een greppel waar de olifanten volgens de woordvoerder van het dierenpark zelf “... vaak in vallen”.

Read more...

Protest tegen gebruik van dieren bij Kerstcircus Ahoy

 • PDF

Den Haag, 20 december 2011 - In het kader van de doorlopende campagne voor dieren in de amusementsindustrie zal dierenrechtenorganisatie EDEV - Een DIER Een VRIEND - op vrijdag 23 december van 18.30 tot 20.00 uur, samen met het Rotterdamse SOS Dier, protesteren tegen het gebruik van dieren in circussen bij aanvang van de première van het Kerstcircus Ahoy’ in Rotterdam.

Read more...

Duizenden proefdieren gered

 • PDF

Den Haag, 16 februari 2012 - De European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) heeft vandaag verheugd gereageerd op de aankondiging van Allergan dat de EU-goedkeuring heeft gegeven voor haar in vitro, cel-gebaseerde test voor gebruik in de stabiliteit en de werkzaamheid van BOTOX ® en VISTABEL ®. De Verenigde Staten, Canada en Zwitserland hebben al ingestemd met de in-vitro test voor zowel de medische als cosmetische versies van Botox.

Read more...

Ludiek protest om wreed dolfijnencircus te laten sluiten

 • PDF

Den Haag, 5 maart 2012 – Donderdag 8 maart 2012 van 11.00 uur tot 12.00 uur zal EDEV – Een DIER Een VRIEND een protest houden voor de poort van de Indonesische ambassade in Den Haag om de Indonesische minister van Bosbouw aan zijn woord te houden en de laatste reizende dolfijnencircussen ter wereld te laten sluiten. In de circussen leven de dieren onder verschrikkelijke omstandigheden, waardoor er regelmatig dolfijnen overlijden die worden vervangen door nieuwe dolfijnen. Enkele tientallen dierenvrienden zullen met spandoek, protestborden en een dansact op ludieke wijze aandacht vragen van ambassadeur Mrs. Retno Marsud.

Read more...

Recordaantal (40.006) lichtjes voor herdenking Q-koortsslachtoffers

Den haag, 21 februari 2010 - EDEV – Een DIER Een VRIEND zal 25 februari om 15.00 uur in de Pastoor van Arskerk in Delft een mis houden voor de slachtoffers van de Q-koorts. Hierbij zullen 40.006 kaarsjes worden aangestoken. Voor de 40.000 geiten en de 6 mensen die zijn overleden als gevolg van het virus. Tevens zal gepoogd worden een record te vestigen met de grote hoeveelheid kaarsen die bij elkaar aangestoken worden voor het Guinness Book of Records. Schrijver, dichter en Predikant Hans Bouma heeft een grote interesse in dier en religie. Hij zal om 15.00 uur het laatste kaarsje aansteken en in een mis zijn afschuw tot uiting brengen.

Lees meer

Dierenvrienden protesteren tegen louche apenhandelaar Hartelust

Den Haag, 6 december 2010 - Zaterdag 11 december 2010 organiseren de Anti Dierproeven Coalitie (ADC)  en EDEV - Een DIER Een VRIEND ondersteund door Vier Voeters, Dierenbelangen, GAIA en Animaux en Peril een protest tegen apenhandel en apenexperimenten in het kader van International Animal Rights Day (IARD). Om half 11 wordt er geprotesteerd aan het hek van Hartelust, waarbij Hans Bouma een betoog zal geven en er een grote kerstkaart van de moeders van de apen als een noodkreet aan hun ontvoerde kinderen bij Hartelust bezorgd zal worden.

Lees meer

Japanse dolfijnenmoord zorgt wereldwijd voor protesten

Den Haag, 10 oktober 2010 - Donderdag 14 oktober zullen in de hele wereld vreedzame en legale protesten plaatsvinden vanwege de jaarlijkse dolfijnenslachting in Japan, zoals te zien is in de bekroonde documentaire ‘The Cove’. In Rotterdam wordt een protestmars gehouden die begint aan de centrumzijde van het Centraal Station en via de Weena en de Karel Doormanstraat naar het Japanse Consulaat op de Van Oldenbarneveltplaats 22 leidt.

Lees meer

Kamervragen over illegale apenhandel voor westerse laboratoria

Den Haag, 6 april 2010 - EDEV – Een DIER Een VRIEND heeft in een brandbrief aan demissionair Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om een diepgravend onderzoek naar apenhandel en een importstop van apen uit China. Daarnaast zullen er Kamervragen gesteld worden, omdat het Ministerie zelfs op brandbrieven niet snel reageert. EDEV heeft samen met de Engelse BUAV – British Union Against Vivisection undercover onderzoek gedaan naar de handel in apen voor experimenten. Hierin wordt duidelijk dat Laos een belangrijke rol speelt in de levering van in het wild gevangen makaken.  Voor het eerst slaagden onderzoekers van de organisaties erin om undercover opnames te maken in de grootste apenfarm van Laos (Vannaseng Trading Company).

Lees meer

Verburg laat de middeleeuwen herleven

Den Haag, 22-03-2010 - Het verboden beroep ‘zwanendriften’ blijkt ondanks het verbod van 2008 nog steeds te worden toegestaan. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een ontheffing afgegeven aan een 65-jarige AOW-er die in het Groene Hart alle vijvers, slootjes en plassen naloopt om daar pas uitgekomen zwanen te leewieken. Tijdens het leewieken wordt de punt van het bot van één vleugel afgehakt, zodat de zwaan nooit zal kunnen vliegen. De snavel van de zwanen worden met de initialen van de zwanendrifter getatoeëerd om te laten zien dat ze van hem zijn. Later in het seizoen komt hij terug om de jongen mee te nemen. Deze worden verkocht aan andere landen als siervogels, maar vaker worden zij geslacht voor de handel in veren, dons en vlees.

Lees meer

EDEV voert actie voor Indonesische dolfijnen

8 maart 2012 - EDEV voerde vandaag actie voor de ambassade van Indonesie voor de ca. 70 dolfijnen die illegaal gevangen zijn in een nationaal marinepark (Karimun Jawa) en in erbarmelijke omstandigheden op verschillende plekken in Indonesie gehouden worden.

Lees meer

Over ons

EDEV is een non-profit organisatie voor de bescherming van de rechten van het dier. Door spraakmakende acties komt EDEV op voor de rechten van het individuele dier om vrij te leven van pijn, angst en opsluiting.

Contact

 • Postbus 93029 
  2509 AA, Den Haag
 • T: 070 - 38 33 699
 • Giro:   8000242
You are here: Actueel